logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot Panasonic TX-29PS10P przełącza na kanał 2 przy różnych przyciskach

05 Lut 2006 17:38 2889 14
  • #1 2263890
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 2263931
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 158
    Witam
    Pewnie. następny pilot do wymiany
  • #3 2263949
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 2264063
    stantra
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam. Nie wiem, czy już to robiłeś? Proponuję pilota rozebrac i przemyć płytkę. Nieraz po długim używaniu na płydce drukowanej osadza się materiał przewodzący z przycisków i zaczyna zwierać. Najczęściej na przyciskach często uzywanych np. "2" Po naciśnięciu któregokolwiek przycisku pracuje cały pilot i to może dawać takie efekty. Nieraz myli funkcje, gdy są słabe baterie, albo gdy pilot upadnie i kwarc zmieni częstotliwoć. Pozdrawiam.
  • #5 2264100
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 2264108
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Kroki postępowania jak pisze poprzednik i wymiana kwarcu w pilocie.
  • #7 2264179
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 158
    matroks napisał:
    Witaj, możesz doprecyzować? Czy miałeś taki przypadek? Bo szczerze mówiąc odpowiedź jest konkretna, ale brzmi pesymistycznie.
    Pozdr.

To nie brzmi pesymistycznie -gorzej jak tvc uszkodzony
    A co innego -jaki wniosek, juz z pierwszego postu.:D.
    Do wymiany czy naprawy-idzie o jedno.
  • #8 2264426
    stantra
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Życzę powodzenia. Zamiennik myślę , że w razie czego dostaniesz bez problemów. A z tym określeniem "nowe" to ostrożnie pracowałem w serwisie gwarancyjnym i wiem co trafia nieraz do sklepu. Pozdrawiam.
  • #9 2915152
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 2950535
    cyberas
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    matroks napisał:
    Panasonic dobrze wie o tym problemie. Naprawili mi pilota po raz drugi, mimo ze jest juz po gwarancji.
    [...]

Tak, Panasonic dobrze wie o tym problemie, ale w moim przypadku, po gwarancji która skończyła się w marcu br., nie chcą wymienić pilota.
    Powiedzieli, że naprawią - mają gotową resepturę, koszty naprawy 54,90PLN !!!
    Chyba trochę przesadzają, bo w tej cenie na pewno kupię nowego pilota. Kwestia tylko taka, czy po jakimś czasie nie będzie działał znowu źle.

Mój TV to TX-32PX10P, a pilot EUR511212A.
    Może ktoś z Was zna recepturę modernizacji tego pilota, aby pozbyć się ww. wady?

Pozdrawiam,
  • #12 2986624
    cyberas
    Poziom 12  
    Obcy7, dziękuję za linka!
    Modyfikacji dokonywałem już tydzień temu i pilot sprawuje się do tej pory dobrze. Jednak tutaj ciekawostka:
    Przylutowałem diodę tak jak pokazano na rys., ale... zapomniałem przeciąć ścieżkę. Przetestowałem i działa, więc tak zostawiłem.
    Sprawa jest o tyle ciekawa, że ta ścieżka jest równoległa do nowej diody, więc jej końcówki są zwarte :o. Może przygrzałem diodę D2 i to pomogło ;)
  • #13 2987077
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2987174
    cyberas
    Poziom 12  
    obcy7 napisał:
    Jak nie przeciąłeś ścieżki, to tak jak byś nic nie zrobił...i sprawa wróci za jakiś czas.

No przecież zdaję sobie z tego sprawę - inaczej to żadnej ciekawostki by nie było ;)
    Nie wykluczam też, że problem powróci. Jeśli powróci to przetnę ścieżkę ;)
    Tak przy okazji to ciekawe od czego zależą te "powroty" problemu.
    Tuż przed moimi działaniami dosłownie za każym przyciśnięciem przycisku "+" włączał mi się pr.2.
  • #15 3621873
    cyberas
    Poziom 12  
    Informuję, że problem powrócił. Przeciąłem więc wspomnianą wyżej ścieżkę i znowu wszystko działa jak należy! :D

Podsumowanie tematu

✨ Pilot do telewizora Panasonic TX-29PS10P oraz TX-32PX10P wykazuje wadę polegającą na niezamierzonym przełączaniu na kanał 2 przy naciskaniu różnych przycisków, zwłaszcza podgłaśniania. Problem ten był znany serwisowi i dotyczył fabrycznie nowych pilotów, które były wymieniane. Po upływie gwarancji wada powraca. Przyczyną mogą być zanieczyszczenia na płytce drukowanej pilota, uszkodzony kwarc lub błędy w obwodzie elektronicznym. Zalecane jest rozebranie pilota i oczyszczenie płytki, a także ewentualna wymiana kwarcu. Użytkownicy opisali modyfikację polegającą na przylutowaniu diody i przecięciu ścieżki na płytce pilota (model EUR511212A), co skutecznie eliminuje problem. Koszt naprawy w serwisie po gwarancji jest wysoki, a zakup nowego pilota może być alternatywą. Panasonic jest świadomy problemu i oferował naprawy w okresie gwarancji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA