logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyodrębnić kod binarny z pliku exe skompilowanego w MS Visual C++?

Dam_ian 02 Lut 2006 16:12 2082 11
REKLAMA
  • #1 2249824
    Dam_ian
    Poziom 11  
    Mam pytanko odnośnie pliku exe. Po skompilowaniu w programie MS Visual C++ powstaje plik exe. Pytanie czy istenieje jakiś programik który potrafi z tego pliku exe "wyciagnąć" mi binarke. Mam tylko nazwa_pliku.exe. Nie posiadam pliku napisanego w C a jest mi on potrzebny. Jesli istnieje owy program tak prosilbym o nazwe. Z gory dziekuje!
  • REKLAMA
  • #2 2250109
    iop_2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kazdy disassembler ale po co ci to ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2250181
    Dam_ian
    Poziom 11  
    iop_2 napisał:
    Kazdy disassembler ale po co ci to ?
    Pozdrawiam

Ponieważ mamy takiego upierdliwego wykładowce z OpneGL, który daje nam projekty (w formie pliku.exe)do napisania w Visualu a chcę tylko kod binarny z tego aby wkleić do Visuala. Moze znasz nazwę przykładowego programu. Meczyłem juz exescope, Odbg, ResHacker i bez efektów!
  • REKLAMA
  • #4 2250395
    iop_2
    Poziom 11  
    IDAPro ale to musisz wzucic sobie potem np. na Hexworkskopi przerobic na binara z hexa pod, linem mamy cos takiego jak objdump i to ci wywala asm z poszczegolnych sekcji/deklaracji gdzies bylo takie pod windows chyba musisz poszukac
    Pozdrawiam
  • #5 2250508
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Przecież EXE to kod binarny z uzupełnienie o nagłówki informujące o tym jak go uruchomić. Po co go wklejać? Wklejać to można kod źródłowy.
  • #6 2250523
    iop_2
    Poziom 11  
    Tak a myslisz ze on zna wszystkie naglowki o offsety pod ktorymi zaczynaja sie dane procedury ?
    Pozdrawiam
  • #7 2250629
    Dam_ian
    Poziom 11  
    Teraz to juz sam nie wiem o co mi chodzi. Moze napisze jeszcze raz mam plik_nazwa.exe i chce z niego "wydostac" kod zrodlowy aby bezposrednio wkleic go do MS Visual. Czy istnieje taki program ktory bez zbednego przerabiania w innych programach i kombinowania to potrafi ?.
  • #8 2250687
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Dam_ian napisał:
    Teraz to juz sam nie wiem o co mi chodzi. Moze napisze jeszcze raz mam plik_nazwa.exe i chce z niego "wydostac" kod zrodlowy aby bezposrednio wkleic go do MS Visual. Czy istnieje taki program ktory bez zbednego przerabiania w innych programach i kombinowania to potrafi ?.
    Zapomnij, szybciej napiszesz to samo od nowa.
  • #9 2250800
    Dam_ian
    Poziom 11  
    elektryk napisał:
    Dam_ian napisał:
    Zapomnij, szybciej napiszesz to samo od nowa.

W tym tkwi problem ze nie bardzo kumam OpenGL a mam zaliczenie w sobote wiec chcialem sobie jakos pomoc, ale widze ze chyba nic z tego.
  • REKLAMA
  • #10 2251525
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2252938
    one_eddie
    Poziom 25  
    Ocena: 14
    Dam_ian; Zastanow sie. Gdyby to co chcesz osiagnac bylo takie proste, byl by niezly bajzel. Wiekszosc nieuczciwych developerow, zamiast pisac wlasny soft "skopiowalo by go sobie do Visuala". Wyciagalo ciekkawe algorytmy, itp.

Poki co proces jest nieciekawy i kazdy woli sobie cos napisac samemu.

Pozatym nie ma nic trudnego w OPENGL, napisz program w C++, wybierz buildera. O ile dobrze pamietam jest chyba do tego jakis komponent, ktory znacznie ulatwi ci prace.
  • #12 2254102
    Dam_ian
    Poziom 11  
    Ok jakos bede musial sobie poradzic. Dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Autor pyta o możliwość wyodrębnienia kodu binarnego lub źródłowego z pliku EXE skompilowanego w MS Visual C++. Poszukuje programu, który pozwoliłby bezpośrednio uzyskać kod do wklejenia w Visual C++, bez posiadania oryginalnego kodu źródłowego. W odpowiedziach wskazano, że plik EXE to już kod binarny z nagłówkami, a odzyskanie czytelnego kodu źródłowego jest praktycznie niemożliwe. Sugerowano użycie disassemblerów, takich jak IDA Pro, objdump (na Linuksie) lub narzędzi do analizy binarnej, jednak proces ten wymaga zaawansowanej obróbki i interpretacji. Podkreślono, że szybciej i efektywniej będzie napisać kod od nowa, zwłaszcza że próba odtworzenia kodu źródłowego z EXE jest skomplikowana i niezalecana. Dyskusja dotyczy także problemów z nauką OpenGL i zaliczeniem, które wymaga znajomości oryginalnego kodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA