logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty schemat programatora do mikrokontrolera C51 - poszukiwany

Paihuo 09 Maj 2003 12:29 6200 16
  • #1 207037
    Paihuo
    Poziom 1  
    Szukam jakiegoś prostego schematu programatora do C51. Gdyby ktoś mógł mi podać jakieś namiary to byłbym dźwięczny
  • #2 250488
    mbrajer
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Także poszukuje takiego programatora. Znalazłem taki programator w Elektronika Praktyczna 2/2003, lecz mam problemy z uruchomieniem go. (Jest prosty więc nie wiem w czym jest problem)
  • #3 250510
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Paihuo napisał:
    Szukam jakiegoś prostego schematu programatora do C51.
    Jakie typy procesorów Cie dokładnie interesują?
  • #4 250532
    mbrajer
    Poziom 12  
    poszukuje jakiegoś schematu pod 89C51(najlepiej pod bascoma)
  • #5 250642
    john_doe
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    ja mialem zrobiony programator ze stronki atmela, programuje 51,52,1051,2051, zarowno na 5V jak i 12V, kasuje, weryfikuje, odczytuje sygnature, zbezpiecza przed odczytem..., chodzi na LPT. tyle ze jest w nim sporo ttl`ek i jest problematyczny do zmieszczenia na 1 warstwie druku (mi sie to nie udalo bo dodatkowo dorzucilem jeszcze kieszen pod plcc), jakbys chcial plik protela ze schematami i pcb to sie odezwij.
  • #6 250708
    mbrajer
    Poziom 12  
    jeśli byś mógł przesłać plik na mbrajer(_at_)wp.pl, był bym bardzo wdziećzny.
    Możesz jeszcze powiedzieć jak przesyłać pliki do tego programatora (czy jest jakiś program sterujący)
  • #7 259310
    john_doe
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    w zalczniku jest wszystko co mam o tym programatorze : soft + opis (jest w pdf`ce ) + plik protla z narysowanymi schematami, plik pcb jest tylko po to zeby zostaly podstawki elementow (czesc jest zrobiona przezemnie), generalnie nalezy rozmiescic elementy od nowa (jak jeszcze sie nie znalem na protlu to ufalem automatycznemu rozmieszczaniu elementow :( ), w celu uproszczenia plytki mozna usunac gniazdo pod plcc, naljlepiej programowac z pod dos`a, w pdf`ce jest dokladny opis ustawienia trybu pracy portu LPT (wazne :!: ) w razie jakis problemow ja juz wiem o tym programatorze prawie wszystko ;)
    Wszelkich upgrade`ow plytki nalezy dla pewnosci dokonywac z pliku o rozszerzeniu prj (nalezy wszczesniej zapisac wszystkie zmiany w plikach sch)
    Milego programowania :)
    Załączniki:
    • programator_AT89C5x.exe (527.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 472099
    set6666
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Można wykożystac programator bascom do 89c2051 z odpowiednią przejściuwką, była w EP, i chyba jest w dziale microkontrolery. :roll:
  • #9 473150
    MichalKl
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam.
    Proponuje przejrzec troszeczku elektrode.Jest tych programatorow dosc duzo.
    Ja osobiscie uzywam Progat-a (programuje,weryfikuje..... wszystkie wyzej wymienione procki).
    Na elektrodzie jest takze soft -ktory umozliwia wykozystanie programatora z poziomu bascom
  • #10 487507
    thug
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Odpowiedz bardzo bardzo pozno:) ale na przyszlosc gdyby ktos jeszcze potrzebowal prosty i tani programator do Atmelka 89C1051 i 89C2051
    to warto zagladnac tu -->Prostry Programatorek
  • #11 487556
    maciej555
    Poziom 12  
    thug napisał:
    Odpowiedz bardzo bardzo pozno:) ale na przyszlosc gdyby ktos jeszcze potrzebowal prosty i tani programator do Atmelka 89C1051 i 89C2051
    to warto zagladnac tu -->Prostry Programatorek

Ten programator nie działa. Sprawdziłem to osobiście i znam też opinie innych osób które ten programator zbudowały! Ogólnie mówiąc jest do d...!
  • #12 487770
    Darko77
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Uzywam programatora równoległego od dosyć dawna,a w zasadzie używałem, moim skromnym zdaniem nie ma nic gorszego niż przekładanie procka z programatora do układu i spowrotem. Od niedawna używam kabelka szeregowego do programowania ISP, już nie ma potrzeby wyciągania uP z układu, dużo prościej, dużo szybciej nie łamią się już nóżki w prockach, same zalety. Koszt wykonania kabelka jest żaden w porównaniu nawet z najtańszymi programatorami równoległymi. Koszt samych procesorów jest też niewiele większy. (dla nie wtajemniczonych Atmelkii do programowania szeregowego serii S, np AT89S52 są zupełnie kompatybilne z ich odpowiednikami seri C). Poza tym Atmel się chyba powoli wycofuje z serii C, jak narazie zaprzestał produkcji AT89C52, także jeżeli ktoś chce mieć dodatkowy timer (T2) musi skorzystać z AT89C55, ale niestety należy wtedy skrosować odpowiednie nóżki adresowe przy programowaniu (czyli np dodatkowa przystawka do programatora = dodatkowy koszt).
  • #13 487793
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    ciekawe czy zrobia tez 89s2051, 89s2051x2 i 89s4051? Mam juz prawie zrobiony programator do calej rodziny 89 ale poniewaz zbliza sie sesja to sami wiecie jak to jest. Chodzi mi ostatnio tez projekt programatora do cx051 ale na USB za pomoca tego czeskiego projektu. To bylo by to - raz nazawsze problem kabli z glowy tylko USB i zadnych zasilaczy czy baterii.
  • #14 493681
    mazak
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    jaki czeski programator, kurde powiedz cos wiecej.
    Strasznie enigmatyczny jestes...
  • #15 1549675
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    szymtro napisał:
    ciekawe czy zrobia tez 89s2051, 89s2051x2 i 89s4051? Mam juz prawie zrobiony programator do calej rodziny 89 ale poniewaz zbliza się sesja to sami wiecie jak to jest. Chodzi mi ostatnio tez projekt programatora do cx051 ale na USB za pomoca tego czeskiego projektu. To bylo by to - raz nazawsze problem kabli z glowy tylko USB i zadnych zasilaczy czy baterii.

Hehe, zobili! ;)
  • #16 1549897
    DariuszEE
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    procesory typy 89Sx051 są w planach atmela
    Naroniast jest produkowany już procesor

AT89S51 = AT89C51

Darek

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest prosty schemat programatora do mikrokontrolerów rodziny C51, zwłaszcza pod modele 89C51 i kompatybilne z Bascomem. W dyskusji pojawiły się propozycje programatorów równoległych działających na porcie LPT, m.in. schemat z Elektroniki Praktycznej 2/2003 oraz programator ze strony Atmela obsługujący układy 51, 52, 1051, 2051, z funkcjami kasowania, weryfikacji i odczytu sygnatury. Schemat ten wymaga jednak wielu układów TTL i jest trudny do wykonania na jednej warstwie PCB. Udostępniono pliki projektowe w formacie Protel wraz z opisem konfiguracji portu LPT i oprogramowaniem pod DOS. Wskazano także na programator Bascom do 89C2051 z odpowiednią przejściówką oraz popularny programator Progat, który współpracuje z Bascomem. Krytycznie oceniono niektóre proste programatory, które nie działają poprawnie. Zwrócono uwagę na zalety programowania ISP przez interfejs szeregowy, eliminującego konieczność wyjmowania mikrokontrolera z układu, co zmniejsza ryzyko uszkodzeń nóżek. Wspomniano o stopniowym wycofywaniu serii C przez Atmela na rzecz serii S, kompatybilnej z programowaniem szeregowym. Dyskutowano także o planach i dostępności procesorów AT89S51 oraz projektach programatorów USB, które mogłyby uprościć proces programowania i eliminować potrzebę zasilaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA