logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor neptun745t - wyłącza się co parę minut

pop3 08 Lut 2006 00:17 1247 11
REKLAMA
  • #1 2274298
    pop3
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    może to i antyk ale jeszcze jako tako się spisuje a własciwie spisywał-problem tkwi w tym ,że wyłacza się regularnie co pare minut.można sterować pilotem włączyć go i wyłączyc itd..napięcia są prawidłowe 12v,16v, 138v,215v .Niewiem gdzie szukać usterki czy to może być wina zimnego lutu ?.po włączeniu wyłącznikiem sieciowym włączamsię odrazu nie przechodzi w czówanie,
    jeszcze jedno na płycie jest pokazane napięcie 53v ja mam ok 27v i nie bardzo wiem skąd się bieże to napięcie
    proszę o pomoc?
  • REKLAMA
  • #2 2274324
    LUCZAK
    Poziom 19  
    To jest tv ze sterowaniem nie piszesz czy sie wyłącza przetwornica czy cały TV , to 53 (27 V) to nap varikap a wzięte jest z +200V a powinno być zwykle 33V.
  • REKLAMA
  • #3 2274342
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Podejrzenia padaja na procka.
  • #4 2274360
    LUCZAK
    Poziom 19  
    Warto sprawdzić zasilacz stb. tam nieraz przerywa.
  • REKLAMA
  • #5 2274366
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Trochę mało Pan opisał całą niesprawność tego TV. Jak się domyślam po włączeniu i wystartowaniu z pilota TV do momentu wyłączenia ( tego, które jest powodem napisania przez Pana tego postu ) - TV pracuje poprawnie. Jeśli tak jest i czas ten jest naprawdę powtarzalny - to jest to efekt wyłączania TV przez procesor zdalnego sterowania. Wyłączanie to następuje po kilku minutach przy braku sygnału TV - np. anteny - tak to zostało zaprojektowane jeszcze wówczas, gdy program kończył się około północy Hymnem a ludzie spali przy TV :D.
    Jeśli jednak TV ma podłączoną antenę i tak się dzieje, wówczas za to odpowiedzialny jest brak sygnału IDENT dla procesora. Usterki wówczas należy szukać w p.cz. lub okolicy. Proszę sprawdzić obecność sygnału IDENT i ewentualnej usterki.
    Proszę opisać efekty prac

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • #6 2274661
    sq3
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Za wyłączanie w ten sposób jest odpowiedzialny sygnał ident.tak jak to napisał kolega wyżej.Natomiast o ile pamiętam ta opcja nie była w tym TV używana.Niemniej procesor ją posiada i jeśli poprzestawiają się opcje w pamięci MDA20xx to tak to się zachowuje.Musisz wziąść pilota i zgodnie z opisem ustawiania opcji pamięci to coś wyłączyć lub ustawić wszystkie od nowa.Jestem akurat w pracy i nie pamiętam który to bajt i bit ale po tej podpowiedzi ktoś na pewno pokieruje Tobą dalej.Powodzenia.
  • #7 2275042
    pop3
    Poziom 13  
    jak można odłączyć telegazetę od umr-2000?-tak aby tv grał normalnie
    mda 2062 przeprogramowałem ale niestety bez zmian wedłóg opisu
    zwarcie nóżki 15-23 na saa1250-tryb serwisowy
    cp1-aktywne8
    cp2-2,3,4,7
    cp3-1,3,6
    cp4-5
    niestety nie posiadam schematu UMR-2000
  • #8 2275297
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    Często przyczyna wyłączeń w neptunach to słaby kontakt na śrubach tranzystora w zasilaczu (wystarczy dokręcić )
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • REKLAMA
  • #9 2275674
    pop3
    Poziom 13  
    już to robiłem,w zasilaczu powymieniałem wszyskie kondensatory po pierwotnej i wtórnej,teraz czs od załączenia do wtłączenia spadł do ok 10 min,wymieniłem też elektrolity na UMR-TV WYŁACZA SIĘ DO STANU CZÓWANIA I PILOTEM PONOWNIE MOŻNA GO URUCHOMIĆ.
    CZY TRAFO MOŻE JET Z PRZERWA?
  • #10 2276319
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    Trafo w zasilaczu oczywiście może być, rzadko ale zdarzało się .Ale czy na pewno przekaźnik nie puszcza lub może nadal są zimne luty .
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • #11 2277880
    pop3
    Poziom 13  
    z przekażnikiem jest taka sprawa/mówimy o tym przy wyłączniku/,że gdy jest podłaczony do umr tv włącza sie od razu pomijając czówanie a gdy nie jest podłączony tv też można włączyc ale do stanu czówania niestety nie mam nic podobnego muszę poszukać .Czy uważasz w dalszym ciągu ,że tok rozumowania jest prawidłowy mówiąc o przekazniku
  • #12 2284217
    pop3
    Poziom 13  
    przelutowałem całą bazówkę jeszcze raz i o dziwo narazie chodzi
    temat zakończony!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Neptun745T wyłącza się regularnie co kilka minut, przechodząc do stanu czuwania, z możliwością ponownego włączenia pilotem. Napięcia zasilające (12V, 16V, 138V, 215V) są prawidłowe, jednak na płycie pojawia się napięcie 27V zamiast oczekiwanych 53V, co może wskazywać na problem z napięciem varikap, które powinno wynosić około 33V. Przyczyną wyłączania może być procesor sterujący (MDA20xx, MDA2062) reagujący na brak sygnału IDENT, co powoduje automatyczne wyłączenie po kilku minutach bez sygnału antenowego. Możliwe jest też błędne ustawienie opcji w pamięci procesora, które można skorygować poprzez serwisowe przeprogramowanie. Inne potencjalne usterki to zimne luty, słabe styki śrub tranzystora w zasilaczu, uszkodzony przekaźnik lub transformator zasilacza. Po przelutowaniu elementów bazówki telewizor działał poprawnie, co sugeruje, że zimne luty były główną przyczyną problemu. Wymiana kondensatorów w zasilaczu oraz sprawdzenie styków również są zalecane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA