logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid Samsung VX-380 - brakujący układ scalony IC102 w zasilaczu

elektronix 04 Lut 2006 10:49 1578 12
REKLAMA
  • #1 2256710
    elektronix
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam!
    Mam taki właśnie magnetowid i potrzebuję pomocy, ponieważ w zasilaczu brakuje 2 elementów. Jedna to jest dioda, ale z nią nie będzie problemu, a drugi to jest układ scalony 4 nóżkowy, w obudowie tranzystora.
    Na płytce pisze,że jest to IC102.
    Może ktoś ma taki sprzęt lub schemat to mi pomoże.
  • REKLAMA
  • #2 2256787
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Sprawdź na PW czy to ten zasilacz.
  • #3 2259009
    elektronix
    Poziom 13  
    Jak na PW.nie rozumiem? Porównywałem z VX-370 i to nie jest to samo.
  • REKLAMA
  • #4 2262257
    elektronix
    Poziom 13  
    Otworzylem inny magnetowid samsunga i znalazłem w zasilaczu układa scalony,który mógłby pasować do mojego,ale nie jestem przekonany napewno.PQ12RF11 przydałaby się do niego rozpiska,jeśli ktoś ma to bardzo bym prosił o podesłanie.

Dodano po 7 [minuty]:

Jeszcze mam jedno pytanie co diody.Dioda D107 na schemacie ma nazwę fmp-g12s,wiem ,że to jest szybka dioda,tylko ,za bardzo nie wiem jaką dobrać i kupić.
  • #5 2269320
    elektronix
    Poziom 13  
    Zasilacz zrobiony, jest o.k. Magnetowid zaświecił. Tylko teraz mam taką bardzo poważną usterkę, występuje ona już w drugim magnetowidzie, otóż gdy włącze magnetowid to ciągle kręci się głowica (dysk) przez chwilę, na nic nie reaguje i się wyłącza. Szukam, szukam i nie mogę dojść o co może chodzić, raz miałem to w philipsie i zostawiłem go, ale teraz muszę zlokalizować usterkę, może podobna będzie w philipsie. Oldboy pomóż,proszę
  • #6 2269594
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Co wstawiłeś za D107?
  • REKLAMA
  • #7 2270788
    elektronix
    Poziom 13  
    Diodę ,dosyć sporą,nie jest to dioda taka jak musi być(w obudowie tranzystora)tylko szybka dioda z innego zasilacza.Napięcie w tym miejscu wychodzi dobre,zgodne ze schematem. Problem znalazłem taki,że napięcie na 8 i 9 pinie jest zupełnie inne niż na schemacie,nie zgadza się,ma być 4V i -4V ,a jest -25 i -20. Diody posprawdzałem,elko również wymieniłem,więc nie wiem dlaczego jest tam takie duże napięcie.
  • #8 2272622
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    elektronix napisał:
    Problem znalazłem taki,że napięcie na 8 i 9 pinie jest zupełnie inne niż na schemacie,nie zgadza się,ma być 4V i -4V ,a jest -25 i -20.

Pomiar należy wykonać między tymi pinami, czyli 8 i 9. Pomiar w stosunku do masy wykaże napiecia ujemne (jak wyżej) i tak ma być.
    Nie przez przypadek pytałem o diodę D107. Jest to dioda typu ULTRA FAST, czyli bardzo szybka (rzędu 70 ns) i dużej mocy (5A). Pracuje ona w gałęzi 6,5V a dalej 5V, które zasila najważniejsze układy magnetowidu. Od "jakości" tego napięcia zależy poprawna praca tych układow i nie należy sugerować się pomiarem przy pomocy multimetru, wskazany pomiar oscylograficzny. Jakie spustoszenie może sprawić niestabilne napiecie 5V wiedzą wszyscy, którzy mieli do czynienia z pracą CAPSTAN`a w NV-J35 i podobnych.
    Zalecam zastosowanie diody typu EGP50D lub MUR420 i oczekuję szczegółowego opisu aktualnej usterki.
  • #9 2273897
    elektronix
    Poziom 13  
    Ta dioda chyba nie ma wpływu na tak wysokie napięcie na 8 i 9 pinie względem masy.Więc gdzie szukać usterki dlaczego to napięcie jest tak wysokie. Co do diody to zdobęde taką

Dodano po 3 [minuty]:

Są jeszcze jakeś zamienniki tych diod?bo tych nazw nie moge znaleźć w moim sklepie www.nowyelektronik.pl

Dodano po 8 [minuty]:

Może być MUR1520 albo MUR 115 ?
  • #10 2274697
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Diody które wymieniłem dostaniesz w TME a MUR420 w Interp-Chipie.
  • #11 2278775
    elektronix
    Poziom 13  
    Założylem szybką diodę i pojawilo mi się 5V,jest o.k.,natomiast ciągle kręci się głowica przy załączeniu i się VCR wyłącza.Gdzie jeszcze poszukać?
  • REKLAMA
  • #12 2279478
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Wyłącz VCR z sieci. Wprowadź ręcznie kasetę, najlepiej atrapę i załącz do sieci. Sprawdź czy kaseta zostanie wyładowana.
  • #13 2339795
    elektronix
    Poziom 13  
    Przepraszam,że tak długo,ale zbytnio czasu nie miałem,matura i te sprawy.
    Przyczyną był układ scalony KA8301 ,podstawiłem zamiennika BA6209 i ruszyło.Trochę pochodziło i się prawdopodobnie scalak przegrzał i padł. Sądzisz,że mógłby być inny powód spalonego scalaka?
    Przepatrzę jeszcze oporki i włożę nowego scalaka

Podsumowanie tematu

✨ W magnetowidzie Samsung VX-380 brakowało w zasilaczu dwóch elementów: diody oraz 4-nóżkowego układu scalonego oznaczonego jako IC102 w obudowie tranzystora. Użytkownik poszukiwał schematu i informacji o układzie PQ12RF11, który mógłby pasować jako zamiennik. Problemem była również dioda D107 o oznaczeniu fmp-g12s, będąca szybkim elementem w zasilaczu, której zamiennikiem mogły być diody typu EGP50D, MUR420, MUR1520 lub MUR115. Po wymianie diody pojawiło się prawidłowe napięcie 5V, jednak magnetowid nadal miał usterkę polegającą na ciągłym kręceniu się głowicy i samoczynnym wyłączaniu się urządzenia. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się układ scalony KA8301, który został zastąpiony zamiennikiem BA6209. Po wymianie scalaka magnetowid zaczął działać, choć scalak mógł ulec przegrzaniu i uszkodzeniu. Zalecane było również sprawdzenie rezystorów przed ponownym montażem układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA