logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Motherboard Monitor może wpłynąć na temperaturę procesora?

radeknnn 08 Lut 2006 23:23 2049 6
REKLAMA
  • #1 2278748
    radeknnn
    Poziom 11  
    Czy program motherboard może zmienić parametry, które spowodują zmianę temperatury procesora???

Będę wdzieczny za wyczerpującą odpowiedź.
    Moderowany przez TONI_2003:

Post z dublowany i został scalony !

TEMAT II: Motherboard monitor
    Czy ten program jest w stanie zmienić temperature procesora (np poprzez zmiane ustawień termostatu wentylatora czy zmiane napiec na plycie głównej)?
    Post z dublowany (TJT)
  • REKLAMA
  • #2 2278781
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    nie wiem co to za program (jak sądze jakiś do monitorowania pracy komputera) ale żaden program nie jest w stanie fizycznie zmienić temperatury procesora. oprócz oczywiście obciążenia procesora co spowoduje zwiększenie wydzielania ciepła przez procesor. ale o co dokładnie koledze chodzi?? i jaka jest pełna nazwa tego programu??
  • REKLAMA
  • #3 2278949
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    MotherBoard Monitor tego nie potrafi.Co najwyżej może błędnie odczytywać lub nie z tego czujnika co powinien.Może pokazywać że mierzy MB a w rzeczywistości procesor na przykład.
  • REKLAMA
  • #4 2279449
    radeknnn
    Poziom 11  
    Oto dlaczego pytam: po zainstalowaniu tego programu bezmyslnie kliknąlem apply i prawdopodobnie wczytalem domyslne ustawienia. Wydaje mi sie ze temperatura procesora w laptopie od tego momentu jest za wysoka - osiaga 62 st C (procesor intel celeron 2400 mobile, ibm thinkpad r40e). Dalatego sie zastanawiam - moze progam zmienil jakies tam napiecia wewnatrz lub wplynal na prace wentylatora. Jesli fantazjuje - wyprowadzcie mnie z bledu.

A moze ta temperatura jest w przypadku mojego laptopa normalna...
  • #5 2279577
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    radeknnn napisał:
    Oto dlaczego pytam: po zainstalowaniu tego programu bezmyslnie kliknąlem apply i prawdopodobnie wczytalem domyslne ustawienia. Wydaje mi sie ze temperatura procesora w laptopie od tego momentu jest za wysoka - osiaga 62 st C (procesor intel celeron 2400 mobile, ibm thinkpad r40e).
    Jeśli program przestawił wewnętrzny "termostat" sterujący wentylatorem chłodzącym to może być taki objaw.
  • REKLAMA
  • #6 2279595
    radeknnn
    Poziom 11  
    Co więc mogę zrobić? Jak powrócic do stanu pierwotnego? Który parametr w motherboard monitor 5370 musze zmienic. Prosze o pomoc
    Zapomniałem dodać, że załadowałem fabryczne ustawienia biosa i nic.
    I jeszcze jedno
    Zalożmy ze program przestawil wewnetrzny termostat sterujacy wentylatorem. Wowczas wzrost temperatury musialby wynikac ze spowolnienia pracy wiatraczka. Wentylator jednak pracuje dosc intensywnie (czy intensywniej niz przed tym jak uruchomilem program motherboard monitor - trudno stwierdzic)
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę nie pisać postów jeden po drugim od tego jest opcja zmień .

• #7 2280330
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    radeknnn napisał:
    Czy ten program jest w stanie zmienić temperature procesora (np poprzez zmiane ustawień termostatu wentylatora czy zmiane napiec na plycie głównej)?

Jest w stanie sterować prędkością wiatraków, jeśli tylko płyta to obsługuje.

Podsumowanie tematu

✨ Program Motherboard Monitor służy do monitorowania parametrów pracy komputera, jednak sam w sobie nie jest w stanie fizycznie zmienić temperatury procesora. Temperaturę procesora może podnieść jedynie zwiększone obciążenie CPU, co powoduje większe wydzielanie ciepła. Motherboard Monitor może natomiast sterować prędkością wentylatorów, jeśli płyta główna obsługuje taką funkcję, co może wpływać na temperaturę poprzez zmianę chłodzenia. Istnieje możliwość, że program błędnie odczytuje temperaturę z niewłaściwego czujnika. W przypadku laptopa IBM ThinkPad R40e z procesorem Intel Celeron 2400 Mobile, po zastosowaniu domyślnych ustawień programu temperatura procesora wzrosła do około 62°C, co może być normalne dla tego modelu lub wynikać ze zmiany sterowania wentylatorem. Przywrócenie fabrycznych ustawień BIOS nie zmieniło sytuacji, a wentylator działa intensywnie, choć trudno ocenić, czy efektywnie chłodzi. Aby powrócić do pierwotnych ustawień w Motherboard Monitor 5370, należy zidentyfikować i zmodyfikować parametry sterujące prędkością wentylatora lub napięciami, jeśli program na to pozwala.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA