logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Barracuda V - dysk nie startuje za pierwszym razem, błędy SMART, CRC Error Rate

amisowa 08 Lut 2006 15:23 1073 5
REKLAMA
  • #1 2276235
    amisowa
    Poziom 11  
    Jak w temacie - posiadam Barracude V, która czasami się nie odpala. Zazwyczaj dysk nie chce startować za pierwszym razem. Po włączeniu komputera słychać jak się rozkręcają talerze dysku ale dosłownie po 1 sekundzie silnik milknie. Bios komputera wtedy się zatrzymuje na chwilke (30 sekund) po czym okazuje się, że nie wykryto dysku. Zazwyczaj w takiej sytuacji pomaga pojedyncze wyłączenie i włączenie komputera, ale czasami trzeba uruchamiać kompa więcej razy. Gdy tak zrobię, to wtedy dysk odpala się jak wczesniej, ale po sekundzie nie wyłącza się silnik tylko słychać ruch głowic. Potem dysk jest już widoczny w Biosie i także w systemie. Działa ok, aż do wyłaczenia komputera, które jest dłuższe niż 2h. Dysk nie ma badsektorów i formatuje się bez problemów. Próbowałem już kilku programów (Sea Tools, mhdd) do dysków, ale bez rezultatów. Martwi mnie to, że SMART pokazuje 11 błędów ULTRA ATA CRC ERROR RATE, oraz że jeden sektor został przealokowany(Realocated Sector Count = 1).
    Aha elektronika dysku wygłąda ok. Jakieś pomysły??
  • REKLAMA
  • #2 2276292
    awkp
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ja sprawdziłbym jeszcze w innym komputerze. jeśli będzie to samo, to dysk jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 2278760
    amisowa
    Poziom 11  
    awkp napisał:
    Ja sprawdziłbym jeszcze w innym komputerze. jeśli będzie to samo, to dysk jest uszkodzony.

Sprawdzałem już go w innym kompie. Efekt niestety podobny, tylko Bios na krócej się zatrzymuje, jak dysk się nie uruchamia:(.
    Dysk był także podłączany na innych kablach i do różnych portów IDE. Zmiany zworkami z Marter na Slave i na Cable Select też nie pomogły.

Także wszystko wskazuje na to, że jest to problem z dyskiem.

Zastanawiam się co jest niesprawne: elektronika, czy silnik, a może głowice. Czy jest sens wymieniać elektronikę, czy może uszkodzeniu uległa ta część dysku, w której są talerze? Czy wymiana elektroniki coś pomoże?
  • REKLAMA
  • #4 2279308
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    terminal dyskowy na 74LS14, po podłączeniu do Hyper Terminala pokaże ci logi systemowe z SA tego dysku.
  • REKLAMA
  • #6 2280270
    amisowa
    Poziom 11  
    bubu321 napisał:
    terminal dyskowy na 74LS14, po podłączeniu do Hyper Terminala pokaże ci logi systemowe z SA tego dysku.

A jakoś łatwiej nie można uzyskać tych logów? Patrzyłem jak się korzysta z terminala i raczej nie bede wstanie wykonać sobie ani kupić odpowiedniego kabla:(

LBJ napisał:
    Niestety to chyba problem z tą serią dysków. Miałem ten sam problem opisany w linku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic398118.html i do dzisiaj brak pomysłow na naprawę. Ja juz jadę na nowym dysku.
    Pozdrawiam.

Szkoda, że masz inny model bo mój to ST380023A z firmware'm 3.33 i chyba nie da się zrobić jednego z dwóch.
    Napisz proszę co o tym myślisz. Pada elektronika czy silnik?
REKLAMA