logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-25R2K - buczenie w lewym kanale dźwięku, jak zdiagnozować?

tk_kulek 06 Lut 2006 19:06 1508 9
REKLAMA
  • #1 2268393
    tk_kulek
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich!
    Problem polega na tym,ze nie dziala mi lewy kanał dzwieku. Pojawia sie w nim jedynie buczenie.W wejsciu sluchawkowym ta sama sytuacja,wiec uszkodzenie glosnika odpada. Posiadam schemat i moge dostać sie do trybu serwisowego,ale nie wiem jak go zinterpretowac. Prawy kanal wyglada na sprawny. Prosze pomozcie bo nie wiem gdzie szukac przyczyny, ktora czesc ukladu sprawdzic. Jestem amatorem,ale lutownicy sie nie boje ;) Dodam jeszcze, ze podlaczenie zewnetrznego zrodla dzwieku do AUDIO IN daje taki sam rezultat na wyjsciu.

Pozdrawiam.

Tomasz Kulinski
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2274154
    tk_kulek
    Poziom 11  
    Niestety chyba cos skopalem,albo sie cos dziwnego z nim dzieje. Przelutowalem wyjscia tak jak mi Pan doradzil i stalo sie to: gdy glosniki sa podlaczone do wyjscia na plycie to TV nie startuje (chocbym sie nie wiem jak staral ) natomiast gdy odepne je TV dziala ( jest sygnal tylko w prawym kanale sluchawek) Teraz to juz nie wiem gdzie szukac :( Help.

Pozdrawiam

--
    Tomasz Kulinski
  • REKLAMA
  • #5 2274242
    tk_kulek
    Poziom 11  
    Troche dziwne objawy jak na uszkodzenie przez poprawienie lutowania. Nie wiem jak czuly jest ten uklad ale staralem sie go nie przegrzac. Pewnie wymienie ten uklad, ale czy moglby mi Pan wyjasnic dlaczego w sluchawkach nic sie nie zmienilo? czy wyjscie sluchawkowe nie idzie czasem przez ten sam uklad wzmacniajacy ? Co do glosnikow to sprawdzilem tylko na zasadzie ze dzialaja:) co do ich impedancji to musialbym skombinowac miernik:) w sumie to dobra okazja zeby sobie jakis wreszcie kupic. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2274296
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Odłącz głośnik od tego kanału , który nie działa i zabacz czy TV się włączy. Miałem przypadki zwarcia głośników w tych "Soniakach"
    Miernik i tak musisz sobie kupić (najprostrzy całe 20zł ) żeby sprawdźic napięcia na TDA.
  • #7 2274311
    tk_kulek
    Poziom 11  
    Tak, jak odlacze lewy glosnik to pochodzi chwilke i sie wylacza (przestaje reagowac) Glosniki sprawdzilem malo profesjonalnie, bo podlaczylem na chwile pod wieze ;) i graly,ale tak jak mowie ze nie znam ich dokladnej impedancji (nie wiem czy to mialoby jakies znaczenie).
  • #9 2293165
    tk_kulek
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Tak jak mi Panowie radzili wymienilem uklad TDA 7495,niestety nie zmienilo sie wiele,tzn. nadal TV ma ten sam problem z tym ze teraz po wlaczeniu do sieci (na stand-by) pojawia sie buczenie (przerywane) w prawym (dawniej sprawnym kanale). Buczenie znika po uruchomieniu TV,niestety nawet gdy sie go wlaczy nic sie nie pokazuje ani na ekranie ani w glosnikach :( Jakies pomysly? moze powinienem posprawdzac inne czesci ?

Pozdariam i czekam na pomoc :)

--
    Tomek Kulinski

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

Ojej, ale ze mnie gapa.... teraz juz dziala swietnie :) Przeoczylem jedna rzecz przy skladaniu :) Dziekuje serdecznie za pomoc. Pozdrawiam

--
    Tomasz Kulinski
  • #10 2295697
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Z całym szacunkiem ale jak nie posiadasz miernika to przenosze do poczatkujacy serwisanci. Powstrzymuje sie przez grzeczność by nie napisc czegos niecenzuralnego...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku dźwięku w lewym kanale telewizora Sony KV-25R2K, gdzie pojawiało się jedynie buczenie. Uszkodzenie głośnika zostało wykluczone, ponieważ ten sam efekt występował na wyjściu słuchawkowym. Sugerowano sprawdzenie i przelutowanie układu scalonego wzmacniacza audio IC201 (TDA7495). Po próbie naprawy i przelutowania wyprowadzeń pojawiły się nowe problemy z uruchomieniem telewizora przy podłączonych głośnikach, co wskazywało na możliwe uszkodzenie układu fonii. Rekomendowano wymianę obu układów TDA7495 oraz sprawdzenie impedancji głośników za pomocą miernika. Po wymianie układu TDA7495 problem z lewym kanałem nie uległ całkowitej poprawie, a dodatkowo pojawiło się buczenie w prawym kanale na stand-by, które znikało po włączeniu telewizora. Ostatecznie problem został rozwiązany po poprawnym złożeniu urządzenia, co potwierdziło konieczność dokładnej kontroli montażu i połączeń. Wskazano również na potrzebę posiadania miernika do diagnozy napięć i stanu elementów audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA