witl napisał: a ty dalej nie rozumiesz że nie mam żadnego modemu, jak mam sieć lokalną przez kartę to chyba internet też (przynajmniej jest takie duże prawdopodobieństwo, no chyba że chciałbym się łączyć ekstra z netem przez modem). Ta funkcja DUmetera jest oczywista.
przecież wyraźnie pytałem. dlaczego nie napisałeś po prostu: wszystko mam przez LAN? wcale nie jest takie oczywiste, że jeżeli ktoś ma sieć osiedlową, firmową to dostęp do internetu ma przez tą sieć właśnie.
witl napisał: Co do mozliwości to zapytaj sie jakiegos bardziej zorientowanego administratora jakiegos serwera to Ci przedstawi szczegółowy wykres np. słuplowy z jakich adresów, domen lub portów korzystał wybrany użytkownik, więc takie programy NAPEWNO istnieją (chyba że Kopernik była kobietą), więc zpomnijmy o DU (po co ja wogóle o nim wspominałem!#%#$&!)
a ty zapytałeś? do takiej analizy wystarcza mi:
http://www.mrunix.net/webalizer/
elektryk napisał: makary2 napisał: to rozgraniczenie zliczania transferu o którym mówisz jest niewykonalne, jeżeli dane (internet oraz sieć lan) masz poprzez jeden i ten sam interfejs, chyba, że istnieje program, który bada nagłówki pakietów i potrafi zliczać ruch z adresów wewnętrznych i zewnętrznych.
Znając własny adres IP i maske można spokojnie oddzilić adresy w sieci LAN.
zgadzam się i o tym napisałem przecież - analiza adresów w przesyłanych pakietach (o ile nie ma możliwości korzystania z logów). tylko po co ta znajomość własnego adresu (ten komputer to bramka?). wystarczy liczyć wszystko co idzie na adresy nieroutowalne (w naszym przypadku 6-cio bajtowa ramka zawierająca adres docelowy):
Klasa Maska Zakres adresów IP
Klasa A 255.0.0.0 10.0.0.0 - 10.255.255.255
Klasa B 255.255.0.0 172.16.0.0 - 172.31.255.255
Klasa C 255.255.255.0 192.168.0.0 - 192.168.255.255
co do zaśmiecania systemu: niekoniecznie trzeba instalować program, żeby poznać jakie funkcje on posiada. każdy bardziej zorientowany użytkownik najpierw czyta manual. RTFM.
EOT.