logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z instalacją Windows 95 na komp. z procesorem 1,7GHz

halomistrz 28 Kwi 2006 17:59 5303 34
Najlepsze odpowiedzi

Jak zainstalować Windows 95 na komputerze z procesorem 1,7 GHz, jeśli instalacja zatrzymuje się po pierwszym restarcie błędem ochrony systemu IOS?

Windows 95 da się uruchomić na szybszym komputerze, ale trzeba użyć wersji OSR2/OSR2.1 i doinstalować poprawkę dla AMD K6-2 oraz poprawkę IOS, bo to one naprawiają błędy związane ze zbyt szybkim procesorem [#2571356][#2576598][#2587285] Jeśli system wywala się przed możliwością instalacji poprawek, spróbuj wyłączyć w BIOS-ie cache L1 i L2 albo zainstalować Win95 na wolniejszym komputerze, tam wgrać łatki i dopiero przełożyć dysk do docelowej maszyny [#2585870][#2590721] Poprawki nie są dodawane do instalatora, tylko do działającego systemu, więc w razie potrzeby trzeba je wypakować i ręcznie skopiować odpowiednie pliki do katalogów systemowych [#2575659][#2587285] Autor wątku potwierdził później, że problem został rozwiązany po zastosowaniu tych wskazówek [#2594211]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2571323
    halomistrz
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,posiadam aktualnie komputer z procesorem 1,7 GHz ,512 MB RAM,muszę na nim mieć koniecznie zainstalowany WIN 95(pewnie wyda się to wszystkim dziwne ale taki jest wymóg urządzenia którym ma sterować komputer).Urządzenie o którym wspominam ,wcześniej było obsługiwane komputerem z procesorem 400 MHz i Win 95 i program pracuje poprawnie tylko na Win 95.Teraz chcę zastosować lepszy komputer
    i natrafiłem na problem przy instalacji.Użyłem dyskietki startowej Win 98 ponieważ z dyskietki od Win 95 nie startował "setup".Instalacja przebiega prawidłowo do momentu pierwszego restartu w trakcie instalacji i później wyskakuje komunikat:"IOS:błąd ochrony systemu windows,należy ponownie uruchomić komputer".Oczywiście ponowne uruchamianie nic nie daje.Dysk jest sprawny,płyta z systemem też,na komputerze bez problemu pracuje win 98 i XP.Czy jest możliwe że komputer jest zbyt "nowoczesny"dla starego win 95.Na twardzielu ma być oczywiście tylko jeden system(win95).Proszę mądre głowy o radę!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 2571356
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Będzie duży problem, ale jest to wykonalne.
    Dawno, dawno temu pojawiła się poprawka dla Windows 95 pod procesor AMD K6-2 - naprawiało problemy ze zbyt szybkim procesorem, gdzie Windows sypał się w sposób jaki opisałeś.

http://www.microsoft.com/Windows95/downloads/contents/WURecommended/S_WUServicePacks/AMDPatch/Default.asp

Ta łatka jest tylko dla Win95 OSR2 - jeżeli masz starszy system, może nie pomóc albo nie da się zainstalować.
    Uruchom system w trybie awaryjnym (jeżeli się da) i zaaplikuj poprawkę; jeżeli nie da się, wypakuj z poprawki pojedyncze pliki (to jest samorozpakowujący się CAB) i wrzuć je do systemu. Za skutek tej metody nie ręczę.
  • #3 2571362
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Prawdopodobnie problemem jest za duza ilosc pamieci.
  • REKLAMA
  • #4 2571374
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Możesz napisać co to za urządzenie?
    Może pod 98 też będzie działać więc po co się (męczyć).
    Chyba że to jest coś nie typowego to zrozumiemy.
  • #5 2571387
    halomistrz
    Poziom 11  
    Urządzenie to świetlna tablica,na innych systemach działa ale program (chałupniczy jedyny w kraju) często się wiesza.Pasuje tylko win95.Czy tą łatkę załadować z dyskietki?
  • #6 2571439
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Tej poprawki nigdy nie stosowałem więc po prostu nie wiem.
    Myślę że może lepiej było zostawić stary komputer.
    Oczywiście żartuję ale myślę że pomoc od kolegów pomoże rozwiązać problem.

Pozdrawiam
  • #7 2571468
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Jeśli komputer ma dysk na SATA albo grafikę na PCI-E to już w ogóle zapomnij... Tu jest szansa, że 98SE albo Me zadziała ale 95... czarno to widzę. Wszystkie 9x powinny mieć dysk mniejszy niż 128GB i nie więcej niż 512MB RAM.
  • #8 2571559
    halomistrz
    Poziom 11  
    Dysk będzie tylko na ten system (4,3 GB).W kompie mam kieszeń i normalnie używam XP na innym dysku.
  • #9 2572132
    lelekx
    Poziom 30  
    Chyba tylko z dyskietki, bo w trybie awaryjnym Win95 nie będzie czytać CD
  • #10 2572664
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Będzie, będzie. Jeżeli w config.sys dasz dosowy sterownik CD-ROM.
  • #11 2572736
    lelekx
    Poziom 30  
    @_robert_ B:
    1. Win95 nie posiada ani nie instaluje sterowników CD-ROM trybu rzeczywistego - po instalacji dodatkowo wyłącza MSCDEX w autoexec.bat
    2. Włączenie trybu awaryjnego blokuje uruchamianie sterowników z Config.sys i uruchamianie autoexec.bat - ale to da się przeskoczyć
    3. Win95 OSR2 nie toleruje sterowników CD-ROM trybu rzeczywistego, jeżeli korzystasz z PCI BusMaster - uruchomienie MSCDEX przed startem systemu powoduje spore problemy
  • #12 2573283
    Robert B
    Poziom 43  
    Mscdex nie jest tu potrzebny a nawet jest zbędny. Tak jak pisałem, wystarczy ręcznie dopisać w config.sys jakikolwiek "cdrom.sys" aby każdy z Windowsów 9x miał dostęp do CD-ROM w trybie awaryjnym. Nawet w tym trybie polecenia config.sys i autoexec.bat nie są blokowane. Wyjątkiem jest jedynie tryb awaryjny z wierszem poleceń ale tego tu nie rozpatrujemy.
    :arrow: halomistrz
    Podaj dokładnie numer wersji tego Windowsa, bo np. z OSR2 nie powinno być większych problemów (oczywiście po zainstalowaniu poprawek).
  • REKLAMA
  • #13 2574041
    lelekx
    Poziom 30  
    Sądzę, że to nie jest właściwe miejsce na to, ale nie mogę się powstrzymać.
    Cytat:
    Mscdex nie jest tu potrzebny a nawet jest zbędny. Tak jak pisałem, wystarczy ręcznie dopisać w config.sys jakikolwiek "cdrom.sys" aby każdy z Windowsów 9x miał dostęp do CD-ROM w trybie awaryjnym.

- może i występuje taki sterownik CD-ROM, który nie wymaga MSCDEXa, nie spotkałem się z takim do tej pory, a tym bardziej nie ma go standardowo w win95
    Cytat:
    Nawet w tym trybie polecenia config.sys i autoexec.bat nie są blokowane.

- tryb awaryjny pomija uruchamianie Config.sys i Autoexec.bat - włącza jedynie himem.sys z opcją testowania pamięci rozszerzonej; żeby włączyć tryb awaryjny i załadować Config.sys+Autoexec.bat, musisz najpierw uruchomić Tylko wiersz poleceń i ręcznie włączyć win/d:m
    Cytat:
    Wyjątkiem jest jedynie tryb awaryjny z wierszem poleceń ale tego tu nie rozpatrujemy.

Chyba wiersz poleceń trybu awaryjnego - ale nie zmienia to faktu, że ani win95, ani win98 ani tym bardziej winme nie uruchomi samodzienie ani autoexec.bat ani config.sys po wywołaniu trybu awaryjnego.
  • #14 2575123
    halomistrz
    Poziom 11  
    Jest to nowsza wersja 95 która obsługuje USB,to w końcu jaka rada Panowie?Może ktoś wysłałby mi e-mail z dokładną instrukcją postępowania,byłbym bardzo wdzięczny bo sprawa jest dla mnie ważna.Myślę że żaden informatyk mi tego nie zrobi,a z instrukcją krok po kroku może dałbym radę.(halomistrz@op.pl)
  • #15 2575401
    tzok
    Obawiam się, że poza zainstalowaniem tego windowsa pod Windowsem XP w wirtualnej maszynia to jest raczej niewykonalne. Napisz coś więcej o tym komputerze, jaka to płyta/chipset?
    Win 95 z obsługą USB i FAT32 to OSR2.1 jeśli to starsza wersja to nie obsługuje FAT32 a tym samaym partycji większych niż 2GB.
  • #16 2575612
    halomistrz
    Poziom 11  
    Płyta główna to "P4 Titan 533" jeden z kolegów sugerował użycie łatki do systemu ze strony producenta.Znalazłem ją ale jak jej użyć ? Czy może skopiować płytę win95 na dysk twardy innego komputera dograć do niej tę łatkę i ponownie nagrać jako dysk instalacyjny cd "zmodyfikowany"???
  • REKLAMA
  • #17 2575659
    tzok
    Nie łatkę można doinstalować do działającego systemu, wtedy nie było jeszcze możliwości wykonania slipstream'u łatek do instalatora.
  • #18 2575675
    halomistrz
    Poziom 11  
    U mnie system nie działa ,po pierwszym restarcie w trakcie instalacji pojawia się komunikat o którym mówiłem na samym początku.W trybie alarmowym na chwilę mam planszę win95.Wynika z tego że ta łatka nic mi nie da i nie dam rady przeskoczyć tego problemu.
  • #19 2575684
    Robert B
    Poziom 43  
    halomistrz napisał:
    Dysk będzie tylko na ten system (4,3 GB)...

Podejrzewam że dysk pracuje co najwyżej w trybie DMA33 lub nawet MDMA. Spróbuj wyłączyć w biosie Ultra DMA dla tego dysku.
    Co do drobnego OT z kolegą lelekx to chyba mamy różne Windowsy 9x bo na każdym który instalowałem mam obsługę CD-ROM w trybie awaryjnym. Jeżeli czegoś się nie widziało nie należy twierdzić że nie istnieje. To tylko kwestia znajomości rzeczy.
  • #20 2575686
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Może spróbuj zainstalować Win 95 na tym dysku ale na innych komputerze (słabszym). Wgraj łatkę i spróbuj uruchomić dysk u siebie.
  • #21 2576431
    lelekx
    Poziom 30  
    Jeszcze niedawno działał u mnie Win95 na Athlonie 2000+. Zaaplikuj łatkę nawet ręcznie i będzie po problemie
  • #22 2576598
    Robert B
    Poziom 43  
    Tu się z kolegą zgodzę :) U mnie działał na Athlonie 2600+ i 1,5 GB RAM na Shuttle AK35GT2.
    Do 95 jest sporo poprawek tu:
    ftp://ftp.ecsis.net/pub/netuser/win95/
    Zainstaluj zwłaszcza poprawkę IOS - iosupd.exe:
    ftp://ftp.ecsis.net/pub/netuser/win95/95_updates/
    Również tu:
    http://www.microsoft.com/downloads/Browse.asp...roductID=635138C9-D296-4260-88B2-55FEDB495C92
    Możesz też zaktualizować IE do wersji 5.5 - aktualizuje również sporą część plików systemowych.
    Przede wszystkim jednak drivery do chipsetu i reszty urządzeń :)
  • #23 2582995
    halomistrz
    Poziom 11  
    Panowie,w jaki sposób mam załadować tę łatkę(proszę o sposób postępowania)
  • #24 2583488
    Robert B
    Poziom 43  
    paweliw napisał:
    Może spróbuj zainstalować Win 95 na tym dysku ale na innych komputerze (słabszym). Wgraj łatkę i spróbuj uruchomić dysk u siebie.

Robert B napisał:
    Podejrzewam że dysk pracuje co najwyżej w trybie DMA33 lub nawet MDMA. Spróbuj wyłączyć w biosie Ultra DMA dla tego dysku..

Próbowałeś?
    Alternatywnie obniż taktowanie procesora lub FSB, daj mniej pamięci i instaluj na tym komputerze
  • #25 2584524
    halomistrz
    Poziom 11  
    Zwolnienie procesora oraz zmniejszenie pamięci RAM o 50% nie dało żadnego efektu,czekam nadal na jakąś sprawdzoną receptę i opis sposobu tej nieszczęsnej instalacji na której bardzo mi zależy.
  • #26 2585870
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Kiedyś walczyłem z Win95 i prockiem AMD K6-2 400 Po instalacji wykładał się z błędem jak w Twoim przypadku. Nie pomagał żaden tryb awaryjny. Wgrywałem łatkę AMDK6-2UPD i chodziło potem dobrze. Jedynym sposobem zeby komp wystartowal i mozna było wgrac łatkę było wyłączenie pamieci cache L1 i L2. Win 95 jak stwierdzał inny procek niż INTEL to tak sie zachowywał. Co ciekawe na AMD K6-2 350 wykladal sie co 3 uruchomienie, wiec łatwiej było wgrac łatkę.
  • #27 2585915
    Robert B
    Poziom 43  
    halomistrz napisał:
    Zwolnienie procesora oraz zmniejszenie pamięci RAM o 50% nie dało żadnego efektu,czekam nadal na jakąś sprawdzoną receptę i opis sposobu tej nieszczęsnej instalacji na której bardzo mi zależy.

Sprawdzoną receptę? - Zainstalować Windows 95 i koniec.
    Czy kolega wreszcie spróbuje WSZYSTKICH metod o których pisaliśmy?
    Czy na pewno płyta instalacyjna jest dobra? Instalowałeś na innym komputerze?
  • Pomocny post
    #28 2587285
    lelekx
    Poziom 30  
    Cytat:

Jedynym sposobem zeby komputer wystartowal i mozna było wgrac łatkę było wyłączenie pamieci cache L1 i L2

Jeżeli jest taka możliwość - to będzie bardzo dobry sposób. Jeżeli nie, to jest inny, wymagający więcej pracy.

Ściągnij przynajmniej poprawki do AMD K6 oraz IOS - po ściągnięciu zmień rozszerzenia z EXE na CAB i wypakuj ich zawartość na dyskietkę. Uruchom Win95 w trybie wiersza poleceń i przekopiuj pliki:

ios.vxd --> c:\windows\system\vmm32
    int13.vxd --> c:\windows\system\vmm32
    vfbackup.vxd --> c:\windows\system\vmm32
    qfecheck.exe --> c:\windows
    esdi_506.pdr --> c:\windows\system\iosubsys
    hsflop.pdr --> c:\windows\system\iosubsys
    scsiport.pdr --> c:\windows\system\iosubsys
    cdfs.pdr --> c:\windows\system\iosubsys
    disktsd.pdr --> c:\windows\system\iosubsys
    ntkern.vxd --> c:\windows\system\vmm32

albo uruchom plik k6.bat z załącznika
    Załączniki:
    • k6.zip (246 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 2588284
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Znalazłem plik z poprawką
    Załączniki:
    • AMDK6UPD.EXE (278.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 2589758
    halomistrz
    Poziom 11  
    Do kolegi ROBERTA. G ,wszystkie sposoby sprawdziłem i nic z tego nie wyszło spróbuję jeszcze z pamięciami cache L1iL2 (płyta instalacyjna jest OK i bez problemu instaluje się na słabszym komputerze)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył instalacji systemu Windows 95 na komputerze z procesorem 1,7 GHz i 512 MB RAM, który miał sterować specjalistycznym urządzeniem działającym poprawnie tylko pod Win95. Instalacja przebiegała do pierwszego restartu, po czym pojawiał się błąd "IOS:błąd ochrony systemu windows". Dysk twardy o pojemności 4,3 GB był sprawny, a systemy Windows 98 i XP działały bez problemu na tym sprzęcie. Dyskusja wskazała, że Windows 95 ma problemy z nowoczesnym sprzętem, zwłaszcza z szybkimi procesorami i dużą ilością pamięci RAM. Zalecano zastosowanie poprawki dedykowanej dla procesorów AMD K6-2, która rozwiązuje problemy z zbyt szybkim CPU, jednak wymagała ona instalacji na działającym systemie, co było utrudnione. Poruszono także kwestie sterowników CD-ROM w trybie awaryjnym oraz ograniczenia systemu Win95 dotyczące obsługi dysków i pamięci. Sugerowano instalację systemu na starszym komputerze, doinstalowanie poprawek, a następnie przeniesienie dysku do nowego sprzętu. Wskazano na konieczność wyłączenia pamięci cache L1 i L2 procesora podczas instalacji. Ostatecznie autor potwierdził, że zastosowanie rad i poprawek pozwoliło na pomyślne zainstalowanie Windows 95 na nowym komputerze z płytą główną P4 Titan 533.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA