logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS 304 S ---> wymiana tranzystorów i kondensatora.

baksie 10 Lut 2006 11:35 7614 16
REKLAMA
  • #1 2284177
    baksie
    Poziom 11  
    Witam.
    Posiadam wzmacniacz Unitra WS 304 S.
    Cały czas paliły mi się tranzystory więc zaniosłem do znajomego fachowca a jak to z nimi, nie spieszy im się. ;)
    Leżał tam ponad pół roku i koleś go nie zrobił.

Więc dzisiaj podjąłem się własnej próby. :)

Powiedział mi, że trzeba wymienić tranzystory na mocniejsze:
    z BDP285 na BD911
    z BDP286 na BD912
    i podobno kondensator taki duży (uwaga jestem strasznie początkującym ale potrafię lutować. :D)

Kondensator :
    ELMA
    02/T-S
    2x4700 uF 40V
    25/060/2183r.
    WT-80/L-171-009
    W nim podobno jest spalona jedna strona. Czym mogę zamienić tylko tę jedną stronę i gdzie to przylutować?
    No i oczywiście jakim kondensatorem mogę zastąpić ten?

Dodałem plik schematu zaczerpnięty z forum.
    Załączniki:
    • ws_304s.rar (3.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2284369
    bartol89
    Poziom 11  
    witam.
    Niestety nie da sie przlutowac jednej strony kondensatora :) musisz wymienic go na nowy. to nie jest duzy koszt.... Jesli nie jestes zadnych audiofilem. to wymien na obojetnie jaki tylko zeby mial 4700uF i 40 V. Najlepiej wymien oba... z wymiana nie ma psoblemy trzeba przylutowac dwa kabelki, te same to sa przy starych... przy wymianie tranzystorow pamietaj zeby byly tych samych parametrow. jesli beda inne licz sie z wymiana trnsformatora. podrawiam . narazie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2284423
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    jesli pali tranzystory znaczy ze jest cos nie tak jeszcze w nim! To nie jest "amatorska wypocinka" ktora raz nie chodzi a raz chodzi tylko wzmacniacz produkowany fabrycznie o duzym "rozrzucie parametrów" robiony tak aby na tasmie w fabryce nie było z produkcja kłopotów! wiesz jest to "stara konstrukcja" - wcale nie musi byc zła ale jako ze juz wiekowa to powinienes wymienic w nim wszystkie kondensatory elektrolityczne bo z praktyki wiem ze sa juz "podeschłe" . Tranzystory wstawic powinienes takie same jak były . Jak ja cos takiego uruchamiam to daje mały bezpiecznik w zasilaniu koncowek mocy (ok 1/4 pradu normalnego bezpiecznika) wole go stracic niz tranzystory. Warto posprawdzac wszystkie połaczenia i czy na plytce drukowanej nie ma jakis zwarc? lutowac powinienes umieć ! a nie zdziw sie jak bedziesz kupowac elektrolity!1 te nowe sa 3 razy mniejsze gabarytami od tych starych!!! ach postep technologii! jak popodmieniasz kondensatory to jeszcze posprawdzaj tranzystory (te co sa ,w tej koncowce co przepalaja sie ) omomierzem czy nie sa pozwierane -przepalone .o reszte pytaj dalej tutaj!
  • #4 2284441
    baksie
    Poziom 11  
    Tzn sprawa wyglada tak :
    Koles od ktorego bralem wzmacniacz mial do niego podlaczony jakis inny kondensator ktory dzialal za polowe tego spalonego (jedna nozka przecieta i podlaczony inny, natomiast po drugiej stronie tego kondensatora podlaczyl druga noge do tej tylnej...), jesli chodzi o tranzystory to mam 2 oryginalne zamontowane BDP 285 i BDP 286 (to chyba jest jedna koncowka przynajmniej po jednej stronie ukladu to jest a na druga strone mam zamiar podlaczyc te zamienniki : BD911 i BD912

Jeszcze mam pytanie zwiazane z samym podlaczeniem
    jak ma byc z ta wartoscia tranzystorow
    Czy jezeli po jednej stronie ukladu mam BDP 285 to naprzeciwko mam wstawic BD911, a po przeciwnej stronie BDP286 - BD912 ? Czy odwrotnie?

Czy wymienic rowniez te oryginalne tranzystory na wlasnie takie zamienniki ktore posiadam (kupilem 4 szt.)

Tutaj link do aukcji allegro na ktorej (chyba jedynej) znalazlem podobny kondensator :
    http://allegro.pl/show_item.php?item=85816739
    Jednak on ma tylko 2 nogi natomiast ja potrzebuje troj-noznego kondensatora :/

Spięć nie ma, przepatrzylem dokładnie układ no niestety nie pod prądem ponieważ nie chcę go podłączać dopóki nie wymienię tego co poprostu trzeba wymienić. Bezapieczniki mam 2,5A do sprawdzenia założę 1,5A.
  • Pomocny post
    #5 2285344
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Na kondensatorze jest napisane 2*4700mkF,więc są to dwa kondensatory w jednej obudowie,połączone SZEREGOWO i dlatego mają 3 końcówki:"+" ,"0" i "-".Kup 2 szt. 4700mkF/40V i połącz + jednego i - drugiego do płytki zasilacza a pozostałe + i - dp punktu 0.Bd911/12 mają 90W a BD 285/6 tylko 40W.Jak zamontujesz tranzystory na radiatorze to spradż omomierzem,czy nie ma zwarcia do radiatora.Pozdrawiam-Zygmunt.
  • #6 2300157
    baksie
    Poziom 11  
    Ok, wymieniłem tranzystory, kondensator również na 2 inne, niestety w sklepie w którym byłem dostałem tylko takie : 4700uF 50V

Ok, wzmacniacz działa ale wynikły jeszcze inne problemy :

Przy wejściu Universal - działa tylko jeden kanał głośnika (drugi bardzo bardzo cicho, ledwo co szumi)
    Tuner - to samo co przy universal
    Gr.Magn - Strasznie buczy
    Magn. - zadziałały 2 kanały i w miare tak samo grają obydwa kanały.

Pojawił się też taki problem lub może już był wcześniej :

Podczas włączania wzmacniacza jest straszny pisk w głośnikach,

Wzmacniacz gra sobie obecnie na 5 w skali 10 głośności, gdy dam więcej basu piszczy :/
    Gdy pogłoszę piszczy.....

Co to może być za usterka?
  • #7 2300222
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Powinieneś zaopatrzyć się w schemat wzmaka i sprawdzić przedwzmacniacz.Przyczyna może być w zimnych lutach.Trzeba sprawdzić
    napięcia na tranzystorach.Pozdrawiam-Zygmunt.
  • REKLAMA
  • #8 2300759
    baksie
    Poziom 11  
    Ok, to tak po ludzku :D

Co to są zimne luty?

Chodzi o przedwzmacniacz wewnatrz wzmacniacza?

Bo gdy daję więcej basu w korektorze graficznym również z głośników trzeszczy przy oczywiście wyższym podbiciu.
  • Pomocny post
    #9 2301119
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    Nie wiem, czy sobie sam poradzisz - nie znasz nawet podstaw....
    ogólnie wzmacniacz składa się z:
    - zasilacza
    - przedwzmacniacza
    - wzmacniacz mocy
    musisz znaleźć, w którym miejscu jest usterka - bez miernika będzie ciężko, może nawet okazać się niemożliwe.

Wcześniej pisałeś, że podczas włącznia słychać pisk - coś Ci się wzbudza, zrób tak: ustaw siłę głosu na minimum i sprawdź czy też będzie piszczał przy włączaniu. Szkoda, że na schemacie nie są ponumerowane połączenia między płytkami - byłoby o wiele łatwiej.
    Pozdrawiam
  • #10 2301945
    baksie
    Poziom 11  
    No niestety nie posiadam sprzętu :/
    Zbyt dlugo wzmacniacz lezal u "niby fachowcow" i chce sie zdac na wlasne sily, wiem z czego sklada sie wzmacniacz :)

Poczas włączania wzmacniacza przy wyciszeniu również piszczy z głośników, już wyeliminowałem potencjometry ponieważ sprawdziłem je dokładnie i "przesmarowałem" :D

Wzmacniacz ogólnie do 5 (w skali 10) gra bardzo czysto i ma świetny dzwięk w porównaniu do moich innych 2 wzmacniaczy (universum (nie wiem jaki model) i użycia amatora 3 wzamian wzmacniacza).

Coś niby któryś fachowieć mi mówił że coś robił przy przedwzmacniaczu ale nie potrafił mi tego dokładnie wytłumaczyć, stwierdził ze po wymianie tranzystorów i kondensatora bedzie wszystko OK.

Aha i pisk nie zależy również od ustawienia balansu czy też korekcji (niskie, wysokie), głośności przy włączaniu wzmacniacza, zawsze piszczy tak samo.

Co do schematu to niestety nie posiadam innego, to jest jedyny jaki udało mi się zdobyć w internecie,a tym bardziej że właśnie na tym forum, dlatego tutaj szukam pomocy.
  • Pomocny post
    #11 2304740
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Coraz bardziej wątpię , że dasz radę sam to zrobić - miłem kiedyś wzmacniacz w którym "fachowcy" grzebali...
    Ale spróbujemy.
    Znajdź kondensatory C123 i C223 - znajdują się na płytkach końcówek mocy. Patrząc na schemat - lewe nóżki zewrzyj do masy i sprawdź czy nadal piszczy przy włączaniu - jeśli tak , to posprawdzaj kondensatory C127, C227, C129, C229, C130, C230, C124, C224, C131, C231, R163, R263
    Kup na bazarze multimetr za 20zł - bardzo się przyda, albo jak masz od kogo to choć pożycz.
    Masz jakiś sprawny wzmacniacz, lub radio z wejściem?
  • #12 2311055
    baksie
    Poziom 11  
    Witam, wymieniłem kilka kondensatorów i przestało piszczeć :) jednak jeszcze przy większej głośności coś zapiszczy ale juz praktycznie przestało :)

Dzięki bardzo za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #13 2315068
    Thevion
    Poziom 11  
    zibisound napisał:
    [...]Kup 2 szt. 4700mkF/40V i połącz + jednego i - drugiego do płytki zasilacza a pozostałe + i - dp punktu 0.Bd911/12 mają 90W a BD 285/6 tylko 40W.[...]

A czy można zamontować kondensatory o większej pojemności? Np. 10000uF/40V? Też zamierzam wymienić konda, i niektórzy mi radzili, żeby zaopatrzyć Toskę we właśnie taki elektrolit.
  • #14 2315905
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Wymienić stary, cieknący itp. to jak najbardziej tylko po co dwa razy większy?
    Nie widzę w takiej modyfikacji większego sensu.
  • #15 3228459
    Paszko
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam! Mam problem. chcę wymienić potencjometr głośności w tym sprzęcie. Niestety kupiłem potencjometr który ma po 3 końcówki na kanał, a nie 4 tak jak w oryginale. Czy taki może być - jeśli tak to ja podłączyć, czy też muszę kupić inną wersję? I jeszcze jedno pytanie. Czy to jest potencjometr logarytmiczny czy liniowy?

Pozdrawiam
  • #17 3230472
    Paszko
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Co tracę kiedy tego nie będzie i czy można to jakoś obejść - nie mogę nigdzie kupić tego 4 odczepowego potencjometru.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra WS 304 S wymagał wymiany tranzystorów i kondensatora elektrolitycznego. Zalecane jest zastąpienie oryginalnych tranzystorów BDP285 i BDP286 mocniejszymi BD911 i BD912, przy czym należy zwrócić uwagę na poprawne ich rozmieszczenie i montaż na radiatorze, unikając zwarć. Kondensator ELMA 2x4700 µF 40V, będący kondensatorem podwójnym połączonym szeregowo, nie może być naprawiany jednostronnie i powinien zostać wymieniony na nowy o tych samych parametrach (4700 µF, 40V). Wymiana kondensatorów elektrolitycznych w całym wzmacniaczu jest wskazana ze względu na ich starzenie się. Po wymianie pojawiły się problemy z działaniem kanałów i zakłóceniami (pisk, buczenie, trzeszczenie), które mogą wynikać z zimnych lutów, uszkodzonych elementów przedwzmacniacza lub innych kondensatorów filtrujących. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę kondensatorów C123, C223 oraz innych elementów na płytkach końcówek mocy i przedwzmacniacza. Do diagnostyki niezbędny jest multimetr. Wymiana potencjometru głośności wymaga uwagi na typ (logarytmiczny lub liniowy) oraz liczbę wyprowadzeń, gdyż brak odpowiednich odczepów może wyłączyć funkcję filtru Loudness. Kondensatory o większej pojemności (np. 10000 µF) nie są zalecane bez uzasadnienia, gdyż nie przynoszą istotnych korzyści.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA