logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ręcznie wyczyścić zaschnięte dysze w drukarce HP Deskjet 660?

pawcik 02 Lut 2006 15:44 2465 6
REKLAMA
  • #1 2249689
    pawcik
    Poziom 11  
    Mam problem. Wzialem od kumpla drukarke hp deskjet 660 i drukarka nie drukuje. Poniewaz on sam dlugo na niej nie drukowal czegokolwiek (ponad rok), wiec podejrzewam ze zaschly dysze. Napelnilem kartridż i wyczyscilem go wczesniej, ale nie pomoglo. Moja prosba: w jaki sposob mozna je (dysze) przeczyscic i jak one dokladnie wygladaja ? Na sofware'owy support chyba nie ma co liczyc, choc jest to mozliwe z poziomu oprogramowania do konserwacji drukarki i czasem pomaga. W kazdym razie chcialbym wiedziec jak sie to robi manualnie (a nie z poziomu softu). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2249721
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Potrzebny Ci jest plyn do udrazniania dysz (mozna kupic, chocby na allegro). Poloz kartidz dyszami do gory (tak by byly poziomo) i polej na nie troche, tak zeby nie splynelo. I niech tak lezy. Po jakims czasie zetrzyj i ponow. I tak do skutku:)
  • REKLAMA
  • #3 2250147
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    wpisz w okienko "szukaj " na tym forum takie wyrazy :
    udrożnić
    udrażnianie
    zaschniete
    itp.

dostaniesz sporo odpowiedzi na swoje pytanie .
    a tak na margiinesie to po roku możesz mieć problem
  • #4 2250231
    mayekk
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    dysze sa na spodniej stronie pojemnika z tuszem, sa na tyle male i cienkie ze raczej ich nie zobaczysz
    ( umiejscowione sa w jednym lub trzech miejscach na blaszcze koloru zlotego lub srebrnego )

proponuje zebys nalal do miseczki ok 1-2cm goracej wody ( NIE WRZATEK ! ) i wsadzil tam pojemnik tak zeby stal pionowo dyszami do dolu
    niech tak sobie postoi nawet i 30minut, jak to nie pomoze to mozesz jeszcze umoczyc w spirytusie patyczek higieniczny i przetrzec delikatnie blaszke, potem ewentualnie powtorzyc zabieg z woda....

powodzenia....rok troche dlugo :P
  • REKLAMA
  • #5 2252437
    dartomis
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Dobrze egzamin zdaje płyn do czyszczenia głowic magnetofonowych i CD
    ( sprzedawanych razem z płytą lub kasetą ) Podobno, choć sam nie sprawdzałem - Kartridż trzeba włożyć do szczelnego woreczka foliowego
    i gotować w wodzie przez ok 10-15 min. Wyczytałem to gdzieś w Necie
  • REKLAMA
  • #6 2252532
    Marek-35
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Zamiast wody leprza jest gliceryna .Nie paruje i nie powoduje korozji .A co do gotowana to lepiej nie - termiczna deformacja .
  • #7 2924803
    pawcik
    Poziom 11  
    Otoz znalazlem dysze, kupilem kilka plynow do ich czyszczenia m.in. żółty i różowy. Dawałem potem pod parą wodną, ale rezultat był znikomy. Po moczeniu cała noc w niewielkiej ilości wspomnianych na początku plynów, rezultat byl podobny, czyli dalej nie drukowało.

Moj wniosek. Gdy sie zareaguje szybko, jest szansa na wydobycie tuszu. Gdy sie rzadko drukuje, to juz roznie bywa. Ja musialem kupic nowy tusz. Kupilem 40ml za 28 zł, firmowo zapakowany, od kolesia na allegro.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi i rady. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku zaschniętych dysz w drukarce HP Deskjet 660, dysze znajdują się na spodniej stronie pojemnika z tuszem, są bardzo małe i cienkie, umiejscowione na metalowej blaszcze koloru złotego lub srebrnego. Manualne czyszczenie polega na moczeniu pojemnika z tuszem dyszami skierowanymi do dołu w ciepłej (nie wrzącej) wodzie lub glicerynie przez około 30 minut, co pomaga rozpuścić zaschnięty tusz. Można także delikatnie przetrzeć blaszkę patyczkiem higienicznym nasączonym spirytusem. Do udrażniania dysz stosuje się specjalne płyny czyszczące dostępne w sklepach lub na aukcjach internetowych. Nie zaleca się gotowania pojemnika, gdyż może to spowodować deformację termiczną. W przypadku długiego okresu nieużywania (ponad rok) skuteczność czyszczenia manualnego jest ograniczona i często konieczny jest zakup nowego tuszu lub kartridża. Niektóre metody obejmują także użycie płynów do czyszczenia głowic magnetofonowych lub CD. Czyszczenie z poziomu oprogramowania drukarki może pomóc, ale nie zawsze jest skuteczne przy długotrwale zaschniętych dyszach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA