logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RESONANCE CD1561 - brak reakcji na sterowanie, szukam opisu wyprowadzeń RS8802-006

rapanu 10 Lut 2006 22:56 2373 14
REKLAMA
  • #1 2287174
    rapanu
    Poziom 11  
    witam wszystkich potszebna mi pomoc wpadło w me ręce radyjko pod nazwą RESONANCE CD1561.NIBY WRAK ALE podobno na mp3 radyjko włancza sią pszyjmuje plyte i nawet ją czyta ale puzniej zonk niedziala sterownie nidaje się sciszyc zgłosnis pszewijac dosłownie nic mozna tylko włączyc ewentualnie wyjąc płyte i pszełączyc z cd na fm głowica tesz jest w porządku.napięcie na procku jest ok a sam panel jest zasilany niemam pojęcia co moze byc powodem takiej reakci moze ktos wie gdzie znajde opis wyprowadzeń procka RS8802-006.PROSZE CZY KTOS MA JAKIS POMYSŁ?Z GÓRY DZIĘKUJE ZA JAKIEKOLWIEK PODPOWIEDZI:cry:
  • REKLAMA
  • #2 2287194
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Sprawdź, czy WSZYSTKIE piny panela prawidłowo łączą.
  • REKLAMA
  • #3 2287319
    rapanu
    Poziom 11  
    hejo dzięki ale wziolem pod uwage tą opcie i dlatego panel rozebrałem i zapomocą pszewodów połączyłem go z radyjkiem nic to niedało.gdybym znalazł opis procka posprawdzał bym czy zgadzają się napięcia na wyjsciah
  • #4 2341846
    jumbo8
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Opisu procka nie ma na necie! jest bodaj produkt KRS! Może pomocne okaże się przeszukanie dokumentacji Roadstarów np Cd352MP lub podobnych te są wykonane na tych samych Rs8802! Są to tzw. radyjka OEM , czyli tajwan!
  • REKLAMA
  • #5 2342154
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Są to tzw. radyjka OEM , czyli tajwan! ;) ;) ;)

OEM to Oryginal Equipment Manufactured (sorry za pisownię) czyli oryginalne wyposażenie fabryczne czyli radio dedykowane do wyposażenia danego modelu auta a nie do każdego auta.

SławeK
  • #6 2344561
    rapanu
    Poziom 11  
    dziękuje wam za pomoc to jusz cos.posłórze sie wasza radą to ze te radyjka są jakie są to wiem
    ale nim go roskręce to hce z nim powalczyc tym bardziej ze normalnie grało i tak nagle mu sie odmieniło.jak dojde do czegoś to was powiadomie.pozdrawiam i dziękuje wam
  • #7 2356603
    jumbo8
    Poziom 16  
    OEM to Oryginal Equipment Manufactured (sorry za pisownię)
    ten skrót jest poprawny w przypadku komputerków!!!!!
    Ale zdarza się że producenci tajwańscy tak nazywają sprzęt NONAME !!!
    A dlaczego? (tego nie wiem)
  • #8 2356730
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Oj, nie przewidzisz fantazji skośnookich. Ale nie tylko płyta komputera mogła być przeznaczona tylko do danej marki komputera, to nazwa umowna. Radio mówi się że jest OEM do danego auta jeśli jest nazwane jego marką np. BMW Reverse RDS to przecież odmiana Blaupunkta czy czy Mercedes Classic to Becker BE2010, Mercedes Sound 4000 to Grundig WKC5100 Infomat specjalnie do aut Mercedesa a np London RDM43 był nazwany Porsche bo była wersja dedykowana do tego auta i minimalnie różniła się od oficjalnego RDM43.

SławeK
  • #9 2357108
    przemek 4x4
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Posprawdzaj microswitche w panelu.
  • #10 2359885
    rapanu
    Poziom 11  
    dzieki za zainteresowanie tematem,coprawda mikroswitsche jusz posprawdzałem to coś w tym jest bo gdy podepne radyjko pod żródło zaśilania to odrazu się włacza co niepowinno miec miejsca.ale niestwierdziłem zwarcia którego kolwiek z mikrostyków.rozwiązanie problemu tego radia spewnością pomoze niejednemu obserwatorowi forum,puki co serdecznie wam dziękuje.pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #11 2420058
    Marekk29
    Poziom 12  
    Ja mam podobne radio resonance, radyjko dzialalo dobrze, tylko nie swiecil wyświetlacz, ktos wyrwal przetwornice. probowalem to zrobic samemu, podalem napiecie zarzenia ok 2V, oraz napiecie -40V troszke swiecilo, ale bardzo slabo, odlożylem prace na jakis czas. Pozniej gdy mnie naszlo wznowilem, tylko jak podlaczalem wszystkie napiecia podalem zamiast -40V +40V wyświetlacz batdzo jasno zasciwiecil... i zgasł.
    teraz radio ma takie same reakcje jak Twoje, od razu jest włączone po podaniu napiecia, na mikrostyki nie reaguje, wyłącznik tez nie dziala. płyta sie kreci bo zostala włożona tam wczesniej jak jeeszcze dzialala, podejzewam ze ten procek sie uszkodzil. Zastanawiam sie czy mozna taki gdzies w nacie dostac?
  • #12 2421046
    jumbo8
    Poziom 16  
    Marekk29 napisał:
    Ja mam podobne radio resonance, radyjko dzialalo dobrze, tylko nie swiecil wyświetlacz, ktos wyrwal przetwornice. probowalem to zrobic samemu, podalem napiecie zarzenia ok 2V, oraz napiecie -40V troszke swiecilo, ale bardzo slabo, odlożylem prace na jakis czas. Pozniej gdy mnie naszlo wznowilem, tylko jak podlaczalem wszystkie napiecia podalem zamiast -40V +40V wyświetlacz batdzo jasno zasciwiecil... i zgasł.
    teraz radio ma takie same reakcje jak Twoje, od razu jest włączone po podaniu napiecia, na mikrostyki nie reaguje, wyłącznik tez nie dziala. płyta sie kreci bo zostala włożona tam wczesniej jak jeeszcze dzialala, podejzewam ze ten procesor sie uszkodzil. Zastanawiam sie czy mozna taki gdzies w nacie dostac?

Napięcie powinno być od -80 do -120 (w zal od modelu). Wygląda że masz po podświetleniu i przy okazji nabroiłeś coś na płycie, bo normalnie nie powinno być nic więcej! A co do procków, to chyba tego RS8802-004 i podobnych nie uzna się na rynku polskim, bo sam dzwoniłem i nigdzie nie ma a potrzebuję 2 sztuk ??
  • #13 2421153
    Marekk29
    Poziom 12  
    Rozryzłem, troche tego układu bo nie posiadam schematu i wygląda mi to na bardzo dziwny układ. załączam schemacik, moze ktos wie jak zrobic do tego przetwornice.
    Załączniki:
    • RESONANCE CD1561 - brak reakcji na sterowanie, szukam opisu wyprowadzeń RS8802-006 radio.jpg (51.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2423006
    rapanu
    Poziom 11  
    oj widze że nietylko ja mam problemik z takim cudem bo jak to inaczej nazwac.szkoda że niema opisu tego pprocka o schemacie radia jusz niewspomne bo mozna by było prubowac czyms zastąpic owe wadliwe procki.ja naszczęscie niemam problemu z wyswietlaczem no i hoc płyte daje i pszyjmuje.dziwne jest to ze gdy pszyłoże pośliniony palec w okolice procka i jednoczesnie próbuje zgłaśniac lub ściszac to jest jakas reakcia ale niezawsze procek i tak jest do wymiany.może wkońcu ktos nadnami śię zlituje i wysle partie zamiennyh częsci.pozdrawiam.
  • #15 2516044
    clubnokia
    Poziom 11  
    Posiadam tez takie radyjko Resonance CD1561 a raczej sam korpus gdyz panel juz sprzedalem. Tylko ze z moim wszystko dziala da sie podglaszac, zciszac itp... tylko ze nic nie slychac w glosnikach tylko lekki szum. Okazalo sie ze ma walnieta koncowke mocy za naprawe zawolali 120zl wiec sobie podarowalem heh. Wiec jakby ktos chcial to moge odsprzedac ten korpusik:) jak co to gg: 1390300.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z radiem RESONANCE CD1561, które nie reaguje na sterowanie panelem, mimo że odtwarza płyty i działa wyświetlacz. Użytkownik poszukuje opisu wyprowadzeń procesora RS8802-006, aby zweryfikować napięcia i diagnozować usterkę. Wskazano, że dokumentacja do tego układu jest trudno dostępna, a podobne modele OEM, takie jak Roadstar CD352MP, wykorzystują ten sam procesor. Sugerowano sprawdzenie poprawności połączeń panelu oraz mikrostyków, które mogą powodować nieprawidłowe włączanie radia. Jeden z uczestników opisał podobny problem z uszkodzeniem procesora po błędnym podaniu napięcia podświetlenia, co skutkowało brakiem reakcji na przyciski i stałym włączaniem się urządzenia. Wskazano, że napięcie podświetlenia powinno mieścić się w zakresie od -80 do -120 V, a błędne podłączenie może uszkodzić układ. Brak jest dostępności zamienników procesora RS8802-006 na rynku polskim. Jeden z użytkowników udostępnił schemat układu i poszukiwał pomocy przy budowie przetwornicy. Inny zgłosił, że posiada korpus radia RESONANCE CD1561 z uszkodzoną końcówką mocy, co powoduje brak dźwięku mimo działania sterowania. W dyskusji pojawiły się wyjaśnienia dotyczące pojęcia OEM w kontekście sprzętu elektronicznego oraz przykładów innych marek i modeli OEM dedykowanych do konkretnych samochodów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA