logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6510 po upadku ładuje, ale nie uruchamia się - co sprawdzić?

lewymen 06 Lut 2006 11:02 1526 15
REKLAMA
  • #1 2266539
    lewymen
    Poziom 10  
    Witam. Mam nokie 6510, która upadła mi upadła.Bateria wyleciała więc telefon się wyłączył.Po złożeniu go telefon się nie włącza.Po podłączeniu do ładowarki ładuje.Co może być przyczyną??
  • REKLAMA
  • #2 2266574
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    rozkrec go na białej kartce i zobacz co odleciało...ewentulanie miernik i szukanie...

pozdrawiam leon.
  • #3 2266596
    kubigsm
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    najprawdo podobniej jest uszkodzone cos w okolicy włącznika.
  • REKLAMA
  • #4 2365221
    bacaking
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    a ma ktoś taką serwisówkę na której było by opisane co w jakim miejscu pomierzyć?
  • #5 2365301
    artiewa
    Poziom 14  
    Witam to chyba pomoże
    Załączniki:
    • Nokia 6510 po upadku ładuje, ale nie uruchamia się - co sprawdzić? 65_8310%20Destroyed%20Power%20Switch%20Solution.jpg (34.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2365365
    bacaking
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    ten schemat to ja znam ale jak pomierzyć za rezystorem i kondensatorem? gdzie i ile powinno się pojawić?
  • #7 2365523
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    ja bym na początek wymienil sam włącznik, miałem przypadki że niby był sprawny ale nie do końca
  • #8 2477421
    atomus2003
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam
    Ja mam pytanie w sprawie tego telefonu.
    Mam podobny objaw czyli: ładuje, ale się nie włącza.
    Telefon ładował się, a po zakończeniu ładowania zima.
    Włącznik jest sprawny bo jak nacisnę, to na ułamek sekundy mignie wyświetlacz (ledwo co i bez podświetlania).
    Czy to może być kość ładowania czy może jakiś inny element?
    Proszę o jakieś rady i myślę, że autorowi postu też się przydają.
    Pozdrawiam
  • #9 2477713
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    na poczatek bym wgral nowy soft.
    wersje ponizej 4.12 mialy taka wade ze takl wlasnie padaly.
    jeli nic nie da to wlacznik
  • #10 2477956
    venomik
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    oj oj oj na początek posprawdzajcie włącznik najlepiej wyjmij zrób zwarcie jak sie odpali to sprawa jasna jak nie to solucja jak wyżej, oczywiście o flashowaniu nawet nie wspominam bo to normalne POWODZENIA !!!
  • REKLAMA
  • #11 2478205
    Meni
    Poziom 11  
    Spróbuj wgrac sobie nowego softa bo podobną sytuację miałem z nokią 3510i po upadku i po wgraniu softa wszystko jest ok.pozdrawiam
  • #12 2775704
    adamsx
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    dupa z softem ja miałem to samo telefon sie włanczał ledwo kiedy. po zdieciu klawiatyry docisnołem dolnącześc klawiatury i telefon chodzi. ewentyalnie mozna podłozyc kawałem papieru miedzy klawiature a dolnączesc płytki telefonu nokia 6510 pozdrawiam
  • #13 2776468
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    adamsx napisał:
    D... z softem ja miałem to samo telefon sie włanczał ledwo kiedy. po zdieciu klawiatyry docisnołem dolnącześc klawiatury i telefon chodzi. ewentyalnie mozna podłozyc kawałem papieru miedzy klawiature a dolnączesc płytki telefonu nokia 6510 pozdrawiam

Kolego drogi twoj 'genialny' pomysl na pewno nie jest uniwersalny, przeflashowanie phona przy takich objawach to normalna sprawa i bardzo czesto pomaga, nastepnie chyba wiekszosc serwisantow sprawdzalaby wlacznik a dopiero potem ta klawiature ;)

pozdrawiam
  • #14 2777218
    adamsx
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    hehe no tak ale mójnarazie chodzi;p (a jeszcze tak nawiasem wytumacz mi co to jest flaszowanie??;p;p)
  • #15 2777245
    maxxx56
    Poziom 13  
    Flashowanie to jest wgranie nowego oprogramowania.W każdym fonie jest taki układ scalony który nazywa sie Flash.I w nim siedzi oprogramowanie telefonu.A flashowanie to nic innego jak wykasowanie starego oprogramowania i wgranie nowego.A jesli chodzi o sprawdzenie włącznika to nie trzeba go wylutowac zeby sprawdzic czy to jego wina.Jak zdejmiesz wyswietlacz to mozesz bezproblemowo jakąkolwiek pencetą zewrzec styki włącznika.Jesli diody podświetlające zapalą się to jasne ze uszkodzony jest włącznik.Jesli nie to trzeba szukać dalej
  • #16 2777303
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    jest jeszce możliwość ze wyleciały kulki z pod jakiegoś układu to często też się zdaża nie koniecznie po upadku ale upadek możę spowodowac ucieczke kulek

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6510 po upadku przestała się włączać mimo ładowania baterii. Możliwe przyczyny to uszkodzenie mechaniczne w okolicy włącznika, który może wymagać wymiany lub sprawdzenia poprzez zwarcie styków po zdjęciu wyświetlacza. Zalecane jest rozkręcenie telefonu i kontrola elementów, w tym ewentualnych odłączonych kulek pod układami scalonymi. Warto również rozważyć wgranie nowego oprogramowania (flashowanie), gdyż starsze wersje softu poniżej 4.12 mogą powodować podobne problemy. Dodatkowo, problem może leżeć w klawiaturze, gdzie dociskanie dolnej części lub podłożenie papieru między klawiaturę a płytkę może przywrócić działanie telefonu. W przypadku braku efektów po tych działaniach, konieczne jest dalsze diagnozowanie układów ładowania i innych komponentów elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA