logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6210 nie włącza się, ale reaguje na ładowarkę

energy7 09 Lut 2006 15:54 1569 7
REKLAMA
  • #1 2280779
    energy7
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Mam problem z Nokia 6210. Objawia sie to tym, że telefon sie nie włącza. Po podłączeniu ładowarkinie ładuje... ale po podłączeniu miernika + do ładowarki, a - do styków baterii to na obydwu stykach + i - jest 6V. Z tego wynika że ma gdzieś zwarcie. ale przy podłączeniu miernika do styków bateri w celu sprawdzenia czy jest zwara nie wykazuje. Czyli wniosek z tego taki że jakiś układ walnięty. Telefon płukałem, grzałem....

zaznacze że nokia miała problemy z zasięgiem, może to wina końcówki?? Padła całkowicie, i coś pieprzy??
  • REKLAMA
  • #2 2281792
    gonti
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    wyjmij PA i sprawdz jaki ma pobor... flashuj
  • REKLAMA
  • #4 2283996
    zbyl
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    a wymieniałes cconta? jeśli się nie włącz, ma problemy z ładowaniem, a wcześniej miał problemy z zasięgiem, to może być wina cconta. Jeśli zacznie się włączać, a nadal bedzie miał za duże napięcie ładowania to sprawdź dzielnik napiecia, jest pod najwiekszą blachą, w prawym dolnym rogu, słąby dostep tam jest
  • REKLAMA
  • #5 2284997
    energy7
    Poziom 23  
    Widze na płycie, że CCont jest już wymieniony, jakiś zamiennik. toś próbował już to zrobić, ale nie doszedł do przyczyny... zobacze z tą końcówką, bo gdzieś o tym czytałem...

Dodano po 50 [minuty]:

W Geo Flash wyskakuje mi taki komunikat: (pierwsze dwa wiersze zrozumiałe, ale właśnie przy wciskaniu włącznika to sie pojawia)

Waiting for phone to respond .
    (please POWER ON phone if necessary).
    Error: Test mode failed. Boot not responding - TX0

Wyciągnięta końcówka-- moze to przyczyną??
  • #6 2287139
    buli12
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    W podobnych przypadkch w Nokii 6210 pomagało mi zawsze:
    -przelutowanie styków od baterii i złącza systemowego do płyty głównej
    -chaps (musisz go podnieść i sprawdzić kulki, ewentualnie możesz go postawić bez kulek-na minimalnych)
    -cobba(jak wyżej)
    -hagar(jak wyżej)
    Bardzo często przyczyna tkwi w którymś z tych układów
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 2287537
    pawelmm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    wymien cconta, sprawdz linie sygnałową TX
  • #8 2287900
    energy7
    Poziom 23  
    Dzieki za porady, bedę próbował, może coś się uda....

niestety chyba kompletny trup...

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6210 nie włącza się, mimo że reaguje na podłączenie ładowarki. Pomiar napięcia na stykach baterii wskazuje 6V, co sugeruje zwarcie, jednak test miernikiem nie potwierdza bezpośredniego zwarcia. Telefon miał wcześniej problemy z zasięgiem, co może wskazywać na uszkodzenie końcówki mocy (PA) lub układu CCont. CCont został już wymieniony na zamiennik, ale problem nie ustąpił. Próby flashowania telefonu kończą się błędem „Test mode failed. Boot not responding - TX0”. Wskazano konieczność sprawdzenia i ewentualnej wymiany końcówki PA, przelutowania styków baterii i złącza systemowego, a także kontrolę układów chaps, cobba i hagar, które często powodują podobne usterki. Zalecane jest również sprawdzenie linii sygnałowej TX oraz dzielnika napięcia pod największą blachą na płycie głównej. Telefon może być uszkodzony na poziomie układów scalonych, co utrudnia jego uruchomienie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA