logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć oświetlenie schodowe do istniejącej instalacji z trzema włącznikami?

galble 30 Sty 2006 20:01 9968 8
  • #1 2238633
    galble
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Mam zrobioną instalację elektryczną na oświetlenie nad schodami z wyłącznikiem/włącznikiem na parterze, na półpiętrze i na piętrze. Chciałbym podłaczyć oświetlenie przy schodach. Czy jest możliwe podłączenie oświetlenia schodowego do tej rozprowadzonej instalacji górnej w taki sposób, że te dwie instalacje działałyby oddzielnie (ewentualnie może być tak że świecą się same schody a jakbym chciał oświetlenie górne to moze się ono świecić wraz ze schodami?Może zastosowanie włącznika 2-przyciskowego jakoś by rozwiązało ten problem?Proszę o pomoc!
  • #2 2239063
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    zalerzy jak masz zrobioną instalację?

Dodano po 2 [minuty]:

Narysuj jakiś szkic ile przewodów zkąd dokąd? bo tak na "ślepo"to trudno cokolwiek powiedzieć?
  • #3 2239137
    galble
    Poziom 11  
    Do włączników na piętrze i na parterze doprowadzonych jest po 3 kable (czarny, niebieski i zielono-żółty) na półpiętrze są dwa niebieskie i dwa zielono-żółte).Szukam rozwiązania aby podłączyć pod te włączniki oświetlenie schodów.
  • #4 2239210
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

O ile zrozumiałem z postów jest to łączenie krzyżowe.
    Nie ma możliwości rozdzielenia z tego łączenia oświetlenia schodów i górnego aby działały oddzielnie. Nie istnieją wyłączniki schodowe i krzyżowe z dwoma przyciskami. Łącznik z dwoma klawiszami sterujący np. zyrandol w pokoju ma również trzy zaciski, ale układ styków łączy inaczej niż w łączniku schodowym.
    Jedyna możliwość - odnaleźć w puszkach na korytarzu? (schodach)? któryś z przewodów od lamp na górze (będzie na nim "pełne" napięcie lub nie w zależności od tego czy lampy na górze będą świeciły, czy nie) i podłączyć schody do tego przewodu. Będą wtedy sterowane razem ze swiatłem na górze.

Pozdrawiam

Jan
  • #5 2244242
    galble
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc.
  • #6 2248123
    KAPAS
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam
    Może małe sprostowanie. Kolego jdjan1, jak najbardziej istnieją podwójne wyłączniki schodowe - co do krzyżowych, to też ich niedawno szukałem i niestety nie znalazłem, chciaż słyszałem, że Legrand ma takie w ofercie.
    Co do odpowiedzi na temat, to właśnie podobną instalację zrobiłem u siebie w domu - gdybyś przesłał jakiś szkic to może coś bym poradził.
    Pozdrawiam
  • #7 2257863
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam. Takie układy robi się na przekaźnikach impulsowych(bistabilnych). Będzie trudno to oddzielić - zastosować wyłączniki schodowe do sterowania dwoma oddzielnymi obwodami.
    pozdrawiam.
  • #8 2258882
    wergilek
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Są wyłączniki -przekażniki które zmieniają stan na wyjsciu po przyciśnięciu przycisku .Stosuje siętakiego typu jak do dzwonka
    Przekażnik produkuje Pabianicki F&F i miesci się w puszce 80
    pozdrawiam
  • #9 2283218
    Marek Rozenblut
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam.
    Mam podobny układ klatki schodowej w domu z podwójnym światłem.
    Zamontowałem układ bistabilny ( Pan ma układ krzyżowy - i dobrze) do lampy nad schodami. Natomiast światło przy schodach zrobiłem na czujnik ruchu, bowiem to doświetlenie czy wizualizacja pięknych schodów ma efekt dopiero wieczorem.
    Jeżeli decyduje się Pan na mały i bardzo tani remont, to proponuję zamontować czujnik ruchu tak, aby "łapał" swoim zasięgiem schody dolne i schody górne. Następnie proszę do czujnika z najbliższej puszki łączeniowej doprowadzić fazę i zero do czujnika ruchu. I z czujnika ruchu , fazę i zero odpowiednio połączone wg.schematu, poprowadzić do punktu świetlnego. Może się okazać, że jest to na tym etapie do zrobienia. Koszt materiałów (czujnika i przewodu 10mb= 100) Każdy czujnik posiada bardzo, bardzo łatwy sposób połączeń. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia oświetlenia schodowego do istniejącej instalacji z trzema włącznikami (na parterze, półpiętrze i piętrze). Instalacja jest typu łączenia krzyżowego, co utrudnia oddzielne sterowanie oświetleniem schodów i oświetleniem górnym. Nie ma standardowych wyłączników schodowych lub krzyżowych z dwoma przyciskami umożliwiającymi niezależne sterowanie dwoma obwodami. Proponowane rozwiązania to: wykorzystanie przekaźników impulsowych (bistabilnych) do sterowania oddzielnymi obwodami, zastosowanie podwójnych wyłączników schodowych (dostępnych m.in. w ofercie Legrand), lub montaż czujnika ruchu do oświetlenia schodów, co pozwala na niezależne i automatyczne włączanie światła. Przekaźniki impulsowe produkowane są m.in. przez firmę F&F i mieszczą się w puszce 80 mm. W przypadku braku możliwości rozdzielenia obwodów, oświetlenie schodów można podłączyć do istniejącego przewodu lampy górnej, co spowoduje ich jednoczesne działanie. Zalecane jest sporządzenie schematu instalacji w celu precyzyjnego doboru rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA