logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KDE vs Gnome: Wady i zalety, który wybrać do pracy na Linuxie?

foraq 12 Lut 2006 18:43 6524 31
REKLAMA
  • #1 2294252
    foraq
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Chce zainstalowac sobie jakiegoś Linuxa, nie wiem tylko czy ze srodowiskiem Gnome czy KDE?? To tej pory używałem Ubuntu pod Gnome i był calkiem fajny, ale słyszałem ze KDE jest lepszy...
    Jakie są wady i zalety Gnome oraz KDE??
    Jaki Linux polecacie jako dobry, stabilny system, na którym można normalnie pracować??
  • REKLAMA
  • #2 2294272
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    ja zawsze uzywalem kde, jakis taki wydajniejszy sie wydawal :]
  • #3 2294288
    BRASS
    Poziom 15  
    Ja też zawsze miałem KDE. Zainstaluj oba i sprawdz który Ci sie bardziej podoba.
  • #4 2294341
    foraq
    Poziom 17  
    Czyli w takim razie musze sciągnąc kubuntu na kde;) Gnome to juz znam dokladnie, ale z KDE nie mialem jeszcze do czynienia... Hmm... A ja słyszałem że Gnome własnie szybszy od KDE jest:)
    A który bardziej przyjazny jest?

Jaki Linux polecacie??
    PS. Tylko nie Mandiva bo to ....
  • #5 2294344
    p4v3u
    Poziom 27  
    zmieniam na suse, w zasadzie to juz mam od kilku miesiecy ale nie moge wyjsc z windy bo nie mam flasha pod linuxa :[
  • #6 2294371
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 928
    dlaczego nie mandriva ???
    zaczynałem od mandrake 10.0 a teraz pracuje na mandriva 2006 free i jest dużo lepiej niż np suse

wracając do tematu :
    moim zdaniem KDE, bo jest lepiej dopracowane jeśli wolisz okienka niż konsole to w KDE masz wiecej opcji

a różne linuxy , ponad 300 możesz zassac :
    http://asseq.pl/modules/distro/linux/dystrybucje.html

a jesli jesteś na ubuntu to może skosztujesz gento lub debiana ? na tych samych pakietach i podobne w uzytkowaniu - tylko wieksze wymagania jak np. chciałbyś jądro kompilowac :D
  • #7 2294534
    foraq
    Poziom 17  
    Ubuntu jest własnie na bazie Debiana:) Coś sobie wybiore.
    czemu nie Mandriva?? Bo jak chciałem zainstalowac LE 2005 to mi straaaaaasznie powoli chodzila instalka (nie dotrwałem do instalki, jedynie do partycjonowania, a zajęło mi to 3 godziny...), podobnie było z wersją 10, a Mandrake Move LiveCD nie chciał się zbytnio włączyć... A mam kompa 1,5GHz Sempron, 768 Ram 400MHz, 80GB i Radka 9550 128/128... Dlatego:) A Ubuntu jest super- szybki, sprawny i wogóle jakiś taki sympatyczny:) Spróbuje kubuntu:)
    Gdzieś czytałem że twórca Linuxa uważa ze Gnome jest beznadziejny, a KDE jest duzo bardziej funkcjonalny... Dlatego pytam:)

Dodano po 1 [minuty]:

a co powiesz o Auroxie?? Bo coś go ostatnio chwalą bardzo, ale mam wątpliwości...
  • #8 2294585
    marek216
    Poziom 43  
    aurox to klon redhata na tych samych pakietach i podobna konfiguracja
    wiem że ubuntu pochodne debiana dlatego proponowałem

dobrze słyszałes - gdzieś nawet miałem tą wypowiedź - jak znajde to Ci podrzuce

Dodano po 5 [minuty]:

wspomniane o tym jest tutaj :
    http://www.linuxnews.pl/_news/2005/12/18/_long/3603.html
  • REKLAMA
  • #9 2294615
    foraq
    Poziom 17  
    szukałem troche o Linuxach na google i znalazlem info ze ponoć "Slackware" jest bardzo dobry...:)

Ubuntu, wprawdzie na Gnome, ale sam przetestowałem więc mogę powiedzieć ze na KDE powinno chodzic jak marzenie :), jednakże wszyscy chwalą Auroxa czy chociażby Slackware i teraz juz zaczynam mieć wątpliwości:)
    Dzięki, napewno sie przyda:)
  • #10 2294673
    netserfer
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    ja jestem za KDE zawsze wszystko super tylko wymagania sprzętowe są dość duże
  • #11 2294706
    foraq
    Poziom 17  
    dość duże to znaczy jakie?? U mnie pójdzie napewno Sempron 2200+, 768 Ram 400Mhz, Radek 9550 128/128, 80 GB:) Tylko ciekawi mnie na jakim kompie dało by sie jakiegos pingwinka na KDE zainstalować żeby płynnie chodził...
  • #12 2294808
    netserfer
    Poziom 18  
    tak dla pełnego konfortu to 256ramu i niecałe 1ghz procek
  • #13 2294810
    marek216
    Poziom 43  
    dzałał na 450 128 ram i grafice 16
    burza to to nie była ale był płynny - dołożenie ramu poprawaiło szybkośc bo to jest najistotniejsze dla linuxa

obecnie mam 850 395 ram i 16 grafike ( mandriva 2006 free KDE 3.4 )
  • #14 2294837
    p4v3u
    Poziom 27  
    slack tez jest fajny, ma bardzo male wym. sprz
  • #15 2294853
    marek216
    Poziom 43  
    netserfer napisał:
    tak dla pełnego konfortu to 256ramu i niecałe 1ghz procesor

a skąd kolega ma takie rewelacyjne informacje ?
  • #16 2295134
    netserfer
    Poziom 18  
    z doświadczenia komputer pentium III 800MHz 128 ram działał oczywiście płynnie ale po dołożeniu 2 kości działał na pełnie swoich możlowości
  • #17 2295181
    p4v3u
    Poziom 27  
    ja tam na cel 366 i 128mb ramu instalowalem slacka i auroxa.
    dzialalo i kde i gnome :]
  • REKLAMA
  • #18 2295285
    foraq
    Poziom 17  
    a znacie jakieś wady Slacka?? Bo z tego co widze to jakiś nikt nigdzie o nich jeszcze nie wspomniał;) Moze naprawde taki super jest ze ich nie ma...;)
    Zależy mi głównie na stabilności no i funkcjonalności:) Mam LAN wi-fi więc powinien dobrze z nią współpracować...
    Opiszcie troche Slacka:)
  • #20 2296103
    iop_2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czy ja wiem ? siedze na 10.1 od prawie roku a za jakiegos guru sie nie uwazam, jako managera uzywam fluxboxa (oszczedza procesor ;) ). Wystarczy miec mozg i to wszystko ;) A reszta jest w necie
    Pozdrawiam

P.S.: Jednym z powodow dla ktorych Slack nie ma podobno tylu bledow jest to ze nie jest uzywany jako system sieciowy tak jak BSD czy tez gentoo lub ubuntu. A ze nie jest tak wykozystywany to po co szukac bledow ktore nam sie nie przydadza ;). A tak na marginesie chyba zaden linux nie jest wadliwy ;) najczesciej jadro albo soft ma bledy :)
  • #21 2296929
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    A ja od dluzszego czasu siedze na Slackware. Za wszystkie mandrivy i temu podobne wynalazki super-RPM'owe dziekuje bardzo. Jezeli mialbym wybierac miedzy KDE a Gnome to KDE (3.4), jest szybszy i bardziej rozbudowany. Sam uzywam Fluxboxa zarowno na laptopie (P150, 80 RAM) jak i na zwyklym PC (D1800, 256 RAM) i na obu zero problemow :D.
  • #22 2297171
    x3rox
    Poziom 20  
    Ja tam też siedzę na KDE bo w Gnomie nie umiem sie odnaleźć
  • #23 2297733
    foraq
    Poziom 17  
    Teraz mam dylemat między kubuntu i Slackware;) Naczytałem się i o jednytm i o drugim i nie wiem co wziąć... Tak coś mnie jednak kieruje w stronę Slacka:)
  • #24 2297943
    loonquawl
    Poziom 2  
    Używam Xfce i jestem zadowolony z jego szybkości oraz intuicyjności :) U mnie działa płynnie na Kate Os, dystrybucji opartej na slackware przy 667mhz, 192mb ram oraz nvidii 16mb (na razie bez sterowników - zajrzyjcie do mojego tematu "Sterowniki do karty Nvidia Vanta 16mb").

Co do Gnoma - jest zbyt wolny, przeciw KDE nic nie mam.
  • #25 2299171
    foraq
    Poziom 17  
    A powiedzcie mi, jakie paczki obsluguje Slackware?? Czy tylko spakowane archiwa i trzeba z konsoli instalowac??

A czy da się do Ubuntu dograć KDE i ustawić jako środowisko graficzne?? A jak tak to jak to zrobic??:) Bo to byłoby chyba najlepsze rozwiązanie:)

Dodano po 2 [minuty]:

Bo standardowo jest tylko Gnome, a Ubuntu mi chyb a najbardziej podpasował;)
  • REKLAMA
  • #26 2299709
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Zawsze mozesz sobie skompilowac KDE... A co do slacka to ma wlasne paczki - .tgz. Eksperymentalnie obsluguje tez rpm'y.
  • #27 2299817
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Jesli chodzi o Gnome to wyglada jak windows 3.1 zreszto obsluguje sie podobnie - totalna porazka, moze jest i szybsze od KDE ale przy dzisiejszych maszynach ma to niewielkie znaczenie. Jesli chodzi Slackware na desktopie i konkretne srodowisko graficzne (nie lekkie srodowisko graficzne z epoki Atari ST) tzn. KDE to jest POMYLKA!! Slackware nie nadaje sie zupelnie do tego, owszem w konsoli tekstowej jako serwer roznego rodzaju uslug TAK! jest nadzwyczaj stabilny i do tego sie wlasnie nadaje(czego brakuje innym dystrybucjom) ale na litosc boska nie na desktop. Bardzo milusie srodowisko desktopowe to suse i mandriva warto zobaczyc, na poczatek kto wie - moze sie spodoba ale nie gento (chyba ze ktos ma sie zniechecic do linuxa to i owszem). Pozdrawiam linuksiarzy
  • #28 2299861
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    A ja uzywam slacka na desktopie i nie narzekam. Co do szybkosci to wlasnie Gnome wydaje mi sie dzialac zdecydowanie bardziej ociezale. Osobicie i tak wole Fluxboxa.
  • #29 2302563
    foraq
    Poziom 17  
    Xyrovaqs napisał:
    Zawsze mozesz sobie skompilowac KDE... A co do slacka to ma wlasne paczki - .tgz. Eksperymentalnie obsluguje tez rpm'y.

No właśnie:) Tylko jak skompilować KDE żeby był zamiast Gnoma w Ubuntu?? Bo takiej informacji nigdzie nie znalazłem:) Gnome faktycznie czasami troche muli...

Produkty Mandrake u mnie nie chodzą (z niewiadomych względów, może jakiś konflikt sprzętowy;)) a SUSE nigdy nie próbowałem więc nie wiem:) Polubiłem Ubuntu, dlatego tak mnie to ciekawi;)
  • #30 2302768
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Szukaj informacji o samej kompilacji KDE, potem wystarczy wyedytowac jeden plik i zmienic sobie domyslne srodowisko, byc moze sa nawet odpowiednie skrypy, niewiem dokladnie jak wyglada to w ubuntu. Standardowo zmienia sie wpis w .Xinitrc w katalogu domowym lub w /etc/X11/ by zmienic wszystkim uzytkownikom.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru środowiska graficznego Linuxa między KDE a Gnome oraz rekomendacji stabilnych dystrybucji do pracy. KDE jest postrzegane jako bardziej rozbudowane, funkcjonalne i lepiej dopracowane, choć wymaga nieco większych zasobów sprzętowych (zalecane minimum to około 256 MB RAM i procesor ~1 GHz). Gnome jest uważane za prostsze i szybsze na starszym sprzęcie, ale mniej konfigurowalne i mniej przyjazne dla użytkowników preferujących interfejs okienkowy. Ubuntu, oparte na Debianie, jest polecane jako stabilne i przyjazne dla użytkownika, z możliwością instalacji KDE obok Gnome. Slackware jest chwalony za stabilność i niskie wymagania sprzętowe, ale wymaga większej wiedzy technicznej, zwłaszcza w obsłudze konsoli i kompilacji oprogramowania. Mandriva i SUSE są wymieniane jako alternatywy, choć Mandriva może mieć problemy z wydajnością na niektórych konfiguracjach sprzętowych. Użytkownicy polecają testowanie różnych środowisk i dystrybucji, aby dopasować system do własnych potrzeb. Slackware obsługuje własne pakiety .tgz oraz eksperymentalnie RPM, a w Ubuntu można doinstalować KDE i ustawić je jako domyślne środowisko graficzne poprzez edycję plików konfiguracyjnych (.Xinitrc lub /etc/X11). W dyskusji pojawiły się także lekkie środowiska jak Fluxbox i Xfce, które są cenione za szybkość i niskie wymagania sprzętowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA