Cytat: Też mnie zastanowił spadek nap. na tych 2 gałęziach 5v i 12v,
najpierw zmierzyłem pobór prądu podczas normalnej pracy jak działa ok.
9,6v 450mA , 15v 700mA, jak padł też zrobiłem pomiar 6v 400mA , 10v 500mA. Wniosek , niema zwiększonego poboru prądu
zauważ że prąd w gałęzi 9,6V zmalał tylko o 50mA, a napięcie aż o 3,6V, może wynikać z tego że jest przeciążony ten obwód a prąd ogrnicza przetwornica przez zmniejszenie napięcia.
..co do oznaczeń układów to mamy chyba różne schematy , u mnie U701 to procesor SDA20562
sugestie "Tady 1" też są trafne.
...nasunął mi się jeszcze jeden pomysł: weź odłącz zasilanie 150V , obciąż go żarówką 60W i załącz TV na samym głosie (coprawda będzie tylko szum) i zobacz czy też się wyłączy , jeśli nie to przyczyny trzeba szukać w okolicy generatora linii TEA2029, a konkretnie: przy normalnej pracy TV na nóżce 28 powinno być napięcie nie wyższe niż 1,2V(wyższe nap. powoduje wyłączenie gen. linii) sprawdź rezystor R577-6k8(jest to wej. zabezpieczające przed zbyt dużym wzrostem WN) lub może być padnięta sama ta kość, przypomniałem sobie kiedyś o takim przypadku tylko że wtedy TV wyłączał się sam po ok. 15 min. grania..
czekamy na wyniki..
Dodano po 23 [minuty]: praktyk napisał: Mam przekonanie graniczące z pewnością /jak u premiera/,że powodem tej usterki jest elektrolit C610 47uF/250V.
no to ta twoja pewność nie jest warta więcej niż 10%

, a tak poważnie zawsze można sprawdzić...