logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Elemis TC 405 - brak obrazu, spuchnięte kondensatory C513 i C514, co zrobić?

swistu6 04 Lut 2006 21:53 1494 8
REKLAMA
  • #1 2260070
    swistu6
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Witam!!
    Mam taki problemik z tym telewizorkiem a więc napisze do początku co sie z nim działo.Na samym początku kiedy sie zaczą psuć, czasami sie nie dało go włączyć z pilota ani nawet guzikiem na tv, poźniej sie włanczał ale... po włączeniu tak z 2 minuty dało sie zmieniać kanały, poźniej juz niestety nie,kolejno tv zaczął całkowicie świrować tzn po włączeniu nie było obrazu ale nie zawsze czasami sie włączył z obrazem, ale teraz już obrazu po włączeniu wogóle niema, głos jest powiedzcie mi czego to moze być przyczyna.Zmieniałem 2 elektrolity: C536 i C539 oraz scalaka US501 bo tak mi doradził kolega elektronik bi chyba były złe napiecia na tym, no i po wymianie tego wszystkiego nic nie dało, no i zauważyłem jeszcze jedną rzecz 2 kondensatory takie z trzema nóżkami (C513 i C514)są spuchnięte a niewiem do czego służą, chciałem wymienić ale w żadnym elektroniku nie mają takich,czy istnieją jakies zamienniki.Doradźcie mi tak łopatologicznie co z tym wszystkim zrobić żeby ten TV działał. Jestem dopiero w 1wszej klasie elektronika a więc prosze o wyrozumiałość :D Pozdro z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2260120
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2304
    Te elementy 3 nóżkowe to elementy przeciwzakłóceniowe, o ile pamiętam czerwonopodobne, można je usunąć, bocznikując połączenie. One nie mają nic wspólnego z przedstawionymi przez Ciebie defektami.
    Na początek, weż schemat i dokonaj pomiarów, szczególnie z przetwornicy i sprawdż zasilanie układu odchylania pionowego i poziomego.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2260157
    swistu6
    Poziom 13  
    Po pierwsze powiedz mi co to znaczy bocznikować te elementy jeszcze troche niekumaty jestem, a schematu do tego tv niemam :/ niewiem gdzie jest układ odchylania poziomego i pionowego i ta przetwornic.. to takie czarne prostokątne i od tego idzie kabel do kineskopa.Sory ze takie pewnie głupie pytania zadaje ale pisałem chodze do 1wszej klasy elektronika
  • REKLAMA
  • #4 2260692
    _PREDATOR_

Zobaczyłem dokładnie na schemacie, jeżeli to są elementy oznaczone jako C513 i C514, to możesz je wylutować, nic innego nie robiąc.
    Schemat (podobny) prześlę Ci na maila, podaj mi go na PW (prywatne wiadomości) masz w moim poście.
    Układ odchylania pionowego w tym TV zbudowany jest na układzie scalonym TDA1170 oznaczonym jako US751.
    Przetwornica zasilająca TV jest zbudowana na układzie TDA4600 i tranzystorze SU160 lub BU208A oznaczony jako T601.
    Układ odchylania poziomego (popularnie nazywany wysokim napięciem) jest na tranzystorze takim samym jak w przetwornicy a oznaczony jako T504.
    Na schemacie masz podane jakie napięcia zasilają poszczególne układy, należy je pomierzyć i podać ich wartości, o ile sama przetwornica jest sprawna.
    To prostokątne, to powielacz wysokiego napięcia :P
    No to tyle na początek.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 2263911
    swistu6
    Poziom 13  
    dobrze więc czekam na schemat odezwe sie w poniedziałek bo musze baterie do miernika kupić bo padukła:D
  • #6 2265787
    Sprinter62
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam.
    Proponuje nie pomijać elementów przeciwzakłóceniowych. Trafił do mnie telewizor z wyjętym w.w. filtrem z powodu wprowadzania silnych zakłóceń do sieci energetycznej. Klijent dowiedział się o tym od pracowników PAR-u, którzy go namierzyli po interwencjach innych mieszkańców tego samego bloku gdyż nie mogli słuchać radia. Po zamontowaniu filtra przeciwzakłóceniowego wszystko wróciło do normy.
  • #7 2266659
    swistu6
    Poziom 13  
    witam ponownie
    no tutaj bym miał dylemat bo..
    po pierwsze niemozna nigdzie dostac tych elementów a po drugie na szczęscie nie mieszkam w bloku:D i jeszcze jedno niemoge sie połapac z tymi napięciami na schemacie niemoge znaleźć na zdnym z nich :/
  • Pomocny post
    #8 2266693
    _PREDATOR_

Podejdzie niemalże każdy inny filtr z innego TV, po prostu udaj się do fachowca RTV, a napewno za parę groszy taki Ci odsprzeda, każdy tego ma na kg :P z demobilu.
    Jak nie dostaniesz, to podaj mi na PW swoje namiary prześlę dosłownie za 'pyfko' + porto :D
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #9 2266804
    swistu6
    Poziom 13  
    PANOWIE PANOWIE UDAŁO SIE DZIAŁA :D wymieniłem układ US751:D
    Wielkie dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Elemis TC 405, który po pewnym czasie użytkowania przestał wyświetlać obraz, mimo że dźwięk działał. Wstępne objawy to problemy z włączaniem i niestabilna praca, a następnie całkowity brak obrazu. Wymieniono kondensatory elektrolityczne C536 i C539 oraz układ scalony US501, jednak problem nie ustąpił. Zauważono spuchnięte kondensatory trójnożne C513 i C514, które okazały się elementami przeciwzakłóceniowymi i można je było bezpiecznie usunąć (bocznikować połączenie). Zalecano pomiary napięć na przetwornicy zasilającej (układ TDA4600 i tranzystor SU160/BU208A) oraz na układzie odchylania pionowego (układ scalony TDA1170, US751) i poziomego (tranzystor T504). Elementy przeciwzakłóceniowe można zastąpić filtrami z innych telewizorów lub kupić używane. Ostatecznie wymiana układu US751 (TDA1170) rozwiązała problem i telewizor zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA