logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD 4067 - konfiguracja 8 potencjometrów i wyjść napięciowych, piny A-D, inhibit

jacynka84 07 Lut 2006 14:57 3272 3
REKLAMA
  • #1 2271590
    jacynka84
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    JW. Chcę się dowiedzieć jak w nim ustawić 8 podłączeń na potencjometry
    in (A 0-7) z opcją multiplex (in) oraz jak ustawić 8 wyjść napięciowych z opcją demultiplex (out), oraz jak w ogóle go
    ustawić 'gotowego do pracy'???
    I co to są za piny jak A,B,C,D , inhibit ???
    W nocie k. to wszystko jest nie jasne. Proszę o odpowiedzi.
    PS znacie jakieś schematy przetworników A/C i C/A na NE555???
    Z góry THX.
    Załączniki:
    • CD 4067 - konfiguracja 8 potencjometrów i wyjść napięciowych, piny A-D, inhibit CD 4067b.GIF (8.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2272039
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    ABCD - są to wejścia adresowe, ustawiasz nimi linię (k0-k15) która ma być "połączona" z wejściem/wyjściem (E/Q)
    wejście INH to coś jak "enabled" Podanie zera powoduje ze układ jest "aktywny".

Informacja jest przepysywana z aktywnej lini(k0-k15) na końcówkę E/Q lub na odwrót (informacja może przepływać w obydwu kierunkach).

Chcesz to moge wrzucić tzw tabele prawdy - obrazującą jak ukłąd działa. Chociaż w zasadzie wszystko napisałem

a co do wykozystania NE555 jak przetworników to poszukaj gdzieś coś na temat wejść GAMEPORTu PCta (gdzieś wyczytałem ze podobno wykożysywane są te własnie układu jako przetworniki A/C). Pogogluj, w necie jaest napewno nie mało tego.
  • REKLAMA
  • #3 2444524
    jacynka84
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    A jak ustawić aby jeden taki procek był na in-x8 wejść i drugi był na out-x8 wyjść? chodzi mi o taki prosty koder i dekoder
  • #4 2457851
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    jacynka84 napisał:
    A jak ustawić aby jeden taki procesor był na in-x8 wejść i drugi był na out-x8 wyjść? chodzi mi o taki prosty koder i dekoder

to nie jest procesor.
    jest to muliplekser/demultiplekser. nic nie musisz ustawiać. to co jest na E/Q jest przepisywane na aktywna linie i na odwrót, to co jest na aktywnej lini przepisywane jest własnie na aktywna koncówke. to to tak jakby dwukierunkowa szyna danych.
REKLAMA