logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć kamerę miniDV JVC przez IEEE1394 z nagrywarką DVD?

Krzysztof T 11 Lut 2006 23:25 3395 6
REKLAMA
  • #1 2291519
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Witam,
    Chciałbym uzyskać praktyczne informacje na temat czy można bezproblemowo połączyć kamerę cyfrową miniDV poprzez złącze IEEE1394 do stacjonarnej nagrywarki DVD z HDD i dokonać zapisu z taśmy na płytę w formacie DVD? Czy istnieją z tym jakieś problemy? Jakiej firmy wybrać nagrywarkę? Dodam iż kamera jest pod nazwą Thomson lecz producentem jest JVC.
    Proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 2291630
    bodzio64
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Zawsze najprostszą metodą jest zabranie kamery do sklepu i sprawdzenie na miejscu.
    Ztego co wiem to przez fire wire(iee1394) nagrywarki współpracują z kamerami bez problemów.Proponuję sprawdzić czy nagrywarka obsługuje różne formaty płyt (DVD-R , DVD+R , DVD RW) oraz czy umożliwia ustawienie długości nagrywanego materiału manually tzn . nie tylko EP,SP,LP ale również np. 73 min.Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2294871
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Czy nagrywarka musi być koniecznie z twardym dyskiem? A czy jeśli nagrywarka będzie bez HDD to czy dane przesyłane z kamery będzie w stanie poddać odpowiedniej kompresji i dokonać zapisu na płycie? Ile orientacyjnie na płycie DVD zajmie przykładowo 1 taśma z godzinnym nagraniem miniDV? Wiadomo chodzi o uzyskanie nagrania w jakości co najmniej 1:1.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2294919
    Jacki1
    Poziom 11  
    Ma liteon-a LVW1105HC+ bez HDD jest to sprzętowa nagrywarka i jest w stanie nagrać nagranie przez iee1394 z kamery. Np 1 godz nagrania najlepszej jakość nagrania mieści się na 1 DVD
  • REKLAMA
  • #5 2298839
    bodzio64
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam. Każda nagrywarka stacjonarna ma sprzętowy kodek mpeg2 (DVD) i z każdego źródła "zdąży " z kompresją myśle że ktoś kolegę wprowadził w błąd każąc kupić z dyskiem twardym bo inna sobie nie da rady.Pozdro
  • #6 2304518
    Gustavo
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Polecam nagrywarki Panasonic. Podłaczałem kamerę cyfrową Canon przez wejście analogowe do nagrywarki i obraz był na moje oko tej samej jakości, co zrzucony przez firewire na komputer i nagrany potem na plytę DVD w kompie. HDD w nagrywarce nie jest potrzebny, jak chcesz montowac film to nagrywasz jak leci na plytkę DVD, potem przenosisz płytę na komputer i obrabiasz. Chyba że zastosujesz płytę DVD-RAM wtedy możesz robić edycję filmu na nagrywarce stacjonarnej, ale jest to raz że mniej wygodne, a dwa płyty DVD-RAM są drogie. Wersje nagrywarek stacjonarnych z wejściem cyfrowym sa o kilkaset zł droższe niże bez tego wejścia. Ale pewnie z lepszej kamery, np. 3-przetwornikowej może już być róznica pomiędzy obrazem zrzucanym przez wejście analogowe a cyfrowe
  • #7 2796421
    Grzegorz_bt
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    witam,
    ja mam nagrywarkę LITEON z wejściem DV i nagrałem na niej kilkadziesiąt płyt DVD z kamer DV. Chciałem zaznaczyć, że w różnych formatach czasowych. Nawet 3h na płycie DVD potrafi nagrać w zaskakujęco dobrej jakości. Wszystkie działają, nawet na strych odtwarzaczach DVD :)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Kamera miniDV z interfejsem IEEE1394 (FireWire) można bezproblemowo podłączyć do stacjonarnej nagrywarki DVD, która posiada wejście DV, w celu nagrania materiału z taśmy na płytę DVD. Nagrywarki bez dysku twardego również radzą sobie z kompresją sygnału do formatu MPEG-2 i zapisem na nośniku DVD, co pozwala na zachowanie jakości zbliżonej do oryginału (około 1:1). Przykładowo, godzinna taśma miniDV mieści się na jednej płycie DVD w najlepszej jakości. Warto zwrócić uwagę, czy nagrywarka obsługuje różne formaty płyt (DVD-R, DVD+R, DVD-RW) oraz umożliwia manualne ustawienie długości nagrania. Nagrywarki z dyskiem twardym nie są konieczne, chyba że planuje się montaż materiału bezpośrednio na urządzeniu. Płyty DVD-RAM umożliwiają edycję na nagrywarce, ale są droższe i mniej wygodne. Modele z wejściem cyfrowym są droższe, ale mogą oferować lepszą jakość przy kamerach wyższej klasy. Przykładowe rekomendacje to nagrywarki Panasonic oraz LiteOn, które dobrze współpracują z kamerami DV przez IEEE1394.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA