Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BuilderC++ i internet. Jak otworzyć stronę internetową?

09 Lut 2006 22:08 1256 9
  • Poziom 10  
    cześć.
    Jak z builderaC++ 5.0 odpalić stronkę internetową np:www.onet.pl.
    Dokładniej chodzi mi o to że przykładowo naciskam Buttnon w programie i automatycznie odpala się stronka internatowa o dowolnym adresie.

    Dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 25  
    Wystarczy wykorzystac komponent WebBrowser i pod akcja guzika ustawic mu odpowiedni URL.
  • Poziom 12  
    Wersja 6.0 jest dawno dostępna za darmo ;)

    Jeżeli w BCB nie ma takiego komponentu, należy zaimportować go jako ActiveX, który jest w każdym windowsie. Nazywa się właśnie WebBrowser
  • Poziom 42  
    rafe napisał:
    Dokładniej chodzi mi o to że przykładowo naciskam Buttnon w programie i automatycznie odpala się stronka internatowa o dowolnym adresie.
    A gdzie się ma ta stronka odpalić? W przeglądarce? W oknie programu? Na suficie? Bo to jest forum techniczne, tu nie wróżymy z fusów.
  • Poziom 14  
    hehe, elektryk - spokojnie ;)
    Rafe pewnie zaraz napisze o co dokładnie chodzi, a ja tymczasem z podobnym problemem - to samo, tylko cała strona {powiedzmy niech będzie ten ONET.PL}, a dokładniej jej kod ma znaleźć się w stringu ;)
    A tymczasem próbuje z WebBrowserem ;]
  • Poziom 10  
    Witam.
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pomogły tylko dwie linijki:

    /*otwiera okno przegladarki*/
    ShellExecute(NULL, "open", "C:\\Program Files\\Internet Explorer\\IEXPLORE.EXE", NULL, NULL, SW_SHOWNORMAL);

    /*i wczytuje do niej jaks strone*/
    ShellExecute(NULL, "open", "http://interia.pl", NULL, NULL, SW_SHOWNORMAL);

    Stronka odpala się w przeglądarce.

    Jednocześnie mam pytanie czy da radę zamknąć tę otwartą stronę w przeglądarce z poziomu Buildera??
    Podobno można to zrobić ingerująć w otwarty proces na komputerze.
    Tylko że nie wiem dokładnie jak ??
    Jeśli by ktoś coś wiedział na ten temat to bardzo proszę o informację i jeśli można o jakiś przykład kodu.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 25  
    Poszukaj sobie informacji o zamykaniu procesu na platformie windows. (szukaj: close process win32)

    Jesli nic nie znajdziesz lub cos nie bedzie dzialac zadaj pytanie na forum, przedtem jednak przeszukaj je pod wzgledem odpowiedzi.

    Nie wiem dlaczego traktujesz forum jak wyszukiwarke, zadajesz pytanie a roboty szukaja za ciebie?
  • Poziom 10  
    cześć.
    Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Jesli ktoś czuje się jako robot do wykonywania roboty to już jego sprawa. Ja nie miałem w każdym razie na myśli nic takiego. Jeśli ktoś poczuł się urarzony to przepraszam.
    Myślę że lista jest m.in. po to by zadawać pytania i szukać na nie odpowiedzi. Dzięki one_eddie za podpowiedź o zamykaniu procesów
    na platwormie Windows.

    Dzięki. Pozdrawiam.
  • Poziom 31  
    Lepszym rozwiązaniem byłoby wysłanie komunikatu zamknięcia okna do okna przeglądarki. To dużo łagodniejsze rozwiązanie niż killowanie procesu (to ostatnie uchodzi tylko w ostateczności).
    Tak czy siak pozostaje problem albo znalezienia uchwytu okna, albo uchwytu procesu.
    Otwarcie strony w taki sposób:
    ShellExecute(NULL, "open", "http://interia.pl", NULL, NULL, SW_SHOWNORMAL);
    wcale nie gwarantuje, że otworzy ją Internet Explorer. To już zalezy, jaką ktoś ma domyślną przeglądarkę. Szukanie okna po tytule/nazwie klasy staje się więc w zasadzie niemożliwe, ppdobnie jak procesu po nazwie exeka. Więc myślę, że jeśli chcesz coś więcej niż tylko otworzyć okno, to ShellExecute się do tego nie nadaje.