logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

supply voltage ripple rejection, z czym to się je ?

Mademan 08 Maj 2003 23:53 1680 5
REKLAMA
  • #1 206608
    Mademan
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Tak w specyfikacji oznaczona jest czwarta nóżka układu TDA1554Q. Z angielskiego oznacza to mniej więcej "eliminacja tętnień ze źródła zasilania" czy jakoś tak :). Do czego mam to podłączyć ? W specyfikacji nie pisze "not connected" jak przy innych nie wykorzystywanych nóżkach, a nie jest do niczego przyłączona w konfiguracji 2x22W, natomiast w konfiguracji 4x11W jest podłączone do masy przez C=100uF. To jest może błąd w druku czy nie podłącza się tego w konfiguracji stere ? Pomóżcie bo nie mam innego PDF-a żeby porównać.
  • REKLAMA
  • #2 206724
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Ta końcówka podłaczona jest właśnie do masy przez kondensator przy zasilaniu z zasilacza sieciowego w celu eliminacji tętnień. Przy zasilaniu z akumulatora nie jest konieczne dołączenie kondensatora, ale nie zaszkodzi by on tam był.
  • REKLAMA
  • #3 207096
    Mademan
    Poziom 13  
    Ale na schemacie ta nóżka nie jest podłączona do niczego. Mam ją podłączyć do masy zasilania tak ?
  • REKLAMA
  • #4 208021
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Podłącz tam kondensator. W radiach samochodowych w których siedzi ta końcówka zawsze jest, zwykle 47u. A jak wiadomo, w samochodówce można podłączyć 2x22 lub 4x11. Nie zwieraj nogi do masy bo nie zagra. Będzie tylko charczała.
  • REKLAMA
  • #5 208708
    Mademan
    Poziom 13  
    Skoro mam tam dać kondensator to musze podłączyć to chyba do masy ? Jak tego nie zrobie to mija się z celem dawanie kondensatora, no i dlaczego w specyfikacji jest podłączony przez C do masy ?
  • #6 209134
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Jasne że do masy. Dlaczego Philips nie dał go na schemacie też nie wiem i się nie dowiem.
REKLAMA