Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ICC9 zasilacz zabezpieczenia

Bazyl 01 Lut 2006 12:07 1449 14
  • #1 01 Lut 2006 12:07
    Bazyl
    Poziom 14  

    Tv podejmuje jednorazową próbę wejścia i zasilacz całkowicie się blokuje. Czasem ponawia próby startu co 2-4 sekundy w kółko. Czasem telewizor udaje się włączyć i wszystko działa poprawnie do momentu przełączenia w st-by, wtedy cyrk zaczyna się od nowa. Przyczyn takiego zachowania może byc mnóstwo, bardziej więc chodzi mi o sposoby "omijania zabezpieczeń" w tym modelu.

    0 14
  • #3 01 Lut 2006 12:36
    Bazyl
    Poziom 14  

    Podniosłem, bez zmian

    0
  • #5 01 Lut 2006 13:23
    Bazyl
    Poziom 14  

    tak, elektrolity i TEA zmienione

    0
  • #7 01 Lut 2006 14:35
    Bazyl
    Poziom 14  

    Zarówka rozbłykuje na 1 sec (ok 100V), po czym zapala się led i zasilacz się wyłącza. kolektory tych dwóch tranzystorów w dalszym ciągu są wyłączone

    0
  • #9 01 Lut 2006 15:06
    Bazyl
    Poziom 14  

    W tej chwili telewizor jest w fazie "cyklicznego próbkowania", czyli opisana przeze mnie sytuacja powtarza się co ok 3 sec. Czasem mu odbije i godzinę chodzi tak że próbkuje jeden raz, czasem (bardzo rzadko) po prostu się włącza i chodzi....

    0
  • #10 01 Lut 2006 15:15
    HenrykB
    Poziom 22  

    Witam!
    Odepnij RP74, jeżeli zadziała, sprawdż TP76 iTP77 oraz ich otoczenie.

    0
  • #11 01 Lut 2006 15:42
    Bazyl
    Poziom 14  

    Coś drgnęło:) Dziękuję. Po odłączeniu tego rezystora wszedł stabilnie w st-by i podał 102V napiecia linii. Nie wiem co masz na myśli mówiąc "zadziała", czy powinien wystartować, czy tylko st-by?

    0
  • #12 01 Lut 2006 15:59
    HenrykB
    Poziom 22  

    Jak piszesz usunięcie blokady "zadziałało" i to miałem na myśli. Podejrzewam, że usterka tkwi w braku wysterowania TP77 na tórym wykonana jest kontrola Usys. Sprawdź RP86.

    0
  • #13 01 Lut 2006 17:02
    Bazyl
    Poziom 14  

    RP86 dobry:(. W bazie usterek SE znalazłem notkę ze z wylutowanym DP72 czy też RP74 (są w szeregu) odbiornik powinien wystartować, mój jednak nie startuje, chyba jednak usterka jest poza układem TP76 TP77, jutro zrobię drugie podejście na dzisiaj fajrant;)

    0
  • #14 02 Lut 2006 14:42
    Bazyl
    Poziom 14  

    Kolejne podejście i SUKCES:). W stanie st-by bez problemów udało się namierzyć uszkodzony stabilizator +9V.

    Potwierdzam że ICC9 z rozłączonym na próbę obwodem DP72 RP74 powinien zadziałać poprawnie. Jedynie po przełączeniu do st-by miga czerwona dioda. Ta informacja pewnie przyda się innym na przyszłość.
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
    Można zamknąć:)

    0