logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zestroić nadajnik i odbiornik 27MHz? Zwoje cewki w nadajniku?

krystii 04 Lut 2006 13:48 1775 11
REKLAMA
  • #1 2257379
    krystii
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Cześć wszystkim! Mam pytanie czy ktoś robił ten zestaw sterowania (schematy niżej zamieściłem)? Czy wie jak zestroić ze sobą nadajnik i odbiornik, bo ja kombinuje trymerami, cewkami, i za chol.. nic nie wychodzi! Oraz czy ktoś kto budował ten układ wie ile zwoi ma cewka w nadajniku, ponieważ nie pisze nic o tym, może być taka sama co w odbiorniku? Bardzo proszę o pomoc!

Oto schematy:
    1 nadajnika, 2 odbiornika

Jest to proste sterowanie 2-kanałowe włącz/wyłącz pracujące na Częstotliwości 27MHz!
    Tutaj są linki z opisem nadajnik http://www.arczer.neostrada.pl/r024.htm , oraz odbiornik http://www.arczer.neostrada.pl/r025.htm
    Bardzo proszę o pomoc!
    Załączniki:
    • Jak zestroić nadajnik i odbiornik 27MHz? Zwoje cewki w nadajniku? nadajnik.jpg (11.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zestroić nadajnik i odbiornik 27MHz? Zwoje cewki w nadajniku? odbiornik.jpg (20.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2258011
    krystii
    Poziom 16  
    Mam sonde w.cz , multimetr uniwersalny, wkrętak :D Jak napięcie sondą mierze przy cewke to ledwo coś wskazuje, nie wiem czy sonda jest kijowa czy co?! Ale jak mam lutownice transformatorową blisko odbiornika, to przy włączaniu/wyłączaniu lutownicy, oba kanały wykrywają sygnał! To znaczy, że odbiornik coś tam wychwytajuje, natomiast coś z pilotem jest chyba nie tak:|
  • REKLAMA
  • #4 2259217
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Jeżeli dysponujesz sondą wcz, to moesz zacząć od uruchomienia toru tx- sprawdzić czy kwarc generuje.

A jaka to jest sonda ? fabryczna czy samoróbka ? I w jakim przedziale U/ f można mierzyć ?

A gdybyś jeszcze posiadał oscyl, to cały tor tx mógłbyś uruchomic bez żadnego problemu.
  • #5 2259345
    dioda1000
    Poziom 28  
    Ocena: 131
    Nadajnik sprawdzisz na odbiorniku telewizyjnym.Zamiast anteny kawałek przewodu.Na ekranie powinny latać różne paski lub ciapki jak będziesz naciskał przyciski. W odbiorniku podłącz słuchawkę 2kΩ do punktu wspólnego R3 i R4 powinno być słychać szum gotującej się wody.Dokładny opis znajdziesz w książce "Budowa i pilotaż radiomodeli " autora niestety nie pamiętam.Ale opis sprawdzenia nadajnika i odbiornika jakoś mi utkwił w pamięci.
  • #6 2259677
    krystii
    Poziom 16  
    Ok dioda1000 sprawdze także twoim sposobem:)
    serwis, jak sprawdzić tor tx i czy kwarc generuje (nigdy nie bawiłem się w to dużo), sonda jest samoróbką, natomiast w jakim przedziale U/f można ją mierzyć nie wiem, sonde tą budowałem z czasopisma Edw z numeru 5/2001, gdzie był opisywany jak zbudować mini nadajnik UKF na pasmo 80-108 MHz. Oscyloskopu niestety nie posiadam:( jedynie jak by to coś pomogło to w multimetrze mam możliwość mierzenia częstotliwośći do 20kHz (ale to za mało!).
  • #7 2266353
    daniel14021992
    Poziom 2  
    Mam dobrą rade nie kombinuj nic =)
  • REKLAMA
  • #8 2266569
    etimark
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Jak Masz Jakiś wzmacniacz M.cz. to podłącz wejście wzmacniacza w odbiorniku po, dławiku i odbierać będziesz sygnał m.cz. pomoże ci to w zestrjeniu odbiornika. i przy okazji zorientujesz się czy to wogule coś odbiera.Nie zapomnij o antenie.
  • #9 2267901
    krystii
    Poziom 16  
    No nie moge tego zestroić;( Już sił do tego nie mam! Zostawie ten układ chyba w spokoju! Może ktoś zna schemat do prostego sterowania 2-kanałowego podczerwienią?
  • #10 2268087
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Nadajnik:

Uruchomienie układu ogranicza się w zasadzie do zestrojenia obwodu rezonansowego za pomocą trymera (ewentualnie jeszcze dobrania pojemności antenowej) na maksimum napięcia w.cz. w antenie. Do skontrolowania działania nadajnika można wykorzystać sondę w.cz., zaś do stwierdzenia modulacji sygnału w.cz. na przykład radiotelefon CB ustawiony na odpowiedni kanał (w zależności od zastosowanego rezonatora kwarcowego).

Odbiornik:

Sprawdzenia poprawności działania układów selekcji sygnałów w odbiorniku najlepiej jest dokonywać przy połączeniu wyjścia m.cz. nadajnika z wejściem m.cz. odbiornika poprzez tłumik rezystorowy (na przykład 10k om i 10nF).
  • #11 2268595
    krystii
    Poziom 16  
    Cześć! Zrobiłem ten tłumik rezystorowy, na rysunku poniżej narysowałem jak go połączyłem! I mam pytanie czy dobrze? Sprawdzałem poprawność działania układów selekcji sygnałów w odbiorniku, naciskałem przyciski i nic! żadnych efektów nie widać:(.
    A i zamiast wzmacniaczy operacyjnych UL1321, użyłem TL082, ponieważ tamtych nie mogłem dostać!, czy to by mogło wpłynąć na działanie układu?
    Załączniki:
    • Jak zestroić nadajnik i odbiornik 27MHz? Zwoje cewki w nadajniku? tlumik.jpg (25.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2314606
    4dim
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Też kiedyś męczyłem się z tym układem... no i w końcu skapitulowałem. Były to czasy kiedy jeszcze można było zdobyć oryginalne UL1321. Wykonałem wtedy bardzo podobny a zarazem prosty układ na TTL-ach. Zadziałał odrazu. Tbie też tak radzę. Nie mam schematu pod ręką lecz jeśli będziesz go jeszcze potrzebował to napisz

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z zestrojeniem nadajnika i odbiornika 27 MHz w prostym, dwukanałowym sterowaniu włącz/wyłącz. Autor pyta o liczbę zwojów cewki w nadajniku, której brak w dokumentacji, oraz o metody strojenia układu. Użytkownicy sugerują użycie odpowiednich przyrządów pomiarowych, takich jak sonda w.cz., multimetr, oscyloskop, a także sprawdzenie generacji kwarcu i działania toru nadajnika poprzez podłączenie do odbiornika telewizyjnego lub radiotelefonu CB. Zalecane jest strojenie obwodu rezonansowego nadajnika trymerem i ewentualne dopasowanie pojemności antenowej na maksimum napięcia w.cz. w antenie. Do testów odbiornika proponuje się połączenie wyjścia m.cz. nadajnika z wejściem m.cz. odbiornika przez tłumik rezystorowy (np. 10kΩ i 10nF). Wymieniono problemy z zamianą wzmacniaczy operacyjnych UL1321 na TL082, co może wpływać na działanie układu. Jeden z uczestników poleca prostsze rozwiązanie oparte na układach TTL, które działało u niego bez problemów. Autor ostatecznie rozważa rezygnację z tego projektu i poszukiwanie alternatywnego sterowania, np. na podczerwień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA