logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips LCD 180P2M - brak czerwonego koloru i czerwone linie na ekranie

safon 11 Lut 2006 12:16 1256 1
REKLAMA
  • #1 2288504
    safon
    Poziom 12  
    Witam
    Dostałem dziś do naprawy monitor 180p2m. Problem polega na tym że po podłączeniu go do karty graficznej po analogu nie wyświetkla w treści obrazu koloru czerwonego. Po przepięciu na cyfrowy wszystkie kolory są ale poniżej połowy matrycy pojawia się około 8 centymetrowy pas czerwonych linii które układają się we wzór wyświetlanych na wyższej części obrazu napisów bądz grafik. Wyłaczenie i włączenie ponowne zasilania powoduje zmniejszenie ilości tych linii . W momencie gdy na ekranie wyświetlany jest tylko czarny obraz ( np. w filmie przejscie pomiedzy scenami) linie znikają . Po pjawieniu sie jasnego obiektu na ekranie znó sie pojawiaja. W menu monitora wszystkie kolory są ok .
    Widać że w monitorze już ktoś grzebał. Mam małe doświadczenie z monitorami LCD . Od czego zacząć i jak znaleźć przyczynę?
    Płyta główna monitora to HUDSON 170B DUAL.
  • REKLAMA
  • #2 2289844
    Jj1961
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Ja bym zaczął od podstawienia płyty głównej.Jeśli to nic nie pomoże to padł driver matrycy .Osobiście stawiam na płytę.Ten monitor juz wyszedł z gwarancji więc jesli takiej nie masz to szukaj dojścia do naprawiaczy w serwisie Philipsa.Moge pomóc ,pisz na adres JJ1961(_at_)poczta.fm
REKLAMA