logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router z 4 LAN i WiFi do Neostrady z podziałem transferu na IP/MAC?

radek17x 07 Lut 2006 20:59 3123 7
REKLAMA
  • #1 2273243
    radek17x
    Poziom 10  
    witam,

Potrzeba mi router na 4 lany, mile widziane wifi, chciałbym sobie dać maxa, koledze 1/4, bratu maxa

jaki router potrafi dobrze ustawić przepustowość łącza na ip/mac'y
  • REKLAMA
  • #2 2273613
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Draytek Vigor - do Neo seria 2500 i 2600.
  • REKLAMA
  • #3 2275709
    zikomaster
    Poziom 2  
    ASMAX Er-903V - dzielenie pasma
    "ASMAX Ethernet Router 903V jest routerem szerokopasmowym posiadającym 3 dowolnie konfigurowalne interfejsy 10/100 Mb/s, umożliwiającym zarządzanie pasmem (QoS) oraz tworzenie połączeń VPN. System operacyjny routera zbudowano na Linux'ie, przez co umożliwia tworzenie własnych skryptów w shell'u przez każdego średnio doświadczonego administratora. Dzięki temu administrator otrzymuje takie narzędzia jak iptables, iproute2, cbq-init. Dzielenie pasma zapobiega zatykaniu się sieci lokalnej przez programy typu P2P."

Aby go podłączyć do neo trzeba mieć modem do neo który podłączamy przez etherneta z nim. Można nim dzielić dwa łącza na jedną sieć LAN, jak również jedno łącze na dwie sieci LAN.
    Jego cena o ile się nie myle to ok. 2000 zł.
    Oto dokładny opis:
    http://www.asmax.pl/prod.php?nid=70
  • #4 2276192
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Jeśli ma być tanio to zainteresuj się tym: http://m0n0wall.org.pl
    Jeśli możesz wydać 500-600zł to polecam router - menedżer pasma Planet BM-500.
    W obu przypadkach potrzebny jest modem z wyjściem ethernet. Na Allegro można nabyć takie modemy (Lucent Cellpipe) w cenie poniżej 100zł.
  • REKLAMA
  • #5 2276538
    radek17x
    Poziom 10  
    wydaje mi się, że niektóre osoby małe pojęcie mają... a myślałem, że skorzystam z tego posta

jeden pisze o 2tyś, a drugi o 600zł...ehh za max 350 można kupić OVISLINKA 5460 +APpro/TorrnadoAP, który w sobie ma APeka. Cały routerek na linuxie. Do niego modemik za ~100zł Napewno Ovlislink ma lepsze oppinnie od Asmaxa, a Planeta żeby ograniczyć 1den komputer to chyba NIKT nie KUPI

parodia,
  • REKLAMA
  • #6 2276632
    lechoo
    Poziom 39  
    No cóż - jeśli jest taki zajefajny to nic tylko go kupować i cieszyć się z jego zalet :-)
    Jakby nie patrzeć to najtańsze rozwiązanie.

Tylko po co pisałeś ten wątek, skoro sam wiesz lepiej co jest najlepsze...
  • #7 2277192
    radek17x
    Poziom 10  
    myślałem, że moja wiedza na ten temat jest znikoma i, że ktos powie mi coś o ovisie, lub zaproponuje nawet linksysa, też ma QoS'a...
  • #8 2277381
    lechoo
    Poziom 39  
    Nie patrz na samo QoS (kolejkowanie pakietów w/g priorytetów) w routerach, aby skutecznie ograniczyć transfer potrzebujesz funkcji Traffic (Bandwidth) Shaper/Manager.

Jeszcze jeden drobiazg - z tego co czytałem jakiś czas temu funkcje Trafic Manager i QoS w sofcie APPro nie działają poprawnie, chociaż może ostatnio uległo to poprawie. Tu musiałby się wreszcie wypowiedzieć jakiś użytkownik Ovislinka...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano routera z 4 portami LAN i WiFi do Neostrady, umożliwiającego podział transferu na podstawie IP lub MAC. Wskazano kilka modeli: Draytek Vigor serii 2500 i 2600, ASMAX Er-903V z funkcją zarządzania pasmem (QoS) i możliwością tworzenia własnych skryptów na Linuxie, Planet BM-500 jako menedżer pasma w cenie 500-600 zł oraz Ovislink 5460 z oprogramowaniem APpro/TorrnadoAP opartym na Linuxie. Podkreślono, że do większości rozwiązań potrzebny jest modem z wyjściem Ethernet (np. Lucent Cellpipe). Zwrócono uwagę, że samo QoS (kolejkowanie pakietów) może być niewystarczające do skutecznego ograniczania transferu, a ważniejsza jest funkcja Traffic Shaper/Manager. W przypadku Ovislinka pojawiły się wątpliwości co do poprawności działania funkcji Traffic Manager i QoS w oprogramowaniu APpro, wymagające potwierdzenia przez użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA