logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować immobilizer w PEUGEOT 307 2.0HDI 2002 po wymianie ECU?

neemo 02 Lut 2006 18:26 3621 6
REKLAMA
  • #1 2250376
    neemo
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Mam problem z odblokowanie immobilaizera w PEUGEOCIE 307HDI 2002r. Samochód ten był 'troszke' uderzony i musiałem w nim wymienić deske z poduchami, całą elektryke silnika i sterownik silnika. Licznik jak i BSI zostały te stare. Mam teraz problem z zaprogramowaniem immobilaizera w tym nowym sterowniku silnika (trzeba go dostosować do licznika i BSI). Nie wiem za co się zabrać żeby go odpalić a infomacji o tym nie mogę nigdzie znaleźć. Jeśli ktoś coś wie na ten tema to proszę o pomoc.
    Licznik jest firmy SAGEM PP-T40, a BSI VALEO G0X-00 A11999.
  • REKLAMA
  • #2 2291413
    hybryda 2000
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    twoj problem to przypisanie kodu z bsi do ecm zegary zostaw w spokoju to nie vw zycze powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2292465
    vauer6
    Poziom 18  
    Ocena: 147
    Nie zrobisz tego domowym sposobem.Nie zrobia etgo nawet w serwisie.Kod jest jednorazowo wpisywany do auta,czyli bsi-komputer.Jedyny sposob to programowo "wypalenie kodu"w jednym z elementow.Najlepiej w kalkulatorze silnika.
  • REKLAMA
  • #4 2292569
    hybryda 2000
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    tylko w kalkulatorze silnika jesli chodzi o 'wypalenie' bo w bsi nic nie da kalkulatr blokuje sie po braku plusa po kluczyku a nie po komunikacji z bsi
  • REKLAMA
  • #5 2295301
    renans
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    dość ciekawa hipoteza, mógłbyś ją rozwinąć.
  • #6 2390902
    bidon1978
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dwa sposoby
    - jedziesz do serwisu i wgrają ci oprogramowannie zgodne z BSI - troche trzeba im pomarudzić gdyż muszą kombinować klucze kodowe do konkretnego samochodu (BSI)
    - wołasz dobrego elektronika, który wgrywa oprogamowanie do kompa silnika z zablokownym immo. Musi to zrobić przy samochodzie.
    Pozdrawiam.
  • #7 2897814
    neemo
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Zawiozłem licznik, komputer i BSI do gościa, który zajmuje się takimi rzeczami i samochód odpalił. Dziękuję za pomoc i zamykam temat.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku wymiany sterownika silnika (ECU) w Peugeot 307 2.0 HDI z 2002 roku konieczne jest przypisanie kodu immobilizera z modułu BSI do nowego ECU, aby umożliwić uruchomienie silnika. Licznik oraz BSI pozostają oryginalne, co wymaga synchronizacji nowego sterownika z istniejącymi modułami. Programowanie immobilizera nie jest możliwe do wykonania domowymi metodami ani standardowo w serwisie bez specjalistycznego sprzętu. Konieczne jest "wypalenie" lub wpisanie kodu immobilizera w ECU, co wykonuje się programowo, najlepiej bezpośrednio w sterowniku silnika. Moduł BSI blokuje się po braku zasilania przy kluczyku, a nie przez komunikację z BSI, dlatego programowanie odbywa się w ECU. Możliwe są dwie metody: wgranie odpowiedniego oprogramowania zgodnego z BSI w serwisie lub skorzystanie z usług doświadczonego elektronika, który programuje ECU na miejscu. Ostatecznie problem został rozwiązany przez specjalistę, który zaprogramował licznik, komputer i BSI, co pozwoliło na uruchomienie pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA