logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clarion DRX 6575 Rz - wyłączanie przy zwiększaniu głośności, co sprawdzić?

MakroSerwis 08 Lut 2006 17:39 1966 2
REKLAMA
  • #1 2276822
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Witam,
    wróciłem do tematu dawno już odłożonego radia z powodu trudnej do zlokalizowania usterki.
    Clarion DRX 6575 Rz (jak w temacie) działa normalnie, w 100% sprawnie, dopóki nie zrobi się głośniej - wtedy po prostu zaczyna odcinać zasilanie toru audio, przed PA. Gaśnie przy tym wyświetlacz, a dokładnie część jego podświetlenia, pojawia się napis Good Bye, a następnie, po ok. dwóch, trzech sekundach radio uruchamia się ponownie.
    Został podstawiony nowy PA, przelutowane smd i nie wiem, gdzie szukać usterki, wiem tyle, że wyłącza się jakieś napięcie na płycie, ale bez schematu ciężko jest ustalić, co ono konretnie zasila. W obwodzie zasilania nie ma spadków napięć, które mogłyby powodować takie zachowanie. W chwili odcięcia dźwięku, PA pracuje normalnie (po podaniu sztucznego sygnału na wejścia).
    Jeżeli ktoś jest w stanie określić, jaki układ sprzężenia zwrotnego jest w tym radiu zastosowany, tzn, skąd procesor bierze tą fałszywą informację o konieczności wyłączenia pewnych układów, proszę o informację.
    Niestety, pomimo starań, nie udało mi się zdobyć schematu do tego sprzętu.

Proszę o Wasze porady, liczę na wypowiedź speców od car audio :)
  • REKLAMA
  • #2 2279159
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Nie procesor dostaje fałszywą informację tylko któreś z napięć wewnątrznych "przysiada" w tym czasie i procesor myśli że wyłączony zostal kluczyk w stacyjce i gasi radio. Po wyłączeniu radia napięcie powraca i radio się włącza. Brak wydajności prądowej któregoś ze żródeł wewnętrznych lub zewnętrznych. Pomierz a znajdziesz.

SławeK
  • #3 2281057
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Dzięki serdeczne SlaweK,
    liczyłem na Twoją opinię w tej sprawie.
    Właśnie taką hipotezę sobie postawiłem, lecz zastanawia mnie fakt reakcji na obciążenie wyjść, ponieważ napięcie zasilające podaję z odpowiedniego zasilacza i jest bardzo stabilne w puncie największego poboru, czyli na pinach zasilających TDA7384. Wyłączanie się radia jest ściśle uzależnione od obciążenia (niezależnie, ile głośników jest podłączonych), układ się wyłącza w momencie jego skoku, np przy basach. Przy odłączonym obciążeniu mogę wzmacniacz wysterować na maximum i radio działa.
    Patrząc na takie objawy, trudno znaleźć punkt zaczepienia, ponieważ punkt zasilania jest napięciowo stabilny, a z tego miejsca są zasilane inne układy, których stopień mocy w żaden sposób nie może obciążać.
    Szukam dalej, w sumie trochę na oślep.
REKLAMA