logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Essen CR31 - brak dźwięku po ingerencji w instalację auta

jarek borowski 11 Lut 2006 18:23 3940 8
REKLAMA
  • #1 2290168
    jarek borowski
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich na Forum Elektrody.

Mam problem z radiem Blaupunkt Essen CR31 .
    Grało dobrze do momentu ingerencji elektryka w instalację samochodu.
    Po włączenie był na wyświetlaczu COD i zgasł wyświetlacz. Cisza w głośnikach. Działa tylko podświetlenie na panelu (Radio i magnetofon są martwe).
    Radio było wcześniej grzebane ale działało dobrze przez dwa lata.
    Proszę o poradę co , jakie napięcia sprawdzić i gdzie aby stwierdzić czy
    jest mocno walnięte. Być może nadaje sie już tylko na śmietnik.
    Czy można znaleźć gdzieś jakiś schemat (Na elektrodzie brak)

Dziękuje za pomoc Pozdrawiam
    (!!!) – ozdobnik ? [h]
  • REKLAMA
  • #2 2290492
    bol123
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Jeśli stało sie to po ingerencji w instalację elektryczną to sprawdź najpierw czy radio dostaje prawidłowe zasilania .
  • REKLAMA
  • #3 2291180
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Może zbieg okoliczności sprawił,że po włączeniu spaliła się żarówka podświetlająca wyświetlacz LCD.Przyjrzyj się głębi ciemnego wyświetlacza.Czy widac napis "Cod" lub "---"?
  • REKLAMA
  • #4 2291638
    jarek borowski
    Poziom 11  
    Dziękuję za zainteresowanie problemem.

Chyba zbyt niedokładnie opisałem swój problem.
    Podczas naprawy elektryk grzebiąc w instalacji zrobił zwarcie. W tym czasie radio było włączone i na wyświetlaczu był napis COD. Po wstawieniu
    nowych bezpieczników w samochodzie i uruchomieniu instalacji radio było juz martwe. W tej chwili radio leży na biurku i jest podłączone do zasilacza (dwa plusy). Działa tylko podświetlenie do panela i żarówka za wyświetlaczem. Na wyświetlaczu brak jest jakichkolwiek działających segmentów. Cisza w głośnikach .
    Magnetofon tez martwy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2291908
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Trzeba było opisać tak od razu. CR31 to chyba najbardziej ze wszystkich Blaupunktów,wrażliwy na zakłócenia (iskrzenia w instalacji) model.Potrafi się w nich "rozsypać"zawartość pamięci nawet podczas rozruchu silnika. Szczególnie w okresie zimowym,na skutek znacznych spadków napięcia i iskrzeń na komutatorze rozrusznika.
    W tym przypadku też mogło dojść do takiej sytuacji.Trzeba więc posprawdzać zasilanie poszczególnych obwodów (5V ; 8,5V) i jeśli są sprawne zabrać się za odczyt i edytowanie (w ostateczności dobranie i podłożenie) zawartości pamięci.
  • #6 2295819
    jarek borowski
    Poziom 11  
    Witam
    Dziękuję za posty.
    Miałem kłopot ze znalezieniem schematu cr31 w necie. Znalazłem podobne
    Lubeck CC20 który to ma podobne rozwiązanie zasilania. Brak było +8V i +5V. Padnięte były V2050 i V2060 od +8V , Q2026 i Q2030 od +5V.
    Po wymianie części jest +8,36V i +4,89. Jednak nic się nie zmieniło. Radio i magnetofon nadal są martwe. Wyświetlacz ciemny. Problem wydaje mi się mógł być w napięciu przed wymianą elementów. Zamiast +5V było +11,9V. To napięcie było na wielu elementach np. Procesor ST6154. Podejrzewam uszkodzenie większej ilości części.
    Czy nowy wsad pamięci może coś zmienić ?

Czy istnieją jeszcze jakieś sugestie ?

Pozdrawiam
  • #7 2295874
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Jeśli 12V było na procesorze lub na pamięci to dalszą naprawę możesz sobie odpuścić. Zobacz czy oscylator na procesorze pracuje, czy nie jest w resecie. Mogło paść wszystko co jest zasilane z 5V a procesor jak nie zobaczy wszystkich układów lub ma uszkodzoną pamięci lub jej nie widzi to zwykle wyświetli - - -

SławeK
  • #8 2296335
    jarek borowski
    Poziom 11  
    Witam
    Dzięki SlaweK za dobre słowo.
    Trochę sie zmartwiłem ale na razie nie rezygnuję. Mam starą płytę z podobnym procesorem więc będzie próba przelutowania na nowy.
    Czy można bardziej wyjaśnić jak sprawdzić oscylator i reset procesora.
    Pozdrawiam
  • #9 2428204
    jarek borowski
    Poziom 11  
    Witam
    Radio ruszyło. Niestety trzeba było wymienić procesor i nowy wsad.
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Radio Blaupunkt Essen CR31 przestało działać po zwarciu w instalacji samochodowej podczas naprawy elektrycznej. Po incydencie na wyświetlaczu pojawił się napis "COD", a następnie wyświetlacz zgasł, a radio i magnetofon przestały emitować dźwięk, mimo że podświetlenie panelu działało. Sprawdzono zasilanie i stwierdzono brak napięć +5V i +8V, uszkodzone zostały elementy V2050, V2060, Q2026 i Q2030. Po wymianie tych części napięcia zostały przywrócone, jednak radio nadal nie działało. Podejrzewano uszkodzenie procesora ST6154 oraz pamięci, gdyż na procesorze pojawiło się nieprawidłowe napięcie +11,9V. Zalecano sprawdzenie oscylatora i stanu resetu procesora. Ostatecznie radio zostało naprawione poprzez wymianę procesora i nowy wsad pamięci, co przywróciło jego funkcjonalność. Schematy oryginalne Blaupunkta CR31 były trudne do znalezienia, jednak pomocne okazały się schematy podobnego modelu Lubeck CC20.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA