logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar CTV2103 TXT - czarny ekran, brak dźwięku, podejrzenie uszkodzonej głowicy

Andy74 05 Lut 2006 21:26 1329 5
REKLAMA
  • #1 2264941
    Andy74
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Witam!

Telestar CTV2103 TXT

Czarny ekran i brak dźwięku, ale jest OSD. Po włączeniu wyszukiwania stacji pasek postępu nie zatrzymuje się. Pomierzyłem napięcia i wydają się ok. Podejrzewam głowicę, ale nie posiadam schematu a na elektrodzie znalazłem tylko do zasilacza i WN, więc nie znam jej typu (nalepka z oznaczeniem jest, ale nieczytelna). Jeśli ktoś posiada schemat, to mam prośbę o podesłanie lub podanie oznaczenia głowicy.
    Według relacji TV stał długi czas w zimnym pomieszczeniu nie używany. Dziś został wniesiony do domu i włączony po ok 30min "aklimatyzacji". Działał przez jakieś 20min i teraz objaw j.w. Po rozkręceniu wysypały się z niego kilogramy kurzu. Musiałem użyć spr. powietrza żeby zobaczyć elementy...
    Może moja diagnoza jest błędna? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam!
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 2264989
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Podstaw nową pamięć, na poczatek.
  • REKLAMA
  • #3 2265033
    Andy74
    Poziom 25  
    Dzięki za szybką odpowiedź!

Pytanie: czy mogę podstawić czystą w tym TV? PCA8581 tam siedzi.

Edit: Dodam jeszcze, że po podłączeniu TV przez EURO obraz i dźwięk jest OK i można wszystko regulować bez problemu, czarny ekran jest tylko z anteny. Właśnie sprawdziłem.
  • REKLAMA
  • #4 2266065
    agacia
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    To nie wina pamięci tylko elek w obrębie układu pcz. lub klucza przełączjącego TV/AV.
  • REKLAMA
  • #5 2267779
    Andy74
    Poziom 25  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Telewizor puki co oddałem razem z moim magnetowidem bo w tym tygodniu nie będę się mógł nim zająć, a należy on do staruszki która nie chodzi i TV to jest dla niej jedyna rozrywka. Nie stać jej na naprawę a co dopiero na nowy TV. Dostała go od dobrych ludzi, kiedy jej czarnobiały z unitry zaliczył pad kineskopu, ale nie cieszyła się długo... Teraz póki co może oglądać przez magbetowid. W przyszłym tygodniu będę dalej nad nim działał, więc moja prośba o schemat jest aktualna - było by mi łatwiej bo z niektórych elementów (zwłaszcza kondensatorów) trudno odczytać oznaczenia.

Pozdrawiam
    Andrzej
  • #6 2378088
    Andy74
    Poziom 25  
    Witam!
    Minął miesiąc i w końcu znalazłem czas żeby doprowadzić sprawę do końca. No i odzyskałem mój magnetowid i wreszcie wiem która godzina...:D
    A wszystko dzięki pomocy amik9m od którego dostałem schemat - dzięki jeszcze raz!
    Winna okazała się jednak głowica. Podmieniłem ją na egzemplarz z wylutu, który dostałem w serwisie przy zaprzyjaźnionym sklepie z częściami RTV, i problemy zniknęły.

Dzięki za zainteresowanie.
    Pozdrawiam
    Andy
REKLAMA