logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować BIOS w Dell Latitude CP M233XT bez FDD?

xaper 10 Lut 2006 21:23 3490 7
REKLAMA
  • #1 2286630
    xaper
    Poziom 11  
    Witam!
    Przeszukałem forum i nigdzie nie znalazłem instrukcji update biosu.
    Pozwoliłem więc sobie załozyc nowy temat.
    Jestem początkujacym użytkownikiem komputerów i ogarnia mnie strach przed zaktualizowaniem biosu w moim laptopie.
    Czy ktoś mógłby mi podac wszelkie pliki do najnowszej wersji bios dla tego modelu i opisac (najlepiej krok po kroku) jak wykonać tą operacje?
    Mój lap nie posiada FDD :(
    Dzięki Wam z góry
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2286814
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    A czy posiada CD-ROM? W takim przypadku moglbys zrobic sobie plytke bootowalna. Procedura samego update wyglada roznie - zaleznie od producenta. Albo jest to programik flashujacy i odpowiednia binarka albo (czasami) obraz dyskietki ktory trzeba sobie zgrac na dyskietke (np. za pomoca rawrite) lub CD. Z reszta jak znajdziesz odpowiedni bios to pewnie bedzie dokladna instrukcja. Pytanie jeszcze po co chcesz aktualizowac BIOS? Czy to jest na pewno konieczne? A tak poza tym nie jest to chyba takie straszna operacja... Nie udalo mi sie w ten sposob jeszcze usmiercic zadnego kompa a czasy "braku pradu" odeszly juz dawno :).
  • REKLAMA
  • #3 2288354
    xaper
    Poziom 11  
    Tak, posiadam CD-Rom i własnie wiem ze to różnie przebiega. Jakby osoba doświadczona mogła mnie poprowadzić jak to zrobic w tym konkretnym modelu. Jak zrobic boot cd i jaki to plik z najnowszym biosem. Proszę!
  • #4 2291118
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    Ściągnij http://ftp.us.dell.com/bios/LCP_A16.EXE
    To powinien być bios do twojego kompa.
    Piszę powinien bo nie podałeś Service Tag-a.
    Sądząc po opisie to jest ten.
    Jak masz system z DOS-em ( WIN98 ) to odpal kompa a z lini komend trybu awaryjnego i uruchom ten plik.
    Musisz mieć w lapku baterię i podpięty zasilacz bo nie puści dalej.
    Tylko klikać YES i po zabawie.
    Czasem jak bateria jest padnięta to lubi niewstać po upgrade.
    Wtedy trzeba tylko wyciągnąć baterię przed poonownym startem i po kłopocie.
    Nowsze biosy sprawdzają baterię i jak jest dętka to nie wstaje :(

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz.

Powodzenia.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #5 2294471
    xaper
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedź. Jestem w 70% przekonany co do update'u :).
    Serwice tag chyba mam zły bo podejrzewam ze to składak i obudowe mam nieoryginalna :(. Natomiast w biosie wyświetla M233XT obecnie mam wersje A04.

Na kompie mam zainstalowany Windows XP wiec jak zrobić to spod tego systemu.
    Moja bateria jest kompletnie dead :(, czy to wpłynie jakoś na update?
    Nie wiem jak zrobić reset elektroniki zeby choć troche sie podładowało na tych ogniwach. Nikt na forum nie wytłumaczył jak robi sie to w bateriach Dell'a :(
  • REKLAMA
  • #6 2294557
    PitD

Service Tag jest też w biosie. Porównaj go z tym z obudowy.
    Ten w biosie jest tym właściwym jeżeli są różne.
    Do update biosu musisz wykorzystać chyba inny komp.
    Zrób dyskietkę startową i dograj ten plik z biosem.
    Potem nagraj bootowalną płytę CD z tą dyskietką.

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • REKLAMA
  • #7 2297466
    xaper
    Poziom 11  
    a co z baterią? nie bedzie przez nią problemów ze jest kompletnie dead?
    Dlaczego dyskietkę i płytę bootowalną? Chyba tylko płytę boot i ten plik? aaaa ten plik jest aplikacją i biosem??
    dobra, zbiorę się w sobie i jutro chyba spróbuje. Mam nadzieje ze nie zwale laptoka :)
  • #8 2298804
    PitD

Jeżeli bateria jest pusta to OK.
    Wystarczy że jest.

Żeby zrobić płytę CD bootowalną trzeba przecież mieć dyskietkę bootowalną ( lub jej obraz ) którą program nagrywa na CD do sektora startowego.

Chyba jeszcze nie robiłeś nigdy własnej bootowalnej płyty CD.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy aktualizacji BIOS-u w laptopie Dell Latitude CP M233XT bez napędu dyskietek (FDD). Użytkownik poszukuje instrukcji krok po kroku oraz plików do najnowszej wersji BIOS-u. Zalecane jest pobranie pliku aktualizacyjnego LCP_A16.EXE ze strony Della, który powinien odpowiadać modelowi, choć ważne jest potwierdzenie Service Tag z BIOS-u, gdyż może się różnić od oznaczenia na obudowie. Aktualizacja BIOS-u wymaga uruchomienia pliku w systemie DOS (np. z trybu awaryjnego Windows 98) lub przygotowania bootowalnego nośnika. W przypadku braku FDD sugerowane jest utworzenie bootowalnej dyskietki, a następnie nagranie jej obrazu na płytę CD, aby wykonać aktualizację. Wymagane jest podłączenie zasilacza i obecność baterii, nawet jeśli jest całkowicie rozładowana, gdyż BIOS sprawdza jej stan i może zablokować aktualizację przy całkowicie uszkodzonej baterii. Użytkownik posiada system Windows XP i martwi się o wpływ rozładowanej baterii na proces aktualizacji. Wyjaśniono, że bateria musi być obecna, ale niekoniecznie naładowana. Proces tworzenia bootowalnej płyty CD wymaga najpierw dyskietki startowej lub jej obrazu, co może być nowością dla użytkownika. Podkreślono, że aktualizacja BIOS-u nie jest skomplikowana, ale wymaga ostrożności i odpowiedniego przygotowania nośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA