Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transmisja cyfrowa przez CB

wapster89 02 Feb 2006 10:25 5410 27
    wapster89
    Level 15  
    Czytalem troszke o takim programie MixW tylko dalej niewiem jak to wszystko podlaczyc. Pisalo ze podobno moze dzialac z kazdym radyjkiem nadawczo/odbiorczym CB;) Niepotrzeba mi duzych predkosci tylko zeby dzialalo;) Moze ktos tego uzywal albo co...
    Stanisław2003
    Level 28  
    No ale o co chodzi?.Poczytaj o układach DTMF dla CB były stosowane takie układy do selektywnego wywołania.Będziesz mógł się rozeznać czy skórka warta wyprawki.
    SITO79
    Level 27  
    a co ma DTMF do transmisji cyfrowej? wapster u mnie w okolicy popularny był program JVcom 32 koledzy bawili się w przesyłanie obrazów SSTV program dawał również inne możliwości przesyłania danych .sprawa wyglądała dosyć prosto łączysz radio z kartą dzwiękową i ewentualnie układ załanczania PTT z portem com1 schemat tego podłączenia krąży w sieci .jeśli nie uda ci się znaleźć to postaram się tu wrzócić jakies foto.z tego co pamiętam to na elektrodzie był już podobny temat wraz z zamieszczonymi schematami.
    sp8gsc
    Level 26  
    MixW to jest program dla krotkofalowcow. Niestety, ale na CB emisje cyfrowe nie sa dozwolone. Ale nic straconego, zawsze mozesz zrobic pozwolenie 2 kategorii i zaczac bawic sie emisjami cyfrowymi legalnie na pasmach dla krotkofalowcow.
    Wyjscie na dodatkowy glosnik dolacza sie wejscia karty dzwiekowej, a z wyjscia karty dzwiekowej na mikrofon radia. Oczywiscie z separacja na transoptorach lub przynajmniej na transformatorkach separujacych. Robi sie ukladzik kluczujacy na 1 tranzystorze i mozna dzialac.
    Piter K.
    Level 23  
    o jejku jejku"niestety nie dozwolone" to chyba bardziej dozwolone niz uzywanie 40W w AM...
    ja sie bawilem w packet radio-FM (agwp) sstv (chromapix) i rtty(nie pamietam juz na czym) wszysto idzie jak trzeba i daje wiele przyjemnosci np. z pisania na klawiaturce i ogladania obrazkow.
    musisz tylko zrobic sterowanie PTT.
    zycze milej zabawy!
    a tu...przykladowy sterownik PTT-> http://www.cqham.ru/soundint.htm
    :)
    duzers
    Level 14  
    Polecam do takiej zabawy modem typu Baycom, bardzo prosty w zrobieniu i np Graphic Packet, na CB wszystko pieknie dziala, schemat i program znajdziesz w necie a jak nie to pisz na PW
    Piter K.
    Level 23  
    Baycom?<lol> w porownaniu z karta dzwiekowa to napewno nie jest prostrzy...zreszta po co, jak przez karte mozna juz dzialac z predkoscia 2400 bez niepotrzebnych ceregieli i wydatkow(nieliczac sterowania PTT ale przy Baycomie to wydatek pomijalny)
    no chyba ze miales na mysli hamcom ale nie wyobrazam sobie pracy na hamcomie w packet radio, no moze z szybkoscia 300baud/s ale i tu nie jestem pewien.
    w kazdym razie hamcom to najprostrzy modem jaki moze byc a nadaje sie do sstv i rtty a napewno do fax i pocsag(tak sa programy do nadawania pocsag-iem).
    hamcom-> http://www.cqham.ru/hc.htm
    baycom-> http://www.cqham.ru/modem18.htm
    i jeszcze jeden modem-> http://www.cqham.ru/modem12_3.htm
    hamcom w wersji "krowie na rowie"-> http://www.cqham.ru/wb5nbq_mod.htm

modemy maja jedna, niezaprzeczalna zalete: nie wymagaja "silnych" komputerow, byle 486 wystarczy a i 386 sobie poradzi pod dosem, no i nie wymaga karty dzwiekowej. wystarczy jakis starenki lapik(ale nie musi byc to laptop, chodzi o to zeby nie absorbowac "duzego" kompa) i mozna sie bawic, a jak sie ma odbiornik na krotkie to juz pelnia szczescia :) bo tam jest wiele do obejzenia i przeczytania za pomoca modemu czy karty dzwiekowej!
    zycze milej zabawy, Piotrek
    sp8gsc
    Level 26  
    Piter K. wrote:
    o jejku jejku"niestety nie dozwolone" to chyba bardziej dozwolone niz uzywanie 40W w AM...
    ja sie bawilem w packet

Jest tak samo nie dozwolone jak uzywanie 400W na AM.
    Chodzi o to zeby nie "bawic sie" jak dziecko w miejscu niedozwolonym tylko "zajac sie" barzdiej powaznie prawdziwym hobby jakim jest krotkofalarstwo. Bo chyba nikt nie ma zadnych watpliwosci ze uzywanie niedozwolonych czestotliwosci na ssb i niedozwolonych emiscji na CB jest zabawa w hobby,a nie prawdziwym hobby. Prawdziwy pasjonat szuka zawsze wiekszych mozliwosci. Na pasmach dla krotkofaowcow znajdzie te mozliwosci. CB jest dla tych co jeszcze nie wiedza czy sa prawdziwymi pasonatami lacznosci radowych czy tylko sie w to bawia. Z tym, ze czywoscie powinni bawic sie wylacznie w sposob legalny. Jak nie ma takich mozloiwosci na CB to nie powinni tego tam robic. Chyba jasne i proste. Naprawdze wiedza nie boli i troszke tej wiedzy wymaganej na egzamin w celu uzyskania pozowlenia kazdy moze spokojnie zdobyc.
    Niech pokaze ze mu naprawde zalezy!
    SQ9MEM
    Level 29  
    SP8GSC - podaj podstawę prawną która potwierdza twoją teze. Też uważam, że pozwolenie każdy może zdobyć niewielkim nakładem pracy; problem tylko w tym że niektórzy niechcą i wolą do tego CB (chocby ze względu na niższe koszty sprzętu).
    Piter K.
    Level 23  
    Kolego sp8gsc prosze mi podac definicje "hobby", to nam ulatwi dyskusje poniewaz dojdziemy co wedlug Kolegi jest prawdziwym a co sztucznym hobby, kto jest "pany" a kto "dziady" i dlaczego CB raus...
    nie mozna odrazu latac bo trzeba sie najpierw nauczyc chodzic a kolega kogos kto mysli o wyjezdzie w gory swietokrzyskie naklania do porzucenia zamiaru i skorzystanie z ekscytujacego wypadu w wysokie Alpy...
    i co? zrobic licencje a pozniej dukac, jeczec i beczec, narazac sie na nabite z operatorki przez "wyzsza kaste", gdzies trzeba cwiczyc!
    problem w tym ze Kolega delikatnie mowiac po macoszemu traktuje CB (wiem ze nie Kolega jedyny z grona HAM) moze czas zmienic poglady CB to nie chlewik tylko rezerwuar przszlych krokofalowcow(jak widac) bo byle cymbal nie zajmie sie cyfra.
    trzeba tez powiedziec o tak zwanej szkodliwosci czynu, chodzilo mi o to ze zmiana emisji na nie dozwolona, nikomu nie zaszkodzi(ale moze byc nieczytelna dla sluchajacych), a uzycie duzej mocy juz jest szkodliwe ze wzgledu na zaklocenia.
    lepiej zeby chlopaczyna pobawil sie rtty niz puszczal swoja ulubiona muzyczke...czy np klol na pasmie, czy kolega naprawde nie wie o co chodzi???
    sp8gsc
    Level 26  
    SQ9MEM wrote:
    SP8GSC - podaj podstawę prawną która potwierdza twoją teze. Też uważam, że pozwolenie każdy może zdobyć niewielkim nakładem pracy; problem tylko w tym że niektórzy niechcą i wolą do tego CB (chocby ze względu na niższe koszty sprzętu).

Kazdy kto intersuje sie czykolwiek wiecej z temtu lacznosci radiowej niz gadanie na CB powinien zajac sie wlasciwym hobby tj krotkofalarstwem. Ja wiem ze niektorzy uwazaja ze CB obejmuje wiele roznych zagadnien. Ale myla sie. Nie obejmuje.
    Argument o nizszych kosztach jest do kitu, bo mozna na tym samym sprzecie na 28MHz.
    Ja wiem ze niektorzy wola, ale uwazam ze wola wylacznie dlatego, ze sa po prostu niedoinfomowani.
    A co do podstawy prawnej to w rozporzadzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 25.10.2005 w paragrafie 2 ust. 1 punkt 3 pod litera b) podane sa rodzaje emisji jakie sa dopuszczalne na CB: "DSB-AM" i "SSB-AM", co w tlumaczeniu na potocznie uzywane nazewnictwo oznacza AM i ssb.
    Jest tez mowa o FM pod litera a) ale to wymaga juz studiowania normy.
    PS.
    Czy ktos zna podstawe prawna zakazu puszczania muzyki na pasmie CB?
    Obwiam ze nie nikt, ale chyba jasne jest dla wszystkich ze na pasmie przeznaczonym do rozmow nie puszcza sie muzyki.
    Piter K. wrote:
    Kolego sp8gsc prosze mi podac definicje "hobby", to nam ulatwi dyskusje...

Obawiam sie ze potrzebne bedzie tez podanie kilku innych definicji. W tym takze co oznacza "czlowiek kulturalny".
    Piter K. wrote:

nie mozna odrazu latac bo trzeba sie najpierw nauczyc chodzic ...

Niewatpliwie tak, ale tylko wtedy gdy jest uzasadniona koniecznosc chodzenia. Problem polega na tym ze Ci ktorzy "chodza" robia to w miejscu do tego nie przeznaczinym. Tzn probuja rozwijac swoje zainteresowanie lacznosciami radiowymi na pasmie CB (lub co gorsza obok). To jest po prostu BŁAD.
    Piter K. wrote:

CB to nie chlewik tylko rezerwuar przszlych krokofalowcow ...

Alez kolego. Przeciez ja nigdy nie uwazalem zadnego CBsty ani nawet CB-pirata za kogos nizszej rasy. Tylko za niedoinformowanego uparcie robiacego cos nie tam gdzie jest na to miejsce. (akurat CB-sta robi to tam gdzie powinien). Przeciez nie chodzi o to zeby przestal to robic. Tylko o to zeby sie rozwijal i zajmowal sie tym wlasnie hobby tzn. amatorskimi lacznosciami radiowymi tam gdzie jest na to miejsce.
    Piter K. wrote:
    czy kolega naprawde nie wie o co chodzi???
    Alez wie. I rozumie nawet piratow. Niemniej jako czlowiek normalny nie moze akceptowac lamania prawa, nawet "nieszkodliwego" - oczywiscie z punku widzenia lamiacego. Tylko ze nikt mu nie kaze oceniac co jest szkodliwe a co nie.
    Po co on sobie tym glowe zawraca? Wystarczy ze bedzie robil tak jak ma zapisane w przepisach.
    Bezsensowne jest uparte robienie parodii krotkofalarstwa na pasmie CB. Ono nie jest do tego. Do amatorskich lacznosci radiowych sa pasma dla krotkofalowcow. Czy tak trudno to pojac. W krotkofalarstwie jest miejsce dla raczkujaczych i duzo szybciej i wiecej naucza sie z kontaktow z krotkofalowcami niz z rozmow na CB gdzie nawet terminologia jest pokrecona.
    Jacuś I
    Level 15  
    Nasz kolega sp8gsc raczy jak zwykle wszczynać awanturę z podstawami prawnymi i przypominać o zakazachi nakazach oraz uczyć co wolno, a czego nie! "swoje hobby" traktuje poważnie i nie dopuszcza do myśli, że ktoś może mieć inne poza krótkofalarstwem, nie mylić czasem z CB-radio!
    Zastanawiam sie czy czasem kolega nie jest urzędnikiem z misją!
    sp8gsc
    Level 26  
    Jacuś I wrote:
    Nasz kolega sp8gsc raczy jak zwykle wszczynać awanturę...

Nigdy nie wszczyna zadnej awantury.
    Jacuś I wrote:

... uczyć co wolno, a czego nie! ...

Alez wolno. Tylko nie tam gdzie sie komu podoba, tylko tam gdzie jest na to miejsce.
    Jacuś I wrote:

... ktoś może mieć inne poza krótkofalarstwem...

Co? Hobby? Alez hobby polegajace na amatorskivh lacznosciach radiowych nazywa sie krotkofalarstwo, a nie CB. To wlasnie nieporozumienie probuje wyjasnic. Nic nikomu nie zabraniam. Uwazam ze kazdy czlowiek kulturalny powinien przestrzegac przepisow, a nie bawic sie w piratowanie.
    Jesli ktos chce korzystac z pasma CB to prosze bardzo. Ono od tego jest, ale niech nie probuje tam robic parodii krotkofalarstwa.
    Batnini
    Level 20  
    A ja po raz n-ty pragne przypomniec, ze to jest forum WYLACZNIE TECHNICZNE, a NIE prawnicze.

Klotnie na tematy legalnosci i nielegalnosci tylko zasmiecaja dyskusje, a potem jak ktos szuka jakiejs konkretniejszej informacji musi przegladac dziesiatki postow, zeby cos znalezc... :|

A co do krotkofalarstwa, jak sie poslucha niektorych "ham"ow, w akcji, to mozna zrozumiec czemu sie odechciewa zdawania licencji. Dawni SB-cy, beton, emeryci gadajacy o prostacie, oraz inne wywyzszajace sie "osobistosci" (np. "slawny" w calej Polsce SP7YN). Jak ktos chce eksperymentowac, zmodernizowac troche to hobby (np: Echolink) to przewaznie styka sie z murem nie do pokonania ("Nie znam tematu, wiec na pewno musi byc to nielegalne", itp...).

Krotkofalarstwo juz dzisiaj niestety coraz bardziej przypomina to co widac na ponizszej stronie:
    http://www.hamsexy.com

Smutne, ale prawdziwe...
    Piter K.
    Level 23  
    ja tez mam troche softu :)
    Kolega sp8gsc ma swoje lata i pewien, wyrobiony poglad ktory zdozylem jakis czas temu poznac przy okazji dyskusji na innym forum :) i mysle ze takie "faryzejskie" trzymanie sie prawa moze wylac dziecko z kapiela. jeszcze raz powiem ze liczy sie szkodliwosc czynu a nie sam fakt lamania prawa, i tak proponuje pietnowac inne czyny(a jest ich wiele), bardziej "przestepcze".problem licencji jest taki ze nie kazdy chce ja miec i nie kazdy wogole chce robic jakie kolwiek lacznosci(ja tylko slucham i nie tylko na pasmach amatorskich, nie znam tez telegrafi bo nie jest mi ona potrzebna).
    nie jest bandytyzmiem uzywanie emisji cyfrowych na CB ale samo piracenie w niektorych przypadkach moze byc za takowe postrzegane...
    i jak zwykle przy takich okazjach temat zszedl w buraki...:)
    wiec jeszcze jeden program do emisji cyfrowych, "mmvari" pracuje takze w gmsk i co wazne jest darmowy-> http://www33.ocn.ne.jp/~je3hht/mmvari/index.html
    a tu cala reszta bardzo ciekawych programow nie tylko na pasma amatorskie :>
    -> http://www.pkrvg.org/program.html
    sp8gsc
    Level 26  
    Piter K. wrote:

jeszcze raz powiem ze liczy sie szkodliwosc czynu a nie sam fakt lamania prawa, i tak proponuje pietnowac inne czyny(a jest ich wiele),

A ja Ci jeszcze raz powiem, ze ten co zamiar zajmowac sie radiotechnika niech nie zajmuje sie lamaniem prawa, ani nich nie probuje oceniac szkodliwosci czynu. (szkodliwosc czynu ocenia sad przy wymiarze kary)
    Piter K. wrote:

...nie jest bandytyzmem uzywanie emisji cyfrowych na CB...

Oczywiscie ze nie jest. Sa inne znacznie gorsze przestepstwa.
    Pytanie brzmi dlaczego ktos interesujacy sie radiotechnika nie chce byc krotkofalowcem. Ano dlatego ze niewile wie o krotkoflarstwie, a jeszcze przewaznie mu ktos glupot o krotkofalarstwie do glowy nawkladal. No to ma jakies bezsensowne uprzedzenia.
    Ostatnio sporo krotkofalowcow zajelo sie emisjami cyfrowymi i na okraglo przez cala dobe mozna spotkac mase stacji pracujacych roznymi emisjami. Po sie trzymac CB skoro sa pasma specjalnie przeznaczone do amatorskich lacznosci radiowych roznymi emisjami?
    Koledzy nie bojcie sie ze krotkofaloarstwo to za wysokie progi (tak kiedys ktos napisal). Krotofalarstwo to wlasnie jest hobby dla ludzi zaintersowanych radiotechnika i amatorskimi lacznosciami radiowymi.
    Pasmo CB nie jest do tego. Na tym pasmie sa ograniczenia, ktorych nie ma na pasmach dla krotkofalowcow. Macie ambicje sie rozwijac = no to rozwijajcie sie, a nie pakujecie sie w nielegalne emisje i nielegalne czestotliwosci. Po kiego licha? Przeciez to samo mozna robic legalnie tam gdzie jest na to specjalne miejsce.
    radiomechanik
    Level 23  
    właściwie to emisja cyfrowa i DX są zabronione na paśmie CB - czyli 27 MHz - ale co tam - mozna sie było kłócić o to jak było tłoczno na kanałach a teraz są pustki, problem jest ze sprzętem na tyle poważny ,że nie bardzo można do tego stosowac tradycyjnych radyjek FM, z doświadczenia na PR na wyższych pasmach wychodzi że z takim sprzętem z ledwością mozna uzyskać prędkości 1200 bodów (mowa tu o paśmie 144 MHz) podejrzewam że na CB wyjdzie to chyba ledwo 300 bodów, do niezakłóconej transmisji cyfrowej potrzebne jest radio z dobrym ale to naprawde dobrym torem PCz, porządnymi filtrami oraz dającymi małe zniekszałcenia fazowe torem detekcji FM - tradycyjne radyjko mające ograniczone pasmo mcz do 2,5 lub 3,5 KHz nie zabardzo sie nada ... a emisja AM też sie niezbyt nadaje - różnice w modulacji , siły sygnału ... proponuję kolegom , którzy nie wnoszą do tematu nic po za udowadnianiem że cyfra na CB jest zabroniona o niezabieranie dalej głosu - sprawa jest bezsprzeczna , natomiast kolega , który chce takie urządzenie wykonać , po wielu próbach i nieudanych eksperymentach sam sie przekona że pasmo 27 MHz i badziewne radia z Taiwanu do tego sie nie nadają i przejdzie na wyższe pasmo - można spóbowac swych sił na modułąch z f- 433MHz - gotowe ukłądy hybrydowe dedykowane do transmisji cyfrowej a potem po tygodniach pracy nasłuchu zdecyduje sie na zdobycie licencji - pozdrawiam SP3QFS :D
    SQ9MEM
    Level 29  
    "DX są zabronione na paśmie CB - czyli 27 MHz" - podaj podstawę prawną.
    sp8gsc
    Level 26  
    SQ9MEM wrote:
    "DX są zabronione na paśmie CB - czyli 27 MHz" - podaj podstawę prawną.

Oczywiscie ze nie sa, ale....
    Jasne jest dla wszystkich, ze takie lacznosci przy uzyciu emisji ssb nie sa robione na pasmie CB, tylko wlasnie obok niego przy uzyciu nielegalnego sprzetu z tzw dodatkowymi 40-stkami. Czyli jednak nielegalnie.
    SQ9MEM
    Level 29  
    No wtedy to jest oczywiste, ale w ramach podstawowej 40-tki to jedynie w USA są ograniczenia tzn. nie wolno nawiązywać łączności powyżej 150 km.
    Piter K.
    Level 23  
    Kolega radiomechanik dzialal cos na poletku cyfrowym w pasmie CB? bo jakos watpie...
    300baud/s z palcem w d...jesli chodzi o AM a na FM wydarlem normalne 1200 w packet radio...
    a jesli chodzi o inne emisje to czemu ma byc zle?bawilem sie w SSTV i RTTY i nikt sygnalu wiadrami nie dowozil wiec nie wiem o co chodzi ze niby CB fee?
    jeszcze osoba zainteresowana nie powiedziala jekie ma radio(ja SuperStar2800 a moj kolega alan28).
    chcecie go zniechecic to wymyslcie cos innego(lamaniem prawa juz bylo-czyli ani chybi do wiezienia... teraz ze to napewno sie nie uda bo to nie sprzet "top and"), moze jeszcze, ze jak uzyje SSTV to ptaki beda kolorowe kupy robic i to na twardo...
    radiomechanik
    Level 23  
    w odpowiedzi do "PiterK" - absolutnie nie mam zamiaru zniechęcać autora tematu, radio które posiadasz niewątpliwie należy do klasy tych "lepszych", miałem na myśli te proste radia np taką Cobrę 20 albo inne coś prostego - przeglądająć ich tory sygnału to sie można po prostu załamać , co do podstaw prawnych - to odsyłam na strony spadkobierców instytucji pod nazwą PIR - było PAR, URTIP a teraz to znowu coś innego , a skończy si tym że biuro wydawania pozwoleń będzie na plebanii u proboszcza ;-D - w każdym bądź razie dobrze jest trochę sie z tym zaznajomić szczególnie gdy sie będzie miało przed swoimi drzwiami tabun rozzłoszczonych sąsiadów - lub oddział "komandosów w moherowych beretach" każdym bądź razie moim szczytem prowizoryzmu bylo przytknięcie mikrofonu TRX-a do głośniczka komputerowego (buzzer - bo nie było karty dźwiękowej) i wysłanie przy pomocy jv-faxa innemu koledze fotki roznegliżowaniej panienki - a jakże przeszło co prawda czarnobiałe z dodatkowymi paskami poziomymi - dropami ale poszło :-D
    Piter K.
    Level 23  
    co do urzedu to teraz jest UKE, jesli chodzi o tor odbiornika to nie rozumiem bo np w urzadzeniach WiFi a takze w telefonach cyfrowych obwodem wejsciowym jest tylko filtr piezo(to chyba nie jest technologia NASA) a jednak dziala.
    a co do moheru, na nasze warunki klimatyczne to bardzo odpowiednia forma odzienia, aksamit szybko sie wyciera pozatym nie zabezpiecza przed wychlodzeniem a przeciez to niebezpieczne...
    zamordyzm kojarzy mi sie z zupelnie inna epoka, epoka ludzi z czerwonymi szyjami(moze z zimna...).
    ja ze swej strony powiem ze lacznosc przeprowadzilem na zaledwie 800m i nie miala ona charakteru "stalego". chcialem z kolega sprawdzic czy sie uda i udalo sie.zajmuje sie glownie nasluchem i na RTTY w swoim czasie "nasluchalem" na 10m VK6(Australia) jednak na 28MHz to zaden wyczyn przy warunkach propagacyjnych.zainteresowala nas lacznosc cyfrowa poniewaz zdobylismy kilka programow nie wymagajacych modemu( 2000r) i zaczelismy sluchac "spiewu" SSTV, "swiergotu" RTTY a rok pozniej dorwalismy AGWP wiec sila rzeczy trzeba bylo sprobowac, AGWP dalo nam namiastke GG bo nie mielismy wtedy dostepu do internetu...
    a dlaczego CB bo urzadzenia juz byly(LPD i PMR nie ma mikrofonu zewnetrznego i bylo strasznie drogie) a czemu nie na innych czestotliwosciach...bo w swoim bandziorskim procederze nie przeginamy kolby(mowilem juz o roznym ciezarze wagowym czynow).
    jesli chodzi o to czy i na jakim sprzecie uda sie, ale co sie uda bo emisji cyfrowych jest wiele i nie kazda wymagajaca, rozne tez sa predkosci modulacji wiec trzeba sprawdzic, nikt nie kaze nadawac na CB za pomoca G3RUH bo to tak jakby do ciagnika wsadzic silnik od Ferrari...
    wapster89
    Level 15  
    Ech... ale zrobilem afere;) Kolego sp8gsc juz pare razy spotkalem twoje posty na forum i zawsze to samo: "niewolno!, to zabronione" itd. Interesuje sie lacznosciami radiowymi(wszystkimi), mam znajomych krotkofalowcow i nawet w tym miesiacu mialem zdawac na licencje (dokladnie 18 lutego) ale stwierdzilem ze sama licencja nie pogadam. Mam 17 lat i nietylko dla mnie bariera nie do pokonania sa ceny sprzetu. Obecnie wszystko robie sam (byle jak najlepiej i najtaniej). Radio mam porzyczone od kolegi (przywiezione z niemiec wiec musialem przestroic), antene zrobilem tez sam i wyciagam dobry zasieg. Radyjko w AM ma tylko 1W ew. troche wiecej (jak podkrece) ale wtedy spada modulacja:( Takie czasy, trzeba sobie jakos radzic a to ze uzywam CB a nie KF to chyba nie twoj problem. Od tego czy lamie prawo sa specjalne organy. A wszystkim innym dziekuje serdecznie za pomoc, mam juz wszystko czego potrzebowalem:) Teraz tylko testy;) Jakby cos jeszcze to sie odezwe.
    73!
    Piter K.
    Level 23  
    tylko chwalic i pokazywac jako wzor do nasladowania...nie sztuka jest kupic, sztuka jest zrobic! a sa juz krotkofalowcy co nie wiedza jak trzymac lutownice zato maja piekny sprzet i taaaki drogi....
    wapster89 daj maila to podrzuce Ci pare service manuali do roznych rx i trx napewno cos podpatrzysz sobie :)
    sp8gsc
    Level 26  
    wapster89 wrote:
    Kolego sp8gsc juz pare razy spotkalem twoje posty na forum i zawsze to samo: "niewolno!, to zabronione"

Nie tylko nie tylko.
    wapster89 wrote:

stwierdzilem ze sama licencja nie pogadam.
    Oczywiscie ze nie, ale bedziesz mial wieksze mozliwosci niz na CB.
    wapster89 wrote:

a to ze uzywam CB a nie KF to chyba nie twoj problem. Od tego czy lamie prawo sa specjalne organy. 73!

Jestes "w mylnym bledzie" jak to ktos zartobliwie powiedzial.
    To czy przestrzegasz prawa czy nie nie jest Twoja sprawa, ale wlasnie sprawa calego spoleczenstwa w ktorym zyjesz.
    Jesli uzywasz CB - tak jak napisales - to uzywaj do rozmow, bo takie jest jego przeznaczenie. Jesli jednak uzywasz czestotliwosci poza pasmem CB to nie pisz ze nadajesz na CB, bo to nazywa sie uzywanie sprzetu CB do piratowania. Dlaczego uparles sie na cyfrowe lacznosci w pasmie CB. Przeciez takie same lacznosci i przy uzyciu tego samego sprzetu (lekko przestrojonego) mozesz robic (legalnie) na 28MHz, wystarczy tylko ta pogardzana przez wielu licencja 2 kategorii, ktora teraz tak latwo zdobyc ze faktycznie moze nie miec wiekszej wartosci dla zdobywajacego - niemniej daje okreslone uprawnienia, wiec chyba warto no nie?
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Dyskusja staje się zbyt ostra. Temat zamykam.