logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to jest wersja "BULK" ?

budgieda 09 Lut 2006 16:23 85774 5
REKLAMA
  • #1 2280885
    budgieda
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam ,spotykam sie czesto w sklepach z wersjami oem ,box i bulk ,czym sie rozni bulk o tych wersji ..?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2281211
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Roznie to definiuja rozni producenci i nie ma zadnej reguly, ani konkretow. Po prostu musisz sam sie dowiedziec co zestaw zawiera.

BOX - przewaznie pudelko, gry, instrukcje, akcesoria, jakis support lepszy, dluzsza gwarancja niekoniecznie.
    OEM - goly sprzet w woreczku, gwarancja, czasem z instrukcja, plyta z oprogramowaniem.
    Bulk - pomiedzy OEM a BOX.
  • REKLAMA
  • #4 17225799
    AdiBielo
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Nie, nie i jeszcze raz nie. Wersja w żaden sposób nie opisuje zawartości pudełka, a sposób dystrybucji.

Box to jest produkt zapakowany przez producenta, że tak powiem fabrycznie - czyli tak jak zjechał z linii produkcyjnej, tak masz go w chwili zakupu i obowiązuje Cię gwarancja producenta.
    OEM - produkt na licencji, zapakowany przez pośrednika i obowiązuje Cię gwarancja sklepu, czyli serwisuje to powiedzmy komputronik, a nie intel
    Zawartość pudełka może być biedniejsza lub bogatsza w każdej z wersji. OEM z racji na to, że zazwyczaj jest mniej atrakcyjny, ze względu na to, że to jest tylko licencja, nie bezpośredni producent - często jest pakowany w uboższej wersji, aby zbić cenę, ale nie jest to regułą, równie dobrze może być to fizycznie to samo pudełko jakie dał producent, a jedyne oklejone logo pośrednika. Może też zawierać o wiele więcej, niż producent tam wsadził w fabryce...

BULK - tutaj jest jeszcze inaczej, bo technicznie rzecz biorąc, że tak powiem z definicji - to produkt nie przygotowany do sprzedaży - najczęściej z wystawy, często bez fabrycznego opakowania, często z krótszą gwarancją, a na pewno zawsze tańszy. Ja dla przykładu kupiłem nie tak dawno tańszy o jakieś 10% napęd BR BULK - bo stał on nie tyle na wystawie, co był częścią komputera, który się sprzedał bez napędu dla obniżenia ceny zestawu. I generalnie mięli nawet na magazynie fabryczne pudełko i gwarancję dostałem pełne 2 lata, jak w przypadku zwykłego boxa.

Aha - i BULK może być zarówno OEMem, jak i boxem.
  • REKLAMA
  • #5 17639341
    kolegaserdeczny
    Poziom 6  
    Ocena: 33
    BULK
    oznacza gwarancja zmniejszona
  • #6 17639515
    AdiBielo
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    kolegaserdeczny napisał:
    BULK
    oznacza gwarancja zmniejszona

Jak już pisałem wcześniej - wersja sprzętu nie ma nic wspólnego z gwarancją, a jedynie z opakowaniem.
    Box to oryginalne pudło producenta, OEM to przepakowane u sprzedawcy w jego pudło, a BULK to brak pudełka - zazwyczaj folijka elektrostatyczna.
REKLAMA