logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 95 na komputerze z Windows 3.1, dysk 124MB, dyskietka 1.44

ŁukaszMan 03 Lut 2006 12:17 1862 13
REKLAMA
  • #1 2253093
    ŁukaszMan
    Poziom 11  
    Witam

Kupiłem wczoraj komputer z windowsem 3.1 i chciał bym sie dowiedzieć czy mógłbym wgrać do niego windowsa 95.I jak istniała by taka możliwość to jak to zrobić.Komputer ma tylko dyskietke 1.44 i 124mb dysku twardego. I czy ktoś wie czy moge z netu sciągniac sobie windowsa 95??
    z góry dzieki za pomoc:D
  • REKLAMA
  • #2 2253117
    m.polo
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    124 mb to troszke mało, nie pamietam ile wymagał 95..
    Pozatym jakies szczegóły by się przydały - procesor, ram itd.. win 95 odpalisz na 486 z 8MB ramu na 100%, na 386 mogą być [duże] problemy.
    A co do ściągnięcia z netu - Win95 niestety nie jest porzuconym oprogramowaniem [abadonWare, czy jakoś tak ;P], wiec musisz mieć licencje na niego. Tak sięc ze strony M$ raczej go nie ściągniesz..
  • #3 2253196
    ŁukaszMan
    Poziom 11  
    ja wiem tylko że tu jest płyta główna 386 i procesor 486.I coś mi sie wydaje ze nie ruszy na niej 95. I dysk musiał by być min. około 200mb. także raczej bedą nici. Nic tylko antyka na złom :D Ale może ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić zeby można chociaż było na nim posłychać muzyki:D
  • REKLAMA
  • #4 2253281
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Spróbój z Win95, miał mniejsze wymagania. Potrzebował, o ile mnie pamięc nie myli, około 140Mb wolnego.Ja miałem ten system, kiedyś, kiedy dysponowałem kompem z hdd wielkości 425MB.
  • REKLAMA
  • #5 2253287
    m.polo
    Poziom 14  
    z muzyką też kiepsko ;)
    ale możesz na nim uruchomić router oparty na fresco ;)
    Inne wyjście - hmm..
    po dłuższym zastanowieniu nie wiem ( i tu pomyślałem o mojej szafie, z zawartości której możnaby złożyć jeszcze z 2, 3 komputery ;P)...
  • #6 2253315
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Moim zdaniem pójdzie 95 a instalacja wymaga 16 MB ram i 100 MB na hdd co do procka tez kiedyś miałem 486 i spokojnie instalowalem 95
  • #7 2253378
    ŁukaszMan
    Poziom 11  
    To prosił bym jeszcze o wytłumaczenie jak wgrac tego win95,bo mój antyk nie posiada cd:) A dyskietka 1.44 nie ma pojemności 100mb.a więc jak to zrobić ??:D
  • #8 2253440
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    najszybciej bedzie podpiac 2 komputery sieciowkami i kablem skrosowanym ew podpiac przez kabel na comie ale tu juz predkosc jest tragiczna ew jesli robisz to z pasji to zaglowac dyskietkami i nagrywac te pliki ktore aktualnie potrzeba
  • REKLAMA
  • #9 2253455
    ŁukaszMan
    Poziom 11  
    posiadam tylko kabel com ale potrzebna jest pewnie do niego jakaś przejściówka bo zarówno jeden jak i drógi komputer ma takie same wyjścia z tyłu.A co do dyskietek to nie za bardzo wiem jak to zrobić :|
  • #10 2253457
    m.polo
    Poziom 14  
    x3rox napisał:
    Moim zdaniem pójdzie 95 a instalacja wymaga 16 MB ram

Ja zainstalowałem na laptopie 486 z 8mb ramu bez większych problemów. 98 wymaga 16mb...

A jak go przegrać - bardzo prosto ;]
    tylko u Ciebie jest jeszcze problem z wielkością dysku.. Musiałbyś znaleźć wersje na dyskietkach, a z tym troszkę gorzej..
    Gdybyś miał troszkę wiekszy dysk - spokojnie mógłbyś spakować instalacje win i skopiować przenosząc na dyskietkach a samą instalkę rozpakować [dos lub 3.11] i zainstalować bezpośrednio z dysku..
    Mógłbyś też próbować zainstalować ją przez sieć lokalną, ale nic wiecej nie powiem - bo nie wiem jak ;)
  • #11 2253480
    NEQROLOG
    Poziom 12  
    Da się wgrać windows 95 ale okrojonego bez gier , i dodatków typu tapety , Ja wgrałem kiedyś Windows 95 na procesorze 386 .
    Jeśli nie ma CD ROM możesz go podłączyć na samą instalacje .
    Dysku twardego masz około 150 MB więc z dyskietki starowej Windows uruchom program fdisk usuń partycje i załuż nową (ALE WAŻNE BY BYŁA FAT 16) , ponieważ wtedy po zainstalowaniu Windowsa będziesz mógł skompresować twadry dysk , iwtedy znowu doinstalujesz reszte oprogramowania . Po skompresowaniu powinieneś mieć około 240 MB .
    Windows w wersji okrojonej zajmuje 94 MB wersja laptop 112 MB a pełna około 140 MB
  • #12 2253578
    ŁukaszMan
    Poziom 11  
    No to jakoś sie postaram coś zrobić:D
    Dzięki wszystkim za rady i zainteresowanie! ! ! ! :D
    Temat można zamknąć:D
  • #13 2253596
    m.polo
    Poziom 14  
    Zapomniałeś dodać 'Co niniejszym czynie' i kliknąć tą kłódeczke na dole pod ostatnim postem ;)

Powodzenia przy instalacji :)
  • #14 2253622
    ŁukaszMan
    Poziom 11  
    no własnie !!! :D
    a więc temat zamykamy co niniejszym czynie :D

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja systemu Windows 95 na komputerze z procesorem 386/486, 8-16 MB RAM i dyskiem twardym o pojemności około 124 MB jest możliwa, choć dysk może być zbyt mały dla pełnej wersji systemu, która wymaga około 140 MB wolnego miejsca. Wersja okrojona Windows 95 zajmuje około 94 MB i może działać bez gier i dodatków. Instalacja wymaga partycji FAT16, którą można utworzyć za pomocą programu fdisk z dyskietki startowej. Brak napędu CD-ROM można obejść podłączając go tymczasowo lub instalując system z dyskietek 1.44 MB, jednak wymaga to nagrywania wielu dyskietek lub przesyłania plików przez sieć lokalną lub kabel szeregowy (COM), choć transfer przez COM jest bardzo wolny i może wymagać przejściówek. Windows 95 nie jest dostępny legalnie do pobrania z internetu bez posiadania licencji. Komputer z 386 może mieć problemy z uruchomieniem Windows 95, natomiast 486 z 8 MB RAM radzi sobie dobrze. Po instalacji można skompresować dysk, aby zwiększyć dostępną przestrzeń na dodatkowe oprogramowanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA