logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1100 - zacięcie papieru przy wyjściu, problem z czujnikiem papieru

bary77 06 Lut 2006 14:11 5409 9
REKLAMA
  • #1 2267258
    bary77
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam taką drukarkę którą zacina papier przy wyjściu jednak nie jest to kwestia 2 centymetrów tylko ok.10 cm. Papieru nie da się wyciągnąć bez otwarcia pokrywy. Poza tym po wyciągnięciu papieru miga ciągle trzecia dioda co oznacza zacięcie papieru w środku. Na to pomaga "ręczne" pchnięcie czujnika papieru który znajduje się zaraz pod rolką pobierającą - czujnik się zawiesza. Nastepna strona jest drukowana ale w tym samym miejscu się zacina. Co ciekawe z podajnika ręcznego (wąska szczelina) drukuje poprawnie.
    Jak sobie z tym poradzić? rozebrać ją i dobrać się do czujnika czy też potraktować ją jakimś WD-40? Drukarka ma przebieg 14 tys. więc odpada raczej konieczność spiłowania czujnika (chyba że ktoś już cofał licznik:)
  • REKLAMA
  • #2 2267787
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Po części sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Skoro czujnik pod rolką poboru papieru się zawiesza, drukarka właśnie w miejscu opisanym przez ciebie będzie zacinać papier (poprostu myśli, że papier jest za długi). Rozbierz i zobacz co powoduje to zawieszanie. Nie traktuj tego WD. Doraźnie możesz w otwór gdzie jest czujnik śmignąć sprężonym powietrzem. Jeśli to nie jest wina sprężynki na tym czujniku, to może pomóc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2268102
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Sprężynka się rozciągnęła, albo ją wymienić , albo dodać z dwa obroty na czujniku skręcając ją przez co zwiększy się jej sprężystość i czujnik będzie wracał, napewno pomoże.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #4 2272388
    bary77
    Poziom 11  
    W jaki sposób dobrać się do tego czujnika? Czy musze rozbebeszyć całą drukarkę? Gdzieś od tyłu będzie jakieś dojście?
  • #5 2276571
    a_pawel
    Poziom 27  
    Niestety ale będziesz mieć trochę grzebania. Musisz przede wszystkim zdjąć formatter i płytę główną (czyli od spodu), ale bez zdjęcia tyłu, obu boków i przodu również się nie obejdzie. Po tym wszystkim będziesz mieć jak na tacy moduł tzw. feed roller assy (RG5-4581). Polecam jednak przed samodzielną naprawą lekturę manuala.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2281859
    bary77
    Poziom 11  
    a_pawel napisał:
    bez zdjęcia tyłu, obu boków i przodu również się nie obejdzie.

W 1100 nie da się zdjąć boków bo zdejmują się razem z przodem i tyłem :) może myślałeś o 1200?
    Ale dzięki - w wolnej chwili zabiorę się za to, przynajmniej wiem jak do tego się zabrać.
  • REKLAMA
  • #7 2282452
    a_pawel
    Poziom 27  
    bary77 napisał:
    W 1100 nie da się zdjąć boków bo zdejmują się razem z przodem i tyłem :) może myślałeś o 1200?
    Ale dzięki - w wolnej chwili zabiorę się za to, przynajmniej wiem jak do tego się zabrać.

Dobrze myślałem, ale źle napisałem. Przepraszam a nieścislość, masz w zupełności rację. W sumie na jedno wychodzi, że bez rozebrania drukarki się nie obejdzie.
    Pozdrawiam
  • #8 2300457
    bary77
    Poziom 11  
    No i mam problem :(
    Rozebrałem, przekręciłem sprężynkę o jeden obrót, złożyłem i ... świecą się trzy diody. Wszystkie połączenia sprawdzałem i wszystko jest podłączone. Czy mogłem coś zepsuć? A może po prostu coś pominałem? Prosze o rady co może być przyczyną tego stanu rzeczy. Dodam że wszystkie połaczenia potrzebne do odsunięcia płyty głównej rozłączyłem i potem ponownie połączyłem.
  • #10 2311330
    bary77
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany - okazało się że jednak nie wpiąłem jednej małej kostki i drukarka pokazywała error. Wszystkim dziękuje i zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP LaserJet 1100 ma problem z zacięciem papieru około 10 cm za rolką pobierającą, co powoduje miganie trzeciej diody sygnalizującej zacięcie papieru wewnątrz urządzenia. Problem wynika z zawieszającego się czujnika papieru pod rolką, prawdopodobnie z powodu rozciągniętej sprężynki, która nie wraca prawidłowo do pozycji. Rozwiązaniem jest rozebranie drukarki, co wymaga zdjęcia formattera, płyty głównej oraz demontażu przodu, boków i tyłu, aby dostać się do modułu feed roller assy (RG5-4581). Zaleca się nie stosować WD-40, a ewentualnie użyć sprężonego powietrza do oczyszczenia czujnika. Naprawa polega na skręceniu sprężynki o kilka obrotów, aby zwiększyć jej sprężystość i przywrócić prawidłowe działanie czujnika. Po naprawie konieczne jest poprawne podłączenie wszystkich kostek, gdyż brak jednego połączenia może powodować błąd i miganie diod. Ostatecznie problem został rozwiązany przez prawidłowe podłączenie kostki po demontażu i montażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA