logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siesta 2 M645TS - obraz delikatnie jaśniejszy, widoczne fale

Mir 02 Lut 2006 20:34 1349 8
REKLAMA
  • #1 2250971
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Witam. Na obrazie, szczególnie od połowy ekranu w dół, widochne falujące słoje (fale) i obraz jest delikatnie jaśniejszy. Po AV i na teletekście jest ok. Napięcia sa ok, p.cz. i głowica podstawiona. Czy ktoś z Was miał juz taką usterke??
  • REKLAMA
  • #3 2251459
    RYCHOUNO
    Poziom 2  
    Sprawdż 12v z LM317
  • REKLAMA
  • #4 2251923
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Witam!
    -Ponieważ Kolego piszesz, że po AV jest OK, więc zostaje tor p. cz i głowica.
    Aby sprawdzić p. cz. można podłączyć drugi OTC przez Euro na odbiór AV ze Siesty i wtedy się okaże na 100%, czy p. cz. jest dobra.
    Ja sądzę, że p. cz. jest dobra.

Do pełnego rozeznania sprawy brakuje mi informacji, czy sygnał antenowy bierzesz z systemu telewizji kablowej (w mieście), czy z anteny indywidualnej (tak sądzę, że masz sygnał z anteny ze wzmacniaczem).

Jeżeli z anteny ze wzmacniaczem, to wymień w niej ( w zasilaczu) kondensator 100mikro/25V, i obraz wróci do normy.

Jeśli nie, podaj bliższe dane - przenieś telewizor do sąsiadów dla porównania - sprawa się wyjaśni.
    Pozdrawiam - Tadeusz
  • REKLAMA
  • #5 2251958
    warszaw
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Proponuję wymienić 2 elektrolity w 150v( 47µ/250v) .
    Pozdrawiam
  • #6 2252016
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Sądząc po czerwonych polach na pasku uważam, że jesteś zawodowcem, tzn. że z naprawy telewizorów utrzymujesz rodzinę.
    W takim wypadku zakładam, że wiesz o tych elektrolitach 47 mikro /250V 2 sztuki, a nawet licząc dokładnie to trzy szt. To w Siestach jest zawsze początek.
    Pozdrawiam!
  • #7 2252558
    Mir
    Poziom 25  
    Koledzy, może nie rozpisałem sie z pierwszym postem, ale napisałem, że napięcia ok czyli, elektrolity podstwiłem i posprawdzałem przebiegi oscyloskopem. Napisałem tez że podstawiłem p. cz. i głowice, czyli odpada. Oczywiście po euro tez juz było sprawdzone. A co do anteny, to mam zbiorcza, ale ona jest ok, przecież naprawaim na niej telewizory, ale dla spokoju podstawiłem nawet tuner sat przez modulator. Dziekuje za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #8 2252689
    ada_m
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam
    Jeżeli zakłócenia występują na zakresie VHF a nie ma ich na zakresie UHF to najczęściej powodem jest przerwa lub zwiększona wartość rezystora R517- 27k w zasilaczu. Tego zakłócenia nie widać oscyloskopem na zasilanych obwodach . To leci przez "powietrze".
    Pozdr
    ada_m
  • #9 2252710
    Mir
    Poziom 25  
    Witam zasugerowałem sie podpowiedzia Jezaka. Wymieniłem elektrolity w obwodzie TDA4580, a dokładniej C361, 366, 368, 373. Obraz wrócił do normy. Dziekuje za podpowiedzi. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Siesta 2 M645TS pojawił się problem z obrazem: od połowy ekranu w dół widoczne są falujące słoje oraz delikatne rozjaśnienie obrazu. Problem nie występuje przy sygnale AV ani na teletekście. Napięcia zasilania oraz podmiana p.cz. i głowicy nie rozwiązały usterki. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak uszkodzone kondensatory elektrolityczne, szczególnie w obwodzie TDA4580 (kondensatory C361, C366, C368, C373) oraz kondensatory 47µF/250V w zasilaczu. Po wymianie tych elektrolitów obraz wrócił do normy. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie rezystora R517 (27k) w zasilaczu, który może powodować zakłócenia na zakresie VHF. Problem nie był związany z sygnałem antenowym, który pochodził ze zbiorczej instalacji kablowej i był sprawdzony pod kątem poprawności działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA