logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TOSHIBA 1550 - zacięcie papieru przed elektrodą i czerwony kluczyk

gltom 13 Kwi 2007 20:00 1929 17
REKLAMA
  • #1 3784579
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam

Mam TOSHIBKE 1550, zacina papier tuż przed elektr. transferową tak że jakieś 0.5 cm papieru jest już na elektrodzie. Maszyna wyświetla wtedy zacięcie papieru no i czerwony kluczyk, a nie wyświetla żadnego komunikatu błędu, nawet po naciśnięciu C. Czasem zdarzy się że kopia przejdzie , ale jest ona wtedy cała poszarzała no i na niej obraz. Co to może być panowie toshibowcy? przebicie na elektrodzie? Jeżeli było by to zwykłe zacięcie to myślę że nie było by kluczyka. Aha liczniki konserwacji pokasowane tak że na pewno to nie od nich świeci sie kluczyk. Proszę o pomoc i pozdrawiam Tomek :)
  • REKLAMA
  • #2 3784765
    drian10
    Poziom 12  
    Aby sprawdzić kod błędu musisz wcisnąć C i 8 jednocześnie i odczytać kod błędu z wyświetlacza jeżeli zacina ci pod bębnem to może jest zerwana elektroda separująca to też mogło by tłumaczyć tło na kopii

Dodano po 2 [minuty]:

Jeżeli jest to kod CP to możesz mieć za duże opory na wywoływaczce i też będzie zacinało papier
  • REKLAMA
  • #3 3784797
    gltom
    Poziom 18  
    Wyświetla C01,
    wywoływaczkę sprawdzę czy sie lekko kręci
    ale czemu jest szarość?
  • #4 3784939
    kubuś1
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Nie świeci lampa skanera tu szukaj problemu pozdr
  • #5 3784959
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    c01 - abnormal operation of copier main drive

Dodano po 1 [minuty]:

spróbuj zrobić test mode w 03 i 04
  • REKLAMA
  • #6 3785003
    gltom
    Poziom 18  
    Lampa skanera świeci i to nawet nieźle daje po oczach ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3785175
    drian10
    Poziom 12  
    Faktycznie w tych maszynach wyświetla się komunikat C01 a nie CP ale jest to tak czy inaczej silnik główny, który nie ma siły "pokręcić" maszyną, najczęściej przez wywoływaczkę, radzę rozebrać i wyczyścić miedziane tulejki, w które wchodzą trzpienie od ślimaków.Co do tła to zależy czy jest bardzo wyraźne czy kartka jest przepruszona tonerem, na początek inicjalizacja developera 0+5+włącznik główny później 0 i start i czekasz ok.3 min.
  • #8 3785732
    logo2
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    >...Co do tła to zależy czy jest bardzo wyraźne czy kartka jest >przepruszona tonerem, na początek inicjalizacja developera...

Tak z ciekawości zapytam - w jakim celu "inicjalizacja developera"?

A.T.
  • #9 3787713
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Podaj licznik maszyny.
    Opory mogą być na wywoływaczce ale niekoniecznie - sugeruje nie pakować się w kłopoty i raczej zaoferować klientowi nową maszynę.

Pozdrawiam
  • #10 3787732
    drian10
    Poziom 12  
    Dla wiadomości logo 2 po zmianie tonera na nieoryginalny lub inny zamiennik kopiarka potrafi zgubić ustawienia i dosypuje go za dużo więc dlatego niekiedy warto zrobić inicjalizację raz jeszcze
  • #11 3787786
    cefram
    Poziom 31  
    Witam

I w jakieś maszynie to pomogło?
    Co da zainicjowanie developera którego skład nie jest prawidłowy?

Pozdrawiam
  • #12 3787986
    drian10
    Poziom 12  
    A co w takich przypadkach wymieniasz od razu developer ?Trochę praktyki i będziesz wiedział, że można zmieniać stężenie tonera w developerze są do tego również odpowiednie kody. I pomaga.
  • #13 3788044
    cefram
    Poziom 31  
    drian10 napisał:
    Dla wiadomości logo 2 po zmianie tonera na nieoryginalny lub inny zamiennik kopiarka potrafi zgubić ustawienia i dosypuje go za dużo więc dlatego niekiedy warto zrobić inicjalizację raz jeszcze

Witam

Wiem że to nie do mnie - ale ostatni post tak :)

Mieszasz człowiekowi w głowie sugerując zrobienie inicjalizacji nońsnika. Z Twojej wypowiedzi można zrozumieć że nalezy to zrobić od razu a miałoby to sens dopiero wtedy jak ustawi się odpowiednie paramety dozowania tonera i doprowadzi jakość kopii do odpowiedniego stanu.Nie wiadomo czy jakość kopii w tym przypadku spowodowana jest akurat z ilością tonera w nośniku a robienie inicjalizacji tak "na wszelki wypadek" może jedynie uwalić nośnik.

Pozdrawiam
  • #14 3788108
    drian10
    Poziom 12  
    Bez scanu kopii można tylko gdybać lub chociaż próbować pomóc
  • #15 3793015
    gltom
    Poziom 18  
    Witam, wywoływaczka ciężko się kręciła - zrobiłem kopia przechodzi fajnie.
    No ale jest cała poszarzała , szarość jest porównywalna z polem 10 z karty testowej KATUNA. NO i lipa, a może mi ktoś powie w jakiej kolejności lecą wtyczki od wysokiego napięcia z tyłu kopiarki (ja mam kolejność taką: górna - niebieska , od lewej (od strony podaj bocznego) - biała, od prawej - żółta. Może to dla was śmieszne ale mam wątpliwości bo pożyczałem ją koledze który miał coś robić przy generatorze w innej maszynie... Wole sprawdzić czy coś nie namieszał i z tond to pytanie. Regulowałem nap elekt. ład. i nic dalej to samo szare tło. Maszyna ma 360 tys, i ok 80 tys na bębnie i developerze. Może to i stare paści ale chciałbym dojść co ją boli bo jestem zdania że nauka nigdy nie idzie w las. Acha kartka nie jest posypana tonerem - tylko jest szarość Przed pożyczką koledze maszyna chodziła mi fajnie... wiecie jak to jest . To pozdrawiam kolegów i dziękuje za tyle odpowiedzi :)
  • Pomocny post
    #16 3795859
    logo2
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    W górnej części generatora są dwie (cienkie) wtyczki chyba koloru białego i czerwonego zamień je miejscami - na próbę.

A.T.
  • #17 3803001
    god
    Poziom 13  
    Witam

Sprawdz czy ta "szarosc" sie nie rozmazuje jak potrzesz ja palcami, jezeli tak lub czujesz dosc duza ziarnistosc oznacza to ze maszyna szarpie deweloper. Najprawdopodobniej walniety zasilacz albo przebicie na ktorejs elektrodzie (przede wszystkim sprawdz czarne terminale) wtedy bias tez zanika bo zasilacz "nie wydoli" w tym urzadzeniu). W naprawie zasilacza ci nie pomoge, ale jesli chodzi o elektrody to najczesciej padaja dolne, sprobuj podmienic z innej jesli masz mozliwosc, albo zaizolowac jakas tasma lub lakierem, moze na chwile pomoze.

Pozdr.
  • #18 3804386
    gltom
    Poziom 18  
    Witam tak jak kolege LOGO2 pisał ktoś zamienił wtyczki (zamieniona elektroda z siatką i z tąd ta szarość). Dziekuje wszystkim za podpowiedzi :) DARIANa i LOGO2 :) zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej kopiarki TOSHIBA 1550 opisano problem zacięcia papieru tuż przed elektrodą transferową, co skutkuje pojawieniem się czerwonego kluczyka i komunikatu C01 na wyświetlaczu, oznaczającego nieprawidłową pracę głównego silnika kopiarki. Zacięcie papieru i szare tło na kopii mogą być spowodowane uszkodzeniem lub zacięciem wywoływaczki, zerwaną elektrodą separującą lub przebiciem na elektrodzie, co wpływa na zasilanie i działanie biasu. Zalecane jest sprawdzenie i wyczyszczenie miedzianych tulejek w mechanizmie ślimaków wywoływaczki oraz kontrola kolejności podłączenia wtyczek wysokiego napięcia w generatorze, gdyż ich zamiana może powodować szarość na kopii. Inicjalizacja developera może pomóc w regulacji dozowania tonera, jednak powinna być stosowana ostrożnie i po odpowiednim ustawieniu parametrów. W przypadku problemów z zasilaczem lub elektrodami, możliwe jest ich wymienienie lub izolacja uszkodzonych elementów. Maszyna ma przebieg około 360 tys. kopii, co może wskazywać na zużycie komponentów. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez poprawne podłączenie wtyczek elektrod, co wyeliminowało szarość i zacięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA