logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać buzzer do miernika UT33b dla testu ciągłości obwodu?

remikson 30 Sty 2006 21:01 1430 2
REKLAMA
  • #1 2238927
    remikson
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Kupiłem miernik UT33b na allegro.Zgapiłem się bo nie ma w nim możliwości zbadania ciągłości jakiegoś obwodu np ścieżki na laminacie.Poprzedni mój model (zwyklak za 15zł) miał taki głośniczek,który sygnalizował ciągłość ścieżek delikatnym piskiem. .Akurat ta funkcja mi się przydaje w majsterkowaniu i bardzo mi jej brakuje.
    Jest sposób na wymontowanie buzerka i wstawienie go do nowego miernika?
  • REKLAMA
  • #2 2239324
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Da się ale po co mieszać w mierniku. Ja zrobiłem sobie osobno taki buczek. Wystarczy bateria, głośniczek i ja mam jeszcze diode dodatkowo co sygnalizuje no i kabelni i jakieś końcówki. Wszystko wpakowałem do pudełka po gumach (takie co były gumy do rzucia 1,5 m). I działa....
  • #3 2241471
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4263
    Lepiej z jakimś wzmacniaczem, i ograniczeniem napięcia - kiedyć nawet do miernika, który
    miał taki piszczyk, podłączyłem tranzystor germanowy, żeby napięcie było około 100mV,
    to przynajmniej jest bezpieczne dla sprawdzanego układu. A kilka V może coś uszkodzić.

A jeden z fajniejszych próbników połączeń (był przeznaczony do czego innego, niż pomiary
    połączeń na płytkach), jaki zrobiłem, to jest pudełko z dziurą; przez tę dziurę przekłada się
    przewód, można mierzyć napięcie między końcami, i nic, jest zero (zmienne też). Ale kiedy
    zrobi się zwarcie tych końców, pudełko piszczy. Było to przeznaczone do wykrywania zwarć
    kabla do ziemi: przekładało się przez otwór wiązkę kabli, po jednej stronie uziemiało się,
    jak gdzieś w instalacji po drugiej stronie było zwarcie, to pudełko alarmowało.
    Metoda: generator ze sprzężeniem poprzez pole magnetyczne kabla.
REKLAMA