logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Beta T4 Blaupunkt - jak odblokować Safe 2?

kowoc 05 Lut 2006 23:21 20742 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak odblokować radio Volkswagen Beta T4 Blaupunkt, gdy stale pokazuje Safe 2 mimo poprawnego podłączenia i posiadania kodu?

Jeśli radio jest prawidłowo podłączone, po około godzinie ma się pojawić stały napis SAFE, który pozwala wpisać kod; mrugające i znikające SAFE2 nie jest normalne [#2265578][#2270038] Taki objaw wskazuje raczej na usterkę zasilania niż na samą blokadę kodem, a w tym wątku znaleziono uszkodzony tranzystor BSP452/D2074 (V2030) oraz brak napięcia U141 zasilanego z UB ISO [#2270133][#2279068][#2283214] Trzeba wymienić uszkodzony element i sprawdzić, skąd ma przychodzić U141 oraz czy nie ma jeszcze drugiej przerwy/spalenia po zwarciu; dopiero po usunięciu tej awarii radio powinno pozwolić na wpisanie kodu [#2279068][#2283214]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2265533
    kowoc
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jest to beta T4 Blaupunkta i mam z nią problem a mianowicie pali się Safe 2 i nie chce się odblokować. Po podłączeniu do zasilacza w domu trzech przewodów 4,5 i 7 i włączeniu jej pali się napis Safe 2 który po chwili znika. Tak zostawiłem na 24 godziny i okazuje się ze nadal jest to samo. Czy będzie trzeba jednak zczytac pamieć. Oczywiscie kod posiadam.
  • REKLAMA
  • #2 2265578
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Nie wiem według jakiej numeracji podałeś piny bo jest ona umowna. Prawidłowo podłączone i sprawne po godzinie od włączenia powinien się pojawić napis SAFE ktory pozwoli na wpisanie kodu. Więc na razie nie widzę konieczności przeprogramowania radia. Sprawdź jeszcze raz podłączenie.

SławeK
  • #3 2265597
    kowoc
    Poziom 12  
    Numeracje pinów podałem tak jak jest podane tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic159723.html . Może napisze jak to robie. Podlaczam te piny razem (przewody 5 i 7 sa zwarte zwora na przewodach - tak bylo jak dostalem radyjko) do zasilacza. Zalaczam pokretłem z lewej i pali sie napis Safe 2 i tak jak znalazlem na forum czekałem 24 godziny ( troche sobie to przedluzylem :-) ). I żadnej reakcji wciaz to samo.
  • #4 2265650
    SlaweK
    Poziom 43  
    http://www.erta.ru/base/vw/beta_t4.shtml

Tu masz opis, co prawda w mało cywilizowanym języku. Jesli tak nie robi to albo coś sknociłeś albo jest uszkodzone a wtedy trzeba poszukać fachowca.

SławeK
  • #5 2267376
    kowoc
    Poziom 12  
    Mój rosyjski jest prawie znikomy więc niewiele moge zrozumieć. Nie napisałem że taką rozpiske posiada moje radio. Podłaczyłem S- ; + ; Ub+ i efekt taki sam prawie wszystkie posty już przejrzałem na ten temat. Natomiast co do fachowca to w ostateczności bo troche mam doświadczenia w elektronice i lubie dochodzić sam do wielu rzeczy.

Po 16 godzinach żadnej reakcji ze strony radia dalej napis Safe 2. Co dalej z tym zrobic? Moze ktos spojrzy na bina i powie mi co jest grane.

Czy nikt juz mi nie pomoze? :cry:
  • REKLAMA
  • #6 2269986
    kowoc
    Poziom 12  
    Przepraszam ze sam sobie odpowiadam ( do moderatorów) ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak juz podlacze te 3 plusy i wlacze radio to mruga napis Safe 2 i tu pytanie czy ma ten napis zniknac po kilku sekundach czy sie dalej palic bo u mnie on gasnie i to moze byc powodem nieodblokowania sie radia.

Pozdrawiam
  • #7 2270038
    SlaweK
    Poziom 43  
    O ile pamiętam ma swiecić a nie mrugać. Mruganie może wskazywać na uszkodzenie radia, braku zasilania po zapłonie lub wykorzystnie limitu prób choć nie miałem nigdy instrukcji od tego modelu żeby wypowiedzieć się autorytatywnie.
    Za to schemat moze się znaleść.

SławeK
  • #8 2270061
    kowoc
    Poziom 12  
    Jeszcze raz dokładnie sprawdziłem to mruganie i wyglad to tak ze po włączeniu mrugnie 3 razy i za czwartym razem zapali sie na 12 sekund i znika. Schemat bardzo by sie przydał jesli mozna. Co moze byc objawem takiego zachowania radia?

Krzysiek
  • #9 2270133
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jak już pisałem, uszkodzenie układów zasilania radia, zawartości pamięci eeprom... a co do schematu to ten sam jest do Gammy T4 , VW New Beatle itp.

SławeK
  • #10 2270390
    kowoc
    Poziom 12  
    Po dokładnym sprawdzeniu układów na płytce zauwazyłem ze układ BSP452 ma przy pierwszej nóżce ukrychniętą obudowe i brak na nim jakiegokolwiek napiecia. Jak podmienie układ to zobaczymy jak wygląda sprawa czy radio ruszy.
    Załączniki:
    • Volkswagen Beta T4 Blaupunkt - jak odblokować Safe 2? IMG_3526.jpg (209.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2270891
    SlaweK
    Poziom 43  
    No i trzeba było znów tyle piany bić zamiast zajrzeć do środka i obejrzeć pod lupą radio. Tranzystor jest ewidentnie wysadzony i nie tylko jego zapewne trzeba będzie wymienić. Czeka Cię teraz analiza co on robi i gdzie jest na schemacie.

SławeK
  • #12 2271056
    kowoc
    Poziom 12  
    Jak najbardziej zgadzam sie z kolega ktory ma duzo wiecej doswiadczenia niz ja ale jak mowie caly czas sie ucze. Na schemacie juz znalazlem teraz tylko sprawdze co on robi i jak bede mial jakies pytania to jesli bedzie mozna odezwie sie na kolegi na priv.

Pozdrawiam
  • #13 2271362
    SlaweK
    Poziom 43  
    W takim razie dostaniesz jeszcze jedną podpowiedź.
    Skoro nie ma na nim napięcia to sprawdź skąd ono przychodzi i dlaczego go nie ma. Niemal na 100% coś jeszcze jest upalone. To po to byś kilka razy nie latał do sklepu ;)

SławeK
  • REKLAMA
  • #14 2274108
    kowoc
    Poziom 12  
    Sprawdziłem dokładnie i okazuje sie ze tranzystor ten podaje tylko napiecie na CDC-Switch i nigdzie wiecej i dlatego mysle ze ten tranzystor nie ma jak narazie duzego znaczenia dlaczego to radio sie tak zachowuje.
  • #15 2276870
    pentaconta
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    podłącz przewód gdzie w standartowym iso jest automatyczna antena i po problemie

Moderowany przez SławeK:

A koledze zwracam uwagę by nieco więcej zastanawiał się nad odpowiedzią bo ta nie jest napewno przemyślana.

• REKLAMA
  • #16 2278930
    kowoc
    Poziom 12  
    Jak juz napisałem wiem że w tym radiu należy podłaczyć 3 przewody ale jak narazie problem nie jest rozwiazany z odblokowaniem.
  • #17 2279068
    SlaweK
    Poziom 43  
    Oj, ciężko Ci coś wytłumaczyć, ciężko a schematów się nie chce przeanalizować a jak sądzę masz schemat pownieważ zidentyfikowałeś fukcję tego tranzystora. Po analizie schematu mogę niemal palcem pokazać gdzie jest usterka a objawy które opisałeś dokładnie ją potwierdzają.
    Nie będę odwalał roboty za Ciebie ale podpowiem Ci.

Napisałeś:
    Cytat:
    Po dokładnym sprawdzeniu układów na płytce zauwazyłem ze układ BSP452 ma przy pierwszej nóżce ukrychniętą obudowe i brak na nim jakiegokolwiek napiecia

Są dwa takie tranzystory, V2010 i V2030 i sądzę że chodzi Ci o ten drugi.
    A na schemacie wyrażnie jest zaznaczone napięcie wewnątrzne U141. Popatrz dokładnie gdzie jest żródło tego napięcia i skąd ono jest pobierane.

A teraz co ja pisałem wcześniej:
    Cytat:
    braku zasilania po zapłonie...

Ja zadałem sobie trochę trudu i znalazłem żródło tego napięcia i powiem że powinno ono być cały czas. Wystrzał tego tranzystora spowodowany zwarciem a zwarcie to sposodowało jeszcze jedną przerwę. Znajdź ją a radio ruszy, oczywiście po wymianie tego tranzystora i może czegoś jeszcze.

Ciężko to idzie.... ciężko...

SławeK
  • #18 2282151
    kowoc
    Poziom 12  
    Rzeczywiście jakoś to radio nie idzie mi za bardzo ale będę wytrwały i dążył do celu. Te dwa tranzystory na schemacie jaki znalazłem za Twoja porada to D2072 i D2074 i ten uszkodzony to D2074. Rzeczywiście napisałem ze nie ma nim jakiegokolwiek napięcia ale tu napewno nastąpił błąd z mojej strony bo zlokalizowałem źródło napięcia U141 i to napięcie jest na nóżce 4 tego tranzystora (pochodzi ono z zacisku UB złącza ISO) . Tu możesz być zły na mnie bo rzeczowo nie odzwierciedliłem sytuacji. Po podłączeniu napięcia z zasilacza pojawia się napięcie na nóżce 4 jakie ustawiłem natomiast na 3 jest po włączeniu radia jest napięcie około 4,63V które po pewnym czasie jak zgaśnie napis SAFE 2 na wyświetlaczu spada do 0V. I tu mam dylemat bo po Twoich wskazówkach znalazłem źródło napięcia U141 i teraz nie wiem czy dalej brnę w złą stronę i nie słucham Twoich porad czy rzeczywiście jest cos innego. Zlokalizowałem podawane przez Ciebie V2010 ( BC807-25) natomiast nie mogę znaleźć V2030 i do czego one maja służyć? Oczywiście ściągnąłem schemat od VW Gamma T4 w dziale download

Pozdrawiam
  • #19 2283214
    SlaweK
    Poziom 43  
    Nie mam w tej chwili czasu analizować schemat ale coś mi się nie podoba Twoja numeracha elementów.
    Na każdym schemacie Blaupunkta jest jego numer modelu zaczynający się cyfrą 7 xxx xxx xxx. Podaj go i sprawdź czy masz właściwy schemat. Będziemy przynajmniej pewni czy dobrze go czytasz. Jak na razie to wszystko mi się układało dokładnie w usterkę. Jeśli jednak to napięcie jest a nadal się wyłącza to trzeba pójść tropem uszkodzenia, co je spowodowało i co mogło przez tą przyczynę paść jeszcze. Może to być np któryś scalak na szynie I2C który podczas testu szyny nie odpowiada procesorowi bo np. nie ma zasilania i to może być powód wyłączania się radia. A w międzyczasie doprowadź te układy które widzisz że są uszkodzone do ładu. Później pójdziemy dalej i może coś znajdziemy.

Uszkodzenia są różne. Jedni mają szczęscie i tylko wymieniają końcówki mocy a jak nie działa to płaczą a inni walczą z ciekawymi usterkami i przy okazji się uczą. Tu zaczyna być ciekawie a mnie ciekawi czy straczy Ci cierpliwości i samozaparcia. Mnie nie raz zdarzało się przesiedzieć kilka godzin zanim się połapałem o co chodzi w niektórych uszkodzeniach.

SławeK
  • #20 2283346
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    Sławku...rece opadaja...czy kazdy sobie mysli ze usterka o objawie xxx polega na wymianie tylko i wylacznie rezystora 301??....panowie!!!!
  • #21 2294791
    kowoc
    Poziom 12  
    W mojej miejscowości ciężko jest o DSP 452 wiec jak tylko go dostane to zaraz go wymienię. Schemat mam taki jak na zdjeciu. Taki był w dziale download. Co do sil czy mi ich wystarczy to myślę ze tak bo chce je naprawić i mieć z tego satysfakcje.
    Co do wypowiedzi kolegi Oleckiego - nie oczekuje konkretnej wskazowki ze ten i ten element nalezy wymienic. Ja chce sie czego nauczyc od kolegów którzy maja w tym temacie duże doświadczenie. Jedynie czego oczekuje to wskazówek które pozwolą mi zdiagnozować usterke, zreszta jak uda mi sie to zrobic to opisze gdzie był problem aby nastepny elektrodowicz nie musiał rozwiązywać problemu który już został rozwiązany.
    Pozdro
    Załączniki:
    • Volkswagen Beta T4 Blaupunkt - jak odblokować Safe 2? schemat.jpg (209.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 2295375
    SlaweK
    Poziom 43  
    Cytat:
    zreszta jak uda mi sie to zrobic to opisze gdzie był problem aby nastepny elektrodowicz nie musiał rozwiązywać problemu który już został rozwiązany.

A jadnak po tym co piszesz wydaje Ci się że każda usterka jest taka sama. Nic bardziej mylnego. Naucz się najpierw czytać schematy i rozumieć ich działanie. Nie ma gotowych przepisów na naprawę. Trzeba rozumieć działanie. Wykorzystaj ten czas na analizę schematu i zrozumienie działania. Taki sprzęt sam praktycznie mało się psuje a głupota ludzka przy podłączaniu to główna przyczyna uszkodzeń a tej nie przewidzisz jak i jej skutków.

SławeK
  • #23 2303168
    kowoc
    Poziom 12  
    Nie o to mi chodziło, chciałem powiedzieć że należy opisywać usterki i problemy z jakimi się spotkało aby później jakiś inny gość miał już ułatwioną pracę. Jak wiadomo usterki są rózne i na pozór dwie takie same usterki okazuja się inne i opisanie usterki czsami nic nie daje ale pozwoli na pokazanie drogi w jaki sposób nalezy postepować.

Czy dobry mam schemat do tego radyjka - taki znalazłem na elektrodzie.

Pozdrawiam
  • #24 2440616
    Wojciech Tomas
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć mam problem jaką nazwę nosi pamięć w której jest umieszczony kod
    pozdrawiam i prosze o pomoc Wojciech.
  • #25 4177772
    Twoja_nikotyna
    Poziom 11  
    Mam problem z radyjkiem VW Beta T4 blaupunkt
    Mianowicie wyswietla mi sie napis save..
    po kilku sekundach wyskakuje liczba 1000
    Co z tym zrobic ?
    domyslam sie ze chodzi o kod odkodywujacy ..
    niestety w czasie kiedy kupywalem mojego pasata kod z naklejki byl juz zerwany ..
    postaram sie go jakos odnalezc ..

nadal zostaje problem jak zatwierdzic kod *
  • #26 4177777
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1412
    Strzałka w prawo ;) o ile to radio takie jak myślę
  • #27 4180092
    Twoja_nikotyna
    Poziom 11  
    Aha...
    Dziekuje za informacje ..
    To teraz trudniejsze pytanie .. ;/
    Poniewaz..
    nie wiem gdzie znalezc Ten kod .. ;/
    Kiedy kupowalem samochod ..
    Radyjko juz bylo wmontowane seryjnie ;/
    i nie wiem gdzie jest wypisany ten kod .;/

lub z ktorego miejsca ewentualnie zostal zerwany .;/

aktualnie mam gorszy problem ..
    bo kod ktory przypuszczalem ze jest prawidlowy okazal sie zly i pojawilo mi sie SAVE 2 ;/

Co z Tym zrobic ?
  • #28 4180186
    SlaweK
    Poziom 43  
    Kod jest wklejony w instrukcję obsługi. Często jest wyrwana kartka z nim wielkości wizytówki. A co do SAFE2 to włącz kluczyk radio i czekaj grzecznie godzinę aż blokada puści. Warto się w tym czasie zastanowić i poczytać instrukcję. Oryginalny kod uzyskasz w serwisie autoryzowanym lub u specjalisty od kodów.

SławeK
  • #29 4180349
    Twoja_nikotyna
    Poziom 11  
    Aha..

Totroche bedemialszukania;P
    bo moj passat polecial do kasacji a radyjko przelozylem do Seata ..
    serwisie autoryzowanym czego blaupunkta ? ; >
    No ok sproboje..
    z Tym save 2 ;/
    spotkalem sie jeszcze z wersja ze mozna kod jakos uzyskac po numerze seryjnym radyjka ktory posiadam..
    i ze zeby zlikwidowac Save 2 nalezy czekac cala noc ;/

KrzysieK
  • #30 4180376
    SlaweK
    Poziom 43  
    Od tyłu, nie całą noc a godzinę a nie moja wina że nie pilnowałeś papierów, serwis autoryzowany VW a nie Blaupunkta a po numerze to tylko serwis bo widzę że bzdur po forach się naczytałeś.

SławeK

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy radia samochodowego Volkswagen Beta T4 Blaupunkt, które wyświetla komunikat "Safe 2" i nie odblokowuje się po wpisaniu kodu. Radio podłączone jest do zasilacza domowego na pinach 4, 5 i 7, jednak po długim czasie (nawet 24 godziny) blokada nie znika. W dyskusji zwrócono uwagę na prawidłowość podłączenia pinów oraz na fakt, że napis "SAFE" powinien świecić się stabilnie, a nie mrugać. Mruganie lub znikanie napisu może wskazywać na uszkodzenie układów zasilania lub pamięci EEPROM. W trakcie diagnostyki wykryto uszkodzony tranzystor BSP452 (oznaczony jako D2074 lub V2030 na schemacie), który podaje napięcie na CDC-Switch, a jego brak napięcia może powodować nieprawidłowe działanie radia. Zalecane jest sprawdzenie źródła napięcia U141 oraz dalsza analiza schematu, zwłaszcza układów I2C, które mogą powodować wyłączanie się radia. Wymiana uszkodzonych elementów i dokładna analiza schematu są kluczowe do przywrócenia funkcjonalności. W dyskusji podkreślono, że kod zabezpieczający jest zapisany w pamięci EEPROM i jego odczyt wymaga specjalistycznego sprzętu lub serwisu autoryzowanego. Wskazano również, że kod można znaleźć na naklejce lub w instrukcji obsługi radia, a w przypadku jej braku konieczne jest skorzystanie z serwisu VW. Metoda odblokowania polega na podłączeniu odpowiednich przewodów i wpisaniu kodu po pojawieniu się napisu "SAFE". Wskazano różnicę między modelami Beta IV a Beta T4, gdzie kod jest przechowywany w różnych pamięciach EEPROM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA