logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PRODIGY - brak komunikacji z telefonami Nokia 7650 i 3210, co robić?

lukasb9 11 Lut 2006 13:20 1500 14
REKLAMA
  • #1 2288762
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    Witam odrazu na wstępie jak ktoś chce pisać żebym szukał to niech sie powstrzyma bo szukałem szukałem ... i nic mi z tego nie wyszło, poskładałem prodigy, z czyjegoś opracowania, niby wszystko sie zgadza, program rozpoznaje urządzenie pisząc elegancko wersje wsadu, ale nic z telefonem podpietym pod niego zrobic niemoge... próbowałem z 7650 i z 3210, NIC... box telefonu nie widzi żadnego, nic nie działa moge sobie kliknąc ale zero odzewu, wsad mam podobo 241, wersje softu 615, niech mi ktoś poda konkretne linki do wsadu proca, eeproma, i wersji oprogramowania, niewiem co robie nie tak ale box milczy siedze nad tym od kilku dni i szlag mnie trafia taki drobniutki..... może musze cośzrobic oprócz tego że wgram wsady i zainstaluje program do obsługi? poradźcie coś, tylko prosze konkretnie bo juz temat wałkowałem sam wiele razu i nic mi z tego nie wyszło....... prosze o konkretne linki lub o wysłanie wsadów na mój mail: lukas9(_at_)poczta.onet.pl, ja moge nawet za to zapłacić, bo juz rozstroju nerwowego dostaje, zaznaczam że ta nokia 3210 jest na 100% sprawna kable podłaczyłem dobże, box też wygląda na dobry, robiny ze sprawdzonego opracowania....
  • REKLAMA
  • #2 2288850
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    zainstaluj sobie prodigy 1347, loadery FIa w wersji 3.18 i to powinno wystarczyc i rozwiazac twoje problemy
  • #3 2288866
    karol0012
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Witaj
    a sprawdziłeś ustawienia mbus(dct3) czy fbus(dct4)? a zasilanie jakie masz? Miałem "prosiaka" i potrafił niestabilnie chodzić jak miał złe zasilanie
    jeżeli nic nie pomoże zobacz :
    http://simplegsm.info/articles.php?id=123

są tam wsady i cała reszta konieczna do Prodiga
  • #4 2289296
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ponownie ja... zrobiłem tak.. zainstalowałem oprogramowanie wersjii 1347 (pisze mi device detected - Prodigy - 5017) wersja hex-a jest 241, co też wyświetla program, rozumiem że niema problemów z wgraniem hex-a? ja to zrobiłem za pomoca IC-prog-a zweryfikował ładnie mam nadzieje że żadnych fuse bitów nie trzeba ustawiać, druga sprawa - głupie pytanie czy do pamiątki 24lc256 mam wgrać eeprom-a? czy to ma wchodzić do proca?
    (stawiam na pamieć zewnętrzną-czepiam sie juz wszystkiego:), program nadal nie reaguje, oprócz tego że widzi urządzenie (box-a), nic... nie znajduje telefonu, po próbie włączenia jakiegoś narzędzia diagnostycznego wywala że nie może znaleść box-a, co to sa te Fia loader-y? i skąd to wziąść? czekam na jakieśsugestie..., a z tej strony co podał kolega wyżej już wszystko zassałem

pozdrawiam Łukasz
  • #5 2289565
    MILO
    Fia powinny byc tutaj http://gsm-support.biz/index.php?
    to one wlasnie sa odpowiedzialne za komunikacje z telefonem
    jesli nie znajdziesz to w ostatecznosci odezwij sie na PW
    ps. link jest do forum, poszukasz i przy okazji poczytasz ciekawe tematy - nauczysz sie i nie bedziesz zadawał pytań :)
  • REKLAMA
  • #6 2290491
    saiblling
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Otworz folder Prodigy\utilitues i w registry editor podaj sciezki dostepu dla fia (dct4) i tia (ew. C:\wintesla)dla dct3. Jak masz szybkiego kompa to zmien ustawienia dla dct4: boot speed 8, conf speed 50, algo speed 10 lub jak masz slimaka jak ja to odpowiednio 20,90,10.
    I posluchaj @MILO, bo dobrze Ci doradzil :)
  • #7 2291152
    lukasb9
    Poziom 28  
    Cóż... BOX działa widzi telefonik, jest OK ale niemoge go flashować bo niema wsadów, rozumiem że to są te pliki fia a ścieżke do nich konfiguruje sie tym programem co kolega wyżej napisał, powiedzcie mi tylko skąd wziąśc tego flasha? i bardzo prosze nie piszcie żebym szukał bo z ręką na sercu szukałem , może ja taka sierota jestem ... no niewiem.. nic zero odzewu, nic konkretnego, chciałbym tą nokie zmęczyć najpierw, ona jak juz pisałem działa ale chciałbym ją przeflashować co by tego box-a sprawdzić...
  • #8 2291405
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Jak masz fia to sciag sobie flash z simplegsm.info nokia dct4 flashe orginalne. Instalujesz pliczek wypierasz mcu odpowiedni plik jezykowy zwykle z koncowka b i flashujesz
  • #9 2291442
    lukasb9
    Poziom 28  
    ale skąd wziąść te pliki fia? no bo niewiem....
    -----------------------------------------------------
    dobra, wiec tak... znalazłem co chciałem, moja głupota bo na simplegsm przeoczyłem cały dział.... teraz kolejny problem, prodigy wywala komunikat unable init flash mode ma ktośjakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #10 2292162
    macek
    Poziom 24  
    A fia masz zainstalowane ? bo fia i flash to co innego. Jak nie to to sprawdz czy masz dobre kable poszukaj w dokumentacji powinienes miec schemat kabli. Powinien byc dodatkowy rezystor na Btemp czy jak to sie tam nazywalo ten srodkowy styk bateri i sprawdz wogole czy masz dobrze polaczone.
    Zalaczam fia
    Załączniki:
    • FIA_vA03.33.003.part1.rar (3.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 2292183
    macek
    Poziom 24  
    I druga czesc
    Załączniki:
    • FIA_vA03.33.003.part2.rar (2.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2292583
    arti123
    Ocena: 95
    wersja 615 nie będzie działać z wsadem 241, tak jak koledzy wcześniej zauważyli potrzebujesz nowszą wesję softu (1347) ew. wsad pica masz skopany ( w sieci krążyły dwa wsady, w tym tylko jeden działający )
  • #13 2292927
    MILO
    macek, czy ta wersja loaderow bedzie dobra z prodigy? jak dobrze pamietam stabilnie i fajnie to dzialalo wlasnie tylko na v3.18 , dlatego o takich pisałem. autor tematu znajdzie je na forum prodigy, do ktorego link podałem, w ostatecznosci podaj maila lub odezwij sie na PW.
  • #14 2294815
    macek
    Poziom 24  
    Ja tych urzywam i sa ok. wrzucilem je bo na forum progigy jest do nich link na jakas ruska stronke ale niestety juz martwy. NIe wiem czy nawet na elce nie bylo gdzies linka martwego.
  • #15 2302282
    lukasb9
    Poziom 28  
    Przepraszam że tak późno odpisuje, tym raze wina też leży po mojej stronie (chyba że opis kabla był zły) po zamianie linii TX i RX wszystko ruszyło a telefon sie przeflashował dzięki za sugestie

pozdrawiam Łukasz

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku komunikacji między urządzeniem Prodigy a telefonami Nokia 7650 i 3210 podczas próby flashowania. Urządzenie było rozpoznawane przez program, jednak nie reagowało na polecenia, a box nie wykrywał telefonu. Rozwiązania obejmowały instalację oprogramowania Prodigy w wersji 1347 oraz loaderów FIA w wersji 3.18, które odpowiadają za komunikację z telefonem. Konieczne było także sprawdzenie i poprawne ustawienie interfejsów MBUS (DCT3) lub FBUS (DCT4) oraz stabilnego zasilania. Wskazano na potrzebę wgrania odpowiednich wsadów (hex, EEPROM) zgodnych z wersją softu telefonu (wersja softu 615 nie współpracuje z wsadem 241, zalecana jest wersja 1347). Użytkownik musiał także skonfigurować ścieżki dostępu do plików FIA w rejestrze systemowym. Problemy z komunikacją wynikały również z błędnego podłączenia kabli TX i RX, które po zamianie umożliwiły poprawne flashowanie telefonu. Dodatkowo podano linki do źródeł wsadów i oprogramowania, m.in. simplegsm.info oraz gsm-support.biz. Wskazano na konieczność stosowania oryginalnych plików flash dla Nokii DCT4 oraz obecność dodatkowego rezystora na linii Btemp w kablach. Ostatecznie poprawne podłączenie i konfiguracja pozwoliły na skuteczne flashowanie telefonów Nokia 7650 i 3210 za pomocą Prodigy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA