logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-25C5K - brak dźwięku i obrazu po poprawie lutów, dioda świeci ciągle

Romantyk 07 Wrz 2006 17:22 1047 8
REKLAMA
  • #1 2996882
    Romantyk
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Zacznę od początku.Po włączeniu tv głos się pojawiał odrazu,obraz po 20-tu kilku min.Dioda mrugała cztery razy. Obraz był lekko przeczerwieniony i niezbyt wyrażny.Opukiwanie elementów i szyjki kineskopu nic nie dało.Poprawiłem luty na WN i zasilaczu po obydwu stronach. Po ponownym załączeniu, cicho i głucho a dioda świeci cały czas.Na elce C-606 !8V. Przypadkowo odłączyłem głośniki od chassis i pojawił się czysty i kontrastowy obraz. Napięcie na C-606 podskoczyło do 310V. Gdy dotykałem przewodem do głośnika to obraz zanikał i nim się zorientowałem z 60-ciu programów zostało tylko 8.Na fonii i wzmacniaczu fonii nic nie lutowałem a głośniki są sprawne.Czy ktoś miał toki przypadek? i bardzo proszę o poradę czym powinienem się zainteresować.Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2997030
    Romantyk
    Poziom 12  
    Podpiołem tam gdzie były a w inne gniazdo nie wejdzie
  • REKLAMA
  • #4 2997152
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Myślę, że jednak sam coś nabroiłeś. Przeszukaj dokładnie płytę pod kątem zwarć /resztki cyny itp./.
    Po właczeniu TV pozostał w stby, stąd brak napięcia na C606 / przekaźnik/. Ciekawe, że automatycznie przeszedł do pracy po odpięciu głośników. Może coś związanego z nogą 9 wzmacniacza fonii.
  • REKLAMA
  • #5 2997399
    Romantyk
    Poziom 12  
    Myśle że gdybym coś nabroił to dało by to efekt bez głośników, tak myśle bo ekspertem to nie jestem a w torze fonii nic nie ruszałem.Jak ściągnę wsuwki z głośnika to pojawia się dobry obraz. myślę że obciążony wzmacniacz ma wpływ na zasilacz,tylko dlaczego? może ktoś ma jakiś pomysł bo nie wiem jak to ugryzć.Będę po 22-ej.
  • REKLAMA
  • #7 2997943
    Romantyk
    Poziom 12  
    Według mnie to nie miał powodu aby paść.Jak odłączę
    D634 to wzmacniacz jest bez zasilania i pewnie obraz tesz będzie.Jutro po obiedzie będę eksperymentował.
  • #8 3000898
    Romantyk
    Poziom 12  
    Witaj mirex. Z przykrością muszę stwierdzić że jusz w pierwszym poście miałeś rację a ja byłem zbyt pewny swego.Było zbyt słabe światło a ja podłączałem na pamięć. Rzeczywiście w tym modelu głośniki wejdą do serwisówki. Dzięki i przepraszam za zawracanie głowy,myślę że nie jestem pierwszym i ostatnim który zrobił takiego babola.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-25C5K po poprawie lutów na wysokim napięciu (WN) i zasilaczu pojawił się problem z brakiem dźwięku i obrazu, a dioda świeciła ciągle. Po odłączeniu głośników od chassis obraz stał się czysty i kontrastowy, a napięcie na kondensatorze C-606 wzrosło do 310V. Dotykanie przewodem do głośnika powodowało zanikanie obrazu i zmniejszenie liczby dostępnych programów. Wzmacniacz fonii i głośniki były sprawne, a w torze fonii nie wykonywano żadnych napraw. Podejrzewano zwarcia lub resztki cyny na płycie oraz problem z przekaźnikiem zasilania na C-606. Sugerowano również sprawdzenie diody D634 i ewentualną wymianę scalaka wzmacniacza fonii. Ostatecznie okazało się, że głośniki zostały podłączone do złącza serwisowego, co było przyczyną problemów. Po poprawnym podłączeniu problem ustąpił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA