logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać wejście liniowe w Kenwood KRC-257R przez tor AM?

god_ares 08 Lut 2006 21:58 3622 14
REKLAMA
  • #1 2278290
    god_ares
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam szanownych kolegów,

Proszę i instrukcje wykonania wejścia liniowego w tym radiu - najlepiej z wpięciem się w tor AM. Moja prośba wyda się Wam zapewne znajoma, gdyż temat wielokrotnie pojawia się na tym forum. Na wstępie powiem, iż jestem początkującym elektronikiem i potrzebuję ciut szerszego wyjaśnienia nurtującej mnie kwestii. Otóż przeszukałem archiwum forum i wszędzie były dość zdawkowe i ogólnikowe odpowiedzi.

Mojego Kenwood-a KRC-257R już ożywiłem, przywróciłem mu podświetlenie panela (nowe diody). Wszystko działa ok ale teraz chciałbym mieć możliwość podłaczania jeszcze Discmana lub MP3 po line-in. Od razu powiem, że podpowiedzi typu : transmiter FM, kaseta przejściówka mnie nie zadowalają - przetestowałem i nadaje się to tylko do śmietnika - jakość dźwięku jest poniżej krytyki. Nie chcę kupować lepszego radia bo szkoda mi szyb w samochodzie.

Dlatego proszę grono szanownych profesjonalistów o chwilę cierpliwości i wyczerpującą odpoweidź / instrukcję jak wykonać podpięcie pod tor AM w tym radiu. Dla ułatwienia dodam, iż na pokładzie znajduje się procesor TDA7420.

A tutaj fotka płytki:

Jak dodać wejście liniowe w Kenwood KRC-257R przez tor AM?

Serdecznie dziękuję za Wasze porady! Pozdrawiam. Rafał
  • REKLAMA
  • #2 2279465
    god_ares
    Poziom 10  
    Jeszcze szanownym kolegom podam linka do datasheet tego procesora.
    TDA7420 -> KLIKNIJ MNIE

Jeżeli będą potrzebne jakieś dodatkowe zdjęcia układu, lub informacje chętnie podam. Czekam na instrukcje - myślę, że podanie metody powinno jednoznacznie ukrócić tego rodzaju pytania na forum.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Rafał.
  • #3 2280789
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    noga 58, 59, 60 zobacz co masz napisane tam w PDF. A więc do dzieła ale sprawdź najpierw na jednym kanale (po odpięciu tunera AM) czy nie idzie w mono.
  • REKLAMA
  • #4 2282796
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Ja zawsze wpinam się za multiplekserem wejściowym. Zobacz sprzężenie nóg 3-64 i 2-1. Zawsze skutkuje. No chyba że sygnał po multiplekserze nie wychodzi już ze scalaka audio. Wstawiając tam np. zwykły przekaźnik dwustykowy - sygnał AUX wprowadzisz niezależnie od wybranego źródła "SRC".
  • REKLAMA
  • #5 2282822
    djlj24
    Spec od car audio
    Też dobre rozwiązanie - ale musi jeszcze pamiętać, że przekaźnik musi sterować. Jednak dzięki temu zawsze da się wykombinować stereo.
  • #6 2292690
    god_ares
    Poziom 10  
    Niestety poddałem się z torem AM - tuner radiowy to wlutowana pionowo i ekranowana aluminiową obudową płytka ... bałem się coś uszkodzić a bezpośrednich walk z procesorem nawet nie podejmowałem.

Wpiołem się bezpośrednio na głowicę modułu kasetowego. Odlutowałem zasilanie silniczka aby nie "siał". Użyłem kabla mini jack ekranowanego, posiadającego dodatkowo dwa "magnesy" na obu końcach. jeden 5 cm za głowicą kaseciaka na początku kabla i drugi 5 cm przed wtyczką mini jack.

Mam teraz pytanie do szanownego grona speców : po przełączeniu na TAPE czyli na "nowe wejście liniowe" słychać delikatny szum w tle. Po włączeniu play na urządzeniu typu discman (zasilany na bateriach) ten szum jest ledwo ledwo gdzieś w tle słyszalny, ale mam inny problem - pomimo zdjęcia basów na discmanie po właczeniu muzyki - radio samochodowe dostaje dużo basów - tak , że aż ciut głośniki bzyczą. Zniwelowałem ten efekt w sposób łopatologiczny, czyli dla urządzenia TAPE ustawiłem w ustawieniach dzięku basy na -10 ( jest możliwość od (-10) do 0 a potem podbicie do (+10)). Czy macie jakieś sugestie odnośnie takiej sytuacji.

Pozdrawiam. Rafał.
  • #7 2293413
    djlj24
    Spec od car audio
    Wpiąłeś się zamiast głowicy. Nie dopasowałeś impedancji oraz charakterystyki do wzmacniacza korekcyjnego i wyszła bryndza. Ciekawe kiedy coś puści w tej kombinacji bo jest to rozwiązanie błędne.
  • #8 2297236
    god_ares
    Poziom 10  
    ok to poproszę jakieś konstruktywne, łopatologiczne sugestie dla laika ...
  • #9 2297742
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Po lewej u góry na płycie widzę otwory do zamontowania gniazdka zmieniarki. Ponizej też jest parę elementów (rezystory i diody z).
    Mógłbyś sprawdzić czy tam wystepuja jakieś napięcia? Zastanawiam sieczy czasami w prosty sposób można by dostawić sterowanie zmieniarka do tego modelu.

Narazie pomierz napiecia a potem zobaczymy co dalej..

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

e niestety rezystorów nie ma wlutowanych. Ale nic to. N apłytce oznaczony jako *R357 - podaj przez rezystor (z 1k ohm) +5V (moze być stałe +5V) na otworek idący w strone procesora (w strone panelu) i zaobacz czy przyciskajac SRC da sie wybrać DISC.
  • REKLAMA
  • #10 2298116
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    O ile procesor ma program obsługujący zmieniarkę. Proponuję zacząć od szukania schematu...

SławeK
  • #11 2298518
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Ten procesor ma sterowanie zmieniarką. Wystarczy dołożyć gniazdo oraz troche elementów i zworki na CPU i już mamy model KRC-457.
    Ale ten model nie miał możliwości pracy tego wejścia jako AUX.
  • #12 2298706
    bodek106
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Spróbuj tego schematu z załącznika

Moderowany przez SławeK:

Oj nieładnie, kolego, nieładnie. Autor tej strony z ktorej to skopiowałeś właśnie to czytał i na początku strony www.studio24.prv.pl jest jak wół napisane że nie wolno kopiować materiałów !

Załączniki:
    • mp 3.doc (105.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2299706
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    dlaczego nie ma wejścia aux? to jest jescze stary protokół (tzw B) a we wszystkich tych kenwood'ach jest tak że jak mu sie poda stan wysoki na req C to wtedy można wybrać wejscie zmieniarki. W tym momencie na wyjściu CH ON pojawia sie stan wysoki i przez chwilę (na wyświetlaczu świeci sie cały czas DISC) radyjko czeka na reakcjezmieniarki. Jezeli jej nie dostaje to na wyświetlaczu pojawia się AUX i mamy wejście liniowe. SPrawdziłem na trzech różnych modelach (wszystko "B" co prawda nie na krc257) i jakoś działa podobnie - zawsze na końcu jest AUX.

Nie podważam tu niczyich doświadczeń ani zdolności ale jak ostatnio kombinowałem emulator zmieniarki (własnie do kenwood'a) to zainteresowałem sie tematem trochę bliżej.
    W krótce chciałem wrzucić na elektrodę projek takiego emulatora - moze przyda się jeszcze komuś oprócz mnie.
  • #15 2302192
    djlj24
    Spec od car audio
    W wersji z 6 ten numer na AUX przechodził, w wersji z 7 nie zawsze, w wersji z 8 zrobili niespodziankę i świeci NO CH. W tych starych faktycznie AUX śmigał z pustką na LCD ale chodziły regulacje barwy dźwięku i głośności (o to nam przecież chodzi) jednak jak widać NO CH to audioprocesor dostaje mute po szynie i koniec zabawy.
    Jest się o co bić, faktycznie warto ściągnąć odpowiedni stan, przezworować procesor i a nóż się uda?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy dodania wejścia liniowego (line-in) do radia samochodowego Kenwood KRC-257R, najlepiej poprzez tor AM. Autor, początkujący elektronik, poszukuje szczegółowych instrukcji i schematów, gdyż dostępne informacje są ogólnikowe. Wskazano, że procesor audio to TDA7420, a w dokumentacji należy sprawdzić piny 58, 59, 60. Proponowano podłączenie za multiplekserem wejściowym z użyciem przekaźnika dwustykowego, co umożliwia wprowadzenie sygnału AUX niezależnie od wybranego źródła. Autor próbował wpiąć się bezpośrednio do głowicy modułu kasetowego, co spowodowało problemy z impedancją i nadmiernym basem, co zostało skrytykowane jako błędne rozwiązanie. Sugerowano pomiary napięć przy otworach na płycie, gdzie można dołożyć gniazdo zmieniarki, oraz podanie +5V przez rezystor 1kΩ, aby sprawdzić wybór źródła DISC. Wspomniano, że procesor obsługuje sterowanie zmieniarką, a model KRC-457 ma fabrycznie takie wejście, jednak KRC-257R nie ma natywnego AUX. W starszych modelach Kenwooda wejście AUX pojawia się po braku odpowiedzi zmieniarki na sygnał sterujący, co powoduje wyświetlenie AUX i umożliwia podłączenie liniowe. W nowszych modelach protokół sterowania jest bardziej rozbudowany, co utrudnia prostą adaptację. Propozycje obejmują modyfikacje procesora i zastosowanie emulatora zmieniarki, który może umożliwić funkcję AUX. Podsumowując, dodanie wejścia liniowego wymaga ingerencji w układ audio, dopasowania impedancji, ewentualnego zastosowania przekaźników i sterowania procesorem, a także znajomości schematów i protokołów sterowania zmieniarką w Kenwood KRC-257R.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA