logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda - błąd odczytu danych i kiepski stan S.M.A.R.T. po miesiącu

petrox 20 Lip 2006 17:29 1329 9
  • #1 2837129
    petrox
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam!

Ostatnio z niewiadomych przyczyn dysk nie mógł uruchomić się do Windowsa. Zatrzymał się przy bootowaniu. Po jakimś czasie pojawił się napis "błąd odczytu danych, naciścij ctrl+alt+del". Podłączyłem drugi dysk, wtedy możliwe było wykonanie sprawdzenia dysku. Po tym dysk włączył się do windows. Martwi mnie to co pokazał S.M.A.R.T:

Seagate Barracuda - błąd odczytu danych i kiepski stan S.M.A.R.T. po miesiącu

Dysk ma prawie 1 miesiąc, a jego stan jest kiepski. Jak moge poprawić jego zdrowie?

Prosze o pomoc
  • #2 2837183
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 2837198
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam,
    - coś poleciało w tym dysku ( temperatura, wstrząs, ), można za pomocą terminala dyskowego odczytać logi.
    - inna możliwość to użyć oprogramamowania producenta dysku i zapuścic testy diagnostyczne.
  • #4 2839376
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Ja przeżyłem śmierć dwóch SEAGATE-ów. jeden padł po 3 latach , to był jakiś "medalist" - 8,4GB natomiast drugi padł po 2 miesiącach był to dysk "baracuda" SATA 120GB - nówka! :-)
    Już nie chcę patrzeć na te dyski "seagate" - niektórzy je chwalą ale ja już ich nie chcę - długo chodzą u mnie natomiast Caviar i Maxtor - wiem co o nich piszą ale u mnie narazie jest ok - odpukać :-)
    POZDRAWIAM i weź inny.
  • #5 2841592
    petrox
    Poziom 16  
    Wydaje mi się, że główną przyczyną uszkodzenia byłą wysoka temperatura. Speedfan po ok 2-godzinnej pracy pokazuje 50*C. Uruchomiłem SeaTools Online i sprawdzanie zakończyło się bez wykrycia błędów. SMART jednak pokazał taką samą kondycje dysku. Wygląda na to, że bede musiał dać go na gwarancje.

Dzięki
    Pozdr.
  • #6 2841919
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1006
    Witam.
    Widzę że mój przypadek nie jest odosobniony, też przeżyłem śmierć dwóch dysków SEAGAT. wszystkie były na gwarancji , ale straty są nie powetowane. Wobec zaistniałej sytuacji zmieniłem producenta dysków.
    Pozdrawiam.
    Ps. pragnę zaznaczyć żę mam podłączone dyski inyich producentów i jest wszystko ok.
  • #7 2915514
    petrox
    Poziom 16  
    Jeszcze mam jedno pytanie dotyczące gwarancji.
    Jeśli podam w serwisie ten powód naprawdopodobniej przegrzania, dysk zostanie on objęty gwarancją?
  • #8 2915530
    _666_
    Poziom 29  
    Witam

A moze Kolega napisac jaki ma zasilacz oraz jak dlugo?

Pozdro
  • #10 2915594
    _666_
    Poziom 29  
    petrox napisał:

Na pewno wymienie go na lepszy.

To troche dziwne zeby LC wytrzymal przez trzy lata.

Prosze nastepnym razem nie kierowac sie cena przy kupnie zasilacza bo moze Kolega stracic ZNACZNIE wiecej niz dysk.

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym dyskiem Seagate Barracuda, który po miesiącu użytkowania nie uruchamiał systemu Windows, wyświetlając błąd odczytu danych oraz kiepski stan parametrów S.M.A.R.T. Po podłączeniu drugiego dysku i wykonaniu sprawdzenia dysku, system uruchomił się, jednak S.M.A.R.T. nadal wskazywał na zły stan dysku. W dyskusji zwrócono uwagę, że dyski Barracuda mają tendencję do przegrzewania się, co może prowadzić do uszkodzeń, a temperatura około 50°C jest uważana za wysoka. Zalecane jest wykonanie testów diagnostycznych za pomocą oprogramowania producenta, np. SeaTools, które w tym przypadku nie wykazało błędów, mimo złych parametrów S.M.A.R.T. Użytkownik rozważa skorzystanie z gwarancji. Wskazano również, że wadliwy zasilacz może wpływać na stabilność dysku, co w tym przypadku potwierdzono, planując jego wymianę. W dyskusji pojawiły się opinie o niskiej niezawodności dysków Seagate Barracuda oraz rekomendacje zmiany producenta na Caviar lub Maxtor. Podsumowując, problem może wynikać z przegrzewania i niewłaściwego zasilania, a dalsza eksploatacja dysku jest ryzykowna, dlatego rekomendowana jest reklamacja gwarancyjna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA