Zobacz po podniesieniu maski, na podszybiu tam gdzie są wycieraczki, będzie widać po zdjęciu plastikowej osłony. Uszkodzona jest dioda zabezpieczająca, można ją zmostkować. Odrazu sprawdź filtr powietrza do kabiny, bo być może jest brudny i silnik miał ciężej więc dioda padła.
zajrzyj od kabiny za schowkiem pasażera, jak go zdemontujesz powinienes zobaczyc filtr przeciwpyłkowy, wyjmnij go i juz masz silnik dmuchawy, rezystor jest dosc karkołomnie umieszczony bo jest wpuszczony w kanał powietrzny gdyz w czasie pracy bardzo sie nagrzewa i jest chłodzony powietrzem wpadajacym i tłoczonym przez wentylator dmuchawy
rezystor wstepny mozna wymontowac tyko w góre przez otwór w obudowie filtra przeciwpyłkowego
wymontuj filtr
wypchnij rezystor w góre przez obudowe filtru potem odłącz przewody
Moim zdaniem nie trzeba wyciągać filtru przeciwpyłkowego, bo jest zabawa z zapinkami. Rezystor możesz wyciągnąć od góry obudowy, pomiędzy filtrem a dmuchawą, tylko trzeba odgiąć palcem zatrzask, który go trzyma. Rękę musisz włożyć dość głęboko i działać na czuja. Mam wersję z klimą, więc może jest inaczej w wersji bez, ale nie sądzę. W rezystorze jest bezpiecznik termiczny na 144stopnie i to on padł na 100%. Sam rezystor to 3 spirale - dla trzech różnych biegów. Kup sam bezpiecznik, albo zmostkuj. Jak będziesz lutować nowy bezpiecznik, to ostrożnie, żeby go nie przegrać. W załączniku zdjęcie jak wygląda dokładnie cały rezystor. Ja dziś naprawiłem właśnie w swojej Astrze identyczną usterkę, więc mam świeże informacje. Wstawiłem bezpiecznik na 152 stopnie. Trochę miałem zabawy, bo w schowku pasażera mam CD changer, a schowek musisz cały wyjąć.
masz racje, ale wymontowanie schowka pasazera to robota na 60 sekund, by miec dojście jeszcze lepsze warto zdemontowac osłony kanałów powietrza w nogach pasażera. ale i tak jest do tego rezystora bardzo cięzkie dojście. Filtr jest montowany na metalowych klamrach, które lubia wypadac niestety i nie ma wiekszych trudnosci z ich ponownym założeniem, problem moze być z uszczelka filtra bo w niektórych wersjach jest to jakiś silikon lub masa kładziona bezposrednio na ramę. Jednak by sięgnac ten rezystorek trzeba się troche nawyginac.
pozdrawiam
W Astra II !!! nie probuj sie dostawiac od strony przedniej szyby (odkrecanie wycieraczek...)
Najlepszy sposob na wyjecie resystora to:
1. Wyjmij filtr przeciwpylkowy (inne fora)_ po wyjeciu fitra (pewnie bedziesz chcial go od razu wymienic) zobaczysz u gory w komorze rezystor.
2. Moim zdaniem najlepiej wlozyc raczke do komory filtra i wypchac rezystor do gory.
Nie udalo mi sie wyjac rezystora od gory, musisz zrobic jak w pkt 2.
Aby sprawdzicz czy to napweno rezystor:
1. wyjmij wtyczke z rezystora (jest zabezpieczona plastikowa spikna).\
Wtyczka ma kable:
- czerwono bialy
,troche cienszy
, cienszy niz powyzej
, najcienszy
kolorow nie pamietam
2. zrob zobie na 3-4 cm drucik i zrob proby (sprawdzajac regulatorem mocy dmuchawy) poloczenia
-czerwonobialy + ,troche cienszy
-czerwonobialy +, cinszy niz powyzej
-czerwonobialy +,najcienszy
Poprostu wluz do wtyczki tam gdzie jest -czerwonobialy i tam gdzie np. ,najcienszy.
<ja nie jestem elektrykiem, wiec za kazda proba wylaczalem stacyjke!!!!
Wyszlo na to ze Regulatro mocy dmuchawy(poprostu pokretlo z pozycjamii 1234) dziala w roznych pozycjach, to mi dalo odpowiedz ze nie ma problemu z regulatorem/pokretlem ale wlasie z Rezystorem.\\
Jak przyjzalem sie Rezystorowi okazalo sie ze sprezynki trzy kontretnie wygladaja ok, jest tez jakis (podobno bezpiecznik) mozna go zobaczyc na zdjeciu.
Zamowie taki i przelutuje. Jak mi sie uda to juz nie napisze i bede hulal na 2 (nie lubie dmuchawy na pelnych obrotach )
!!! Musze przysluchac sie silnikowi, bo na 2 cos tam zesilo, moze przez silnik w ogole doszlo do tej usterki,