logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie ustawić zez dla Astry i Hotbirda w Gliwicach?

danloop 06 Lut 2006 17:46 2459 12
REKLAMA
  • #1 2268059
    danloop
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam,

właśnie chce uzyskać sygnał z astry na jednym talerzu mam już Hotbirda i chce żeby mi jeszcze astra śmigała co prawda astra już działał u mnie w ten sposób ale przy zdjęci anteny i ponownym jej montażu podał (tak twierdzi monter)konwerter z astry:/ oddałem na gwarancje i probuje zamontować z powrotem. Jednak sygnał mi przerywa nie wiem dlaczego, nie ma ciągłego sygnału, tylko "pulsacyjny", obrazu nawet nie zobaczyłem. Prosze o pomoc:] moze źle ustawiam zez?? jesli kotś wie jak temu zaradzić niech napisze, mój rejon to Gliwice:D
  • REKLAMA
  • #2 2268576
    lampa
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Sprawdz Daisec jego usterka często daje taki obiaw
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2269377
    danloop
    Poziom 15  
    Kurcze nie wiem kombinuje z tą anteną na stoo sposobów Hotbird normalnie działa, a może diseq padł?? Jak to sprawdzić??
  • #4 2269484
    misio72
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam
    Odlacz diseq i besposrednio podlacz kabel do tunera jak bedzie dzialac to diseq do wymiany
  • REKLAMA
  • #5 2269761
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Prawdopodobnie jest to kwestia ustawienia konwertera na astre.Mierniki czasami pulsują jak nie widzą sygnału a tłumik jest przekręcony prawie na maxa.
  • #6 2270376
    danloop
    Poziom 15  
    Właśnie złapałem sygnał ale odbieram tylko 4 progrmy z astry, dalczego tak jest?? tylk ona jednej czestotliwości 4 kanały na reszcie echo. podłączałem bezpośrednio i dalej tak jest;/ co Wy na to Panowie??
  • #7 2270648
    czarek236
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam-kolego danloop,proponuje ustawiać przy tunerze analogowym ,napewno ktoś ze znajomych posiada,a i sam sygnał nie będzie uciekający bądż skaczący,i za jednym zarazem wyeleminujesz wszystko,nawet to że może i jest uszkodzony tuner,może kabel -będziesz miał wszystko jak na dłoni-pozdrawiam.
  • #8 2271020
    danloop
    Poziom 15  
    NO ok postarams ię załatwić tuner analogowy, ale nie szukałbym przyczyy w uszkodzeniu akurat tunera, nawet raz mi nie spadł, diseq też jest sprawny, konwerter też powinien działać bo wrócicł z gwarancji w media:]dlatego nie wiem czy w ustawieniach jest cś nie tak czy moze położeniu konwertera? moze źle ustawiłem zez?sam już nie wiem, a nie chce dawać jakiemuś kolesiowi zarobić 60zł za 10 min roboty:D Dzięki wszystkim za rady, jakby miał ktoś jeszcze jakiś pomysł niech napisze:D

pozdrawiam:]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2271058
    czarek236
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Tak masz racje- ale w ten sposób wszystko wyeleminujesz,podłączyłbym na sztywno tuner analogowy bez przełącznika do konwertera na Astre,ustawić prawidłowo Astre,nastepnie sprawdziłbym Hotbirda i na samym końcu wszystko podpiąc po tuner cyfrowy wraz z przełącznikiem,zajmie to pare minutek a i kase zaoszczędzisz-powodzenia i pozdrawiam.
  • #10 2271348
    danloop
    Poziom 15  
    ok to zaczynam poszukiwania tunera analogowego:]
    Mam nadz że to pomoże, ale powiedzcie co ustawiać jako pierwsze? - na jakiejś stronie przeczytałem zeby jako pierwszego ustawić Hotbirda, potem w zezie ustawić astre:] bo hotbirda jest ponoć trudniej ustawić bo ma słabszy sygnał a astra mocniejszy i dlatego lepiej ustawiaćją jako drugą satelite:]??

Edit 14:41:D
    Więc tak mam ładny sygnał z astry ale nie mam za to hotbirda;/ i na odwrót jak mam hotbirda to brak astry więc sugestia - wydaje mi się że jakbym zamontował konwerter z astry po lewej stronie (patrząc od tyłu talerza) to powinno być ok:] ale znowu czytałem ze jak główny jest hotbird to astra powinna być po lewej stronie patrząc od tyłu talerza:] a znowu nie chce kombinowac bo u mnie strasznie sypie sśniegiem i mam utrudniony dostęp do konwerterów więc pytam Was o opinie:] czy moge tak pozamieniać konwertery:]
  • Pomocny post
    #11 2271944
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Ustawiasz antene na HB a zeza robisz na Astre(konwerter na astre musi byc wtedy po prawej stronie patrząc za talerza) i nie kombinuj inaczej.
  • #12 2272118
    danloop
    Poziom 15  
    czyli jeśli zlapie hotbirda to ustawienie astry to już szczegół?? wystarczy manewracja samego konwertera??to w takm razie ostatnie moje zapytanie jako laika - jak dokładnie ustawić zeza??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje uzyskać stabilny sygnał z satelitów Astra i Hotbird na jednej antenie w rejonie Gliwic. Problemem jest przerywający, pulsujący sygnał z Astry po ponownym montażu konwertera, który był wcześniej oddany na gwarancję. Dyskusja wskazuje na możliwą usterkę przełącznika DiSEqC, którą można zweryfikować przez bezpośrednie podłączenie tunera do konwertera. Zaleca się ustawienie anteny na Hotbirda jako główną, a konwerter Astry umieścić po prawej stronie talerza (patrząc od tyłu anteny) dla prawidłowego "zeza". Optymalne ustawienie konwertera Astry polega na manewrowaniu nim do momentu uzyskania najsilniejszego sygnału, co można kontrolować za pomocą tunera analogowego, eliminując problemy z cyfrowym odbiornikiem i przełącznikiem. Wskazano również, że mierniki sygnału mogą pulsować, jeśli tłumik jest ustawiony zbyt wysoko lub sygnał jest słaby. Podano linki do instrukcji montażu i ustawiania zeza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA