logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kserokopiarka TOSHIBA 1550 miga kluczyk ksero nie działa

Józek.S 08 Lut 2006 11:47 3706 13
REKLAMA
  • #1 2275321
    Józek.S
    Poziom 11  
    miga kluczyk nie działa ksero nie mogę wejść w kody co robić pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2275401
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Wyłącz włacz kopiarkę wcisnij jednoczesnie c i 8. Wyswietli się kod błędu. Napisz jaki.

machina
  • #3 2275561
    Józek.S
    Poziom 11  
    wyświetlił się kod C41
  • REKLAMA
  • #4 2275664
    machina73
    Nieumiejętnie złożony piec i co za tym idzie zwarte przewody termistorów do ramy kopiarki.
    Albo uszkodzony temistor lub lampa grzewcza.

Stawiam na to pierwsze.

machina
  • #5 2275941
    Józek.S
    Poziom 11  
    sprawdziłem piec wszystko jest w porządku jest dalej to samonie wiem czego się chwycić wcześniej pobierała papier i zatrzymywał papier przed dolną elektrodą i ona jarzyła przez moment włanczały się lampki wszystkie i nie działała dalej licze na Ciebie Machina.
  • REKLAMA
  • #6 2276584
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 929
    a podmieniłeś termistor czy tylko sprawdziłeś go miernikiem ?
  • REKLAMA
  • #7 2277044
    Józek.S
    Poziom 11  
    sprawdziłem miernikiem podgrzewającgo obniżał opór nie mam zastępczego pozdrowienia.
  • #8 2277255
    horse667
    Ocena: 96
    Błąd z serii C41, sam nie zniknie trzeba go skasować w trybie diagnostycznym (patrz SM). Po tym co mówisz, że kartka zatrzymywała się przed elektrodą, i coś tam migało itp, można przypuszczać, że jest przebicie na w/w elektrodzie - w toshibie dosyc popularne uszkodzenie. Sprawdź dokładnie plastikowe czarne "końcówki" elektrody, czy nie ma na nich śladu zwęglenia. Jeżeli zauważysz coś podejrzanego to terminal (-le) do wymiany, często są one powodem różnych wariacji, w tym i nielogicznych blędów kopiarki.
    pozdrawiam horse
  • #9 2277342
    machina73
    Horse mylisz się kasuje się błąd c-7 a nie błąd c-41. Ale co do przebicia możesz mieć rację.
    Józek wyjmij jeszcze cały zespół rejestracji i sprawdź czy przewody zasilające sprzęgło rejestracji nie są zwarte. Zobacz też tak jak sugerował horse dolna elektrodę i terminal do którego jest podłączana nazywa się to T-BASE czasem powstaje tam przebicie. Sprawdź poprawnosć połączenia przewodów wysokiego napięcia ładowanie transfer separacja BIAS developera. Zatrzymywanie kartki przed elektrodami może być też spowodowane zatartą wywoływaczką sprawdź czy wałek magnetyczny lekko się obraca.

Na przyszłość :
    - stan licznika
    - kiedy były ostatnie wymiany
    - czy tylko ty serwisujesz kopiarkę
    - producent tzn chiny czy francja - literki w nr seryjnym
    będzie łatwiej zdiagnozować

machina
  • #10 2277498
    horse667
    Ocena: 96
    Masz rację (chyba) , pomyliło mi się z dużymi cyframi toshiby, a ostatnio głównie z takimi mam do czynienia.
    Sorry (chyba) horse
  • #11 2278450
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    "Horse mylisz się kasuje się błąd c-7 a nie błąd c-41"

Bardzo niewiele urządzeń traktuje beztrosko błąd utrwalania , ale w TOSHIBIE działa zabezpieczenie w kodach i bez skasowania nic nie będzie działać.
    Dla roztargnionych ściągawka z errorów:
    http://www.visualhawk.vcc.ro/toshiba_error_codes_en.html
  • #12 2279898
    Józek.S
    Poziom 11  
    nieznam wejścia w kody kasowania
  • #13 2279924
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Regulamin pkt. 1. Jak ktoś chce pomóc to przez PW

Podsumowanie tematu

✨ Kserokopiarka Toshiba 1550 sygnalizuje migający kluczyk i nie działa, wyświetlając błąd C41. Problem może wynikać z uszkodzenia termistora, zwarcia przewodów termistorów do ramy, przebicia na dolnej elektrodzie (T-BASE) lub uszkodzenia lampy grzewczej. Sprawdzenie termistora miernikiem wykazało prawidłową zmianę oporu podgrzewając go, jednak brak zamiennika uniemożliwia wymianę. Zatrzymywanie papieru przed dolną elektrodą i jarzenie się jej wskazuje na możliwe przebicie lub uszkodzenie terminala elektrody, co jest częstą usterką w tym modelu. Konieczne jest skasowanie błędu w trybie diagnostycznym, jednak autor nie zna procedury wejścia w kody serwisowe. Zalecane jest sprawdzenie zespołu rejestracji, przewodów zasilających sprzęgło rejestracji, połączeń przewodów wysokiego napięcia (ładowanie, transfer, separacja, BIAS, developer) oraz stanu wałka magnetycznego wywoływaczki. Dokumentacja i instrukcje dotyczące kodów błędów i trybu serwisowego dostępne są na forach internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA