logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz samochodowy - brak dźwięku, dioda świeci po odłączeniu zasilania

kriss 88 11 Lut 2006 17:45 1008 6
REKLAMA
  • #1 2289990
    kriss 88
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam nastepujacy problem. We wzmacniaczu (no name) po podlaczeniu nie slychac nic w glosnikach zasilanie dziala, ale jest cos dziwnego gdy odlacze zasilanie to dioda wciaz swieci az wyladuja sie kondensatory czy niepowinno byc tak ze odrazu gasnie. Jak sprawdzic czy to końcówka mocy ?
  • REKLAMA
  • #2 2290924
    KaeRTe
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Nie nie powinno tak byc ze odrazu gaśnie (jesli ktoś ma inne sugestie niech poprawi), powinna jeszcze przez chwilke świecić, przewaznie we wzmacniaczach padaja przekaźniki, sprawdz przekaźnik czy sie włącza = wylutowujesz przekaźnik i podłaczasz zewnetrzne zasilanie np zasilacz 12V DC jesli przekaznik działa to sprawdz oznaczenie koncówek i wyszukaj opis wyprowadzen koncówek mocy, potem podlacz zasilanie bezpośrednio pod odpowiednie nózki, na wejscie podaj sygnał i zobacz co masz na wyjściu jesli bedziesz miał sygnał wzmocniony to końcówki działają. Ktoś moze powiedziec ze metoda moze nie jest najlepsza, ale jest chyba najszybsza
  • REKLAMA
  • #3 2293043
    kriss 88
    Poziom 16  
    Podłaczylem teraz wzmak i nagle zaczelo cos buczec w glosniku czy to oznacza ze koncowka jest ok?
    co moze byc przyczyna ze muza nadal nie leci ??

Prosze o pomoc bo sam nie dam rady
  • #4 2293092
    sticker
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam!

A co to za zasilacz masz?
    Jakie napiecie?

Moze pokazesz jak to wyglada? Na pewno wszystko dobrze podlaczyles?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 2293118
    kriss 88
    Poziom 16  
    Witam

Jest to prostownik taki jak do ladowania akumulatora tylko maly gabarytowo
    Podlaczone do wzmaka jest wszystko tak jak ma byc tylko ze mam zmostkowane wejscie +12 i RMT. Niestety nie mam mozliwosci dodania zdjecia :(

Chodzi o to czy jesli z glosnika dochodzi jakies buczenie czy to znaczy ze koncowka jest dobra ?

Pozdro

Ps. Jezeli uda mi sie rozwiazac problem z wasza pomoca nie bede zalowal punktow :)
  • REKLAMA
  • #6 2294571
    marexsc
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    We wzmacniaczach samochodowych bynajmniej w większości za zasilanie wzmacniacza odpowiada "przetwornica" to że dioda świeci to żadna rewelacja bo u mnie przynajmniej dioda była podłączona bezpośrednio na zasilaniu i poprostu sygnalizowała o tym że podłączone jest zasilanie,nie chce nikogo dołować ale powinna zgasnąć od razu max 1 sekunda,a poza tym to trzeba 12V z akumulatora lub z zasilacza podać w 2 miejsca u mnie to było po prostu 12V a zeby odpalić przetwornice pod REMOTE i wtedy dopiero wzmacniacz odpalał,miałem do czynienia także z wzmacniaczem w którym wogóle nie ma żadnej przetwornicy końcówki były zasilane z 12V (bezpośrednio z AKU) i mimo spalonych końcówek przekażnik i tak załączał musisz po prostu sprawdzić czy wogóle napięcie wchodzi na końcówki.A jeżeli masz przetwornice to musisz sprawdzić czy ona jest sprawna,ja miałem po przetwornicy 32V.
  • #7 2298229
    kriss 88
    Poziom 16  
    Witam

Napiecie wchodzi na koncowki! i rowna sie 15, 3 v i na drogiej tez 15,3

Pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wzmacniacza samochodowego bez nazwy, w którym po podłączeniu zasilania nie słychać dźwięku w głośnikach, a dioda zasilania świeci jeszcze przez pewien czas po odłączeniu zasilania, co jest nietypowe. Wzmacniacz jest zasilany prostownikiem 12V, z wejściem +12V i zmostkowanym sygnałem REM. Dioda powinna gasnąć natychmiast lub w ciągu sekundy po odłączeniu zasilania, a dłuższe świecenie może wskazywać na rozładowujące się kondensatory. Wzmacniacze samochodowe często mają przetwornicę podnoszącą napięcie, która może wymagać podania sygnału REM do uruchomienia. Zalecane jest sprawdzenie przekaźnika załączającego wzmacniacz oraz pomiar napięć na końcówkach mocy – w tym przypadku zmierzono około 15,3 V na obu końcówkach, co wskazuje na obecność zasilania. Buczenie w głośnikach może świadczyć o działającej końcówce mocy, jednak brak dźwięku muzyki sugeruje problem z sygnałem wejściowym lub uszkodzenie innych elementów. Testowanie końcówek mocy można przeprowadzić przez bezpośrednie podanie sygnału na wyjście po odlutowaniu przekaźnika. Należy również zweryfikować poprawność podłączeń i sprawność przetwornicy zasilającej wzmacniacz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA