logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool ADG 9540-jedyny objaw to migotanie lampki przy przycisku start

3tomek 01 Lut 2006 20:47 5280 8
REKLAMA
  • #1 2246800
    3tomek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam zmywarkę Whirlpool 9540, jakiś czas temu przestała działać - to było nagle z dnia na dzień. Jedyny objaw to migotanie lampki przy przycisku start. Po analizie podobnych problemów tu na forum... Doczytałem, że należ dłużej przytrzymać przycisk start (ok 5 sek.) i o dziwo zmywarka ruszyła, ale niestety nie jest tak znowu wszystko OK...

Po pierwsze pracuje niby normalnie tzn. zmywa tak jak trzeba, ale nie przełącza sie w następny tryb pracy tzn. płukanie czy suszenie. Można bez problemu ręcznie wyłączyć i włączyć np. płukanie i znów pracuje bez problemu, ale już nie spuszcza wody.

Jak zrobię to ręcznie trzymając dłużej przycisk start to nie uruchamia sie już suszenie... Czyli po prostu nie przełącza sie w kolejne tryby pracy. Zmywarka nie ma programatora mechanicznego. Dysponuje miernikiem elektrycznym i narzędziami (jestem elektrykiem). Błagam pomocy mam już dość mycia ręcznie garów, a wiecie jak to jest z babami!
  • REKLAMA
  • #2 2246815
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2246823
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    A do pompy wylewającej zaglądałeś? A może zamulony odpływ?
  • REKLAMA
  • #4 2246863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2247272
    3tomek
    Poziom 2  
    Whirlpool Mod 9540/1WH Typ:NIWL .Pompe sprawdzałem ..i doskonale działa - wylewa wodę bez problemu ...
  • REKLAMA
  • #6 2247309
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2247503
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    sprawdż korpus pompy myjącej,misę od spoduczy nie kapało na kostkę elektrozaworu lubi się robić zwarcie i po module za250pln netto według mnie lepiej wezwij serwis bo to co napisałem pewnie należy dokładnie sprawdzić (ryzyko uszkodzenia modułu )
  • #8 2251537
    3tomek
    Poziom 2  
    juz wiem ze po wstępnym płukaniu i myciu w gorącej wodzie nie przełącza się w tryb płukania ...
  • #9 2251954
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Whirlpool ADG 9540 wykazuje problem z przełączaniem programów po uruchomieniu – działa tylko pierwszy etap mycia, nie przechodzi do płukania ani suszenia. Jedynym widocznym objawem jest migotanie lampki przy przycisku start, które może wskazywać na błąd programu. Po dłuższym przytrzymaniu przycisku start urządzenie uruchamia się, ale nie realizuje kolejnych faz cyklu. Pompa wylewająca została sprawdzona i działa prawidłowo, odpływ nie jest zatkany. Podejrzewa się zwarcie lub uszkodzenie modułu sterującego, zwłaszcza w okolicy korpusu pompy myjącej i elektrozaworu, gdzie może dochodzić do przecieków i zwarć. Brak mechanicznego programatora wskazuje na sterowanie elektroniczne. Zalecane jest dokładne sprawdzenie modułu sterującego lub wezwanie serwisu ze względu na ryzyko dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA