logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor TAP 2534 TN-X - brak obrazu i dźwięku, szukam schematu

krzysiekgh10 05 Lut 2006 11:52 1295 6
REKLAMA
  • #1 2262181
    krzysiekgh10
    Poziom 11  
    Dzisiaj padł mi TAP 2534 TN-X. Nie mam schematu. Nie ma dźwięku, ani obrazu. Leci dym z R822. Myślę, że siedzi trafo-pow. Dawno się z tymi rzeczami nie bawiłem - proszę o rady.
  • REKLAMA
  • #2 2262575
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Pana podejrzenia są zasadne. Trzeba wymienić trafopowielacz. Proszę jednak zwrócić uwagę, że pobierany ze "spalonego" miejsca sygnał BCL wędruje wprost na procesor wizyjny. Przy niekorzystnym zbiegu okoliczności może i on być do wymiany. Oczywiście trzeba jeszcze posprawdzać a najlepiej wymienić oprócz R822 wszystkie elementy podłączone do tej nogi trafopowielacza ( C816, R817 oraz C817 ) . Ich ew. ukryte uszkodzenia mogą się "odezwać" później.
    To tyle na początek gdyż tego typu awarie mogą powodwować bardziej rozległe uszkodzenia. Jednak na tym etapie naprawy proszę się skupić na powyższym.
    Proszę opisać efekty prac

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2270326
    krzysiekgh10
    Poziom 11  
    Wymieniłem powielacz wraz zasugerowanymi elementami. Ruszył ku mojej radości. Wyregulowałem pokrętła powielacza na "oko". Obraz jest ostry i nie widać "powrotów. Może jest bardziej precyzyjna metoda? (nie mam żadnego generatora obrazów testowych).

Pozdrawiam
  • #5 2270434
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Rozumiem, że dysponuje Pan przyrządami z grupy "na oko" :D.
    To był żart - oczywiście nie każdy musi mieć przecież całą potrzebaną aparaturę. Zresztą do tego tak naprawdę ( jeśli jest wszystko OK ) jej nie trzeba.
    Dolnym regulatorem ustawia się napięcie siatki drugiej. To napięcie wizualnie reguluje jasnością obrazu. Metoda jaką tu można zastosować jest taka. Skręcić do minimum zarówno kontrast jak i jasność pilotem, a następnie regulować tak tym pokrętłem na trafopowielaczu, by obraz dopiero co zaczynał świecić - był na granicy świecenia i wygaszenia.
    Pokrętło FOCUS - do ostrości. Tutaj nie ma większych problemów. Proszę wyciągnąć antenę - by na obrazie był tylko szum. Tym pokrętłem ustawiać na najbardziej ostro wyświetlane ziarna "kaszy" na całej powierzchni ekranu. Tyle ...

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #6 2272394
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Do wypowiedzi poprzednika dodam, że jeśli TV jest wyposażony w teletekst, to najwygodniej jest ustawiać G3 (FOCUS) właśnie przy włączonej "gazecie".

Pozdrawiam.
  • #7 2273745
    krzysiekgh10
    Poziom 11  
    Metoda "super". Wyregulowałem - gra. Serdeczne dzięki. Przy okazji regulacji zauważyłem na telegazecie, że na dole liter tworzy się delikatna czerwona poświata, ale to już chyba stopniowa niemoc czerwonego działa 10-letniego kineskopu. Jeszcze raz bardzo dziękuję za porady.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze TAP 2534 TN-X wystąpiła awaria polegająca na braku obrazu i dźwięku oraz dymieniu z elementu R822, co wskazywało na uszkodzenie trafopowielacza. Zalecano wymianę trafopowielacza oraz powiązanych elementów R822, C816, R817 i C817, gdyż uszkodzenia tych komponentów mogą prowadzić do dalszych problemów, w tym uszkodzenia procesora wizyjnego. Schemat telewizora został udostępniony na forum elektroda.pl. Po wymianie elementów telewizor uruchomił się poprawnie. Regulację napięcia siatki drugiej (jasności obrazu) wykonano pokrętłem na trafopowielaczu, ustawiając obraz na granicy świecenia przy minimalnym kontraście i jasności. Ostrość (FOCUS) regulowano na szumie antenowym, ustawiając najostrzejsze ziarno obrazu. Dodatkowo, przy telewizorach z teletekstem, zalecano regulację ostrości na włączonym teletekście. Po regulacji zauważono delikatną czerwoną poświatę na dolnej części obrazu, co może świadczyć o stopniowym zużyciu czerwonego elementu kineskopu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA